Ηράκλειο: «Κληρώνει» για το νέο δίκτυο ύδρευσης - Η ταυτότητα του έργου

Ηράκλειο
Ηράκλειο: «Κληρώνει» για το νέο δίκτυο ύδρευσης - Η ταυτότητα του έργου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 30 Μαρτίου ορίστηκε η υποβολή προσφορών για το έργο των 18 εκατ. Ευρώ, που περιλαμβάνει αντικατάσταση του δικτύου σε μήκος 150 χλμ. και 20.000 νέα υδρόμετρα

Στις 30 Μαρτίου "κληρώνει" τελικά για το σημαντικό έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στο Ηράκλειο, σε ένα μήκος 150 χιλιομέτρων, που αφορά σε διάφορες περιοχές της πόλης, όπως Κορώνη Μαγαρά, Αγία Αικατερίνη, Δημοκρατίας-Κηπούπολη, Αλικαρνασσός, Άγιος Ιωάννης, Τρεις Βαγιές, Εσταυρωμένος και Λίντο.

Η αρχική ημερομηνία της υποβολής προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού, ύψους 18,71 εκατ. ευρώ (με τον ΦΠΑ), που προκηρύχθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου, είχε οριστεί για τις 16 Μαρτίου. Μετατέθηκε ωστόσο με τροποποίηση στη διακήρυξη του διαγωνισμού κατά δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα για τις 30 Μαρτίου, ενώ ως νέα ημερομηνία αποσφράγισης των όποιων προσφορών κατατεθούν ορίστηκε η 2η Απριλίου.

Μένει λοιπόν να δούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ποιοι "μνηστήρες" θα καταθέσουν προσφορές και θα διεκδικήσουν το μεγάλο τόσο σε οικονομική αξία, όσο και σε σημασία, αν αναλογιστεί κανείς τα χάλια που παρουσιάζει το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης στο Ηράκλειο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως το έργο που έχει διάρκεια υλοποίησης τους 36 μήνες, πέρα από την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε ένα μήκος 150 χιλιομέτρων, περιλαμβάνει και τηn τοποθέτηση 20.000 νέων, σύγχρονων υδρομετρητών, καθώς επίσης και λειτουργία συστήματος τηλεμέτρησης.

Ταυτότητα του έργου

Η δημοπράτηση του έργου "Κατασκευή δικτύων ύδρευσης στην πόλη του Ηρακλείου - 2019 (Δίκτυα ύδρευσης, υδρόμετρα, τηλεμέτρηση, τηλέλεγχος)", που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης", εκτιμώμενης αξίας 14,716 εκατ. ευρώ (χωρίς τον ΦΠΑ), είχε αποφασιστεί ομόφωνα στη συνεδρίαση της 26ης /11/2020 του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ.

Αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει:

* Αντικατάσταση-επέκταση των δικτύων ύδρευσης με κατασκευή νέων αγωγών ύδρευσης συνολικού μήκους περίπου 150.000 μ. τροφοδοτικών αγωγών και αγωγών διανομής, με σωλήνες πολυαιθυλενίου HDPE 3ης γενιάς 16 Atm διατομών από Φ 90 έως Φ400, με τις αντίστοιχες υδροληψίες, τα φρεάτια, τις απαραίτητες συσκευές για τη σωστή λειτουργία του δικτύου (δικλίδες, αεροβαλβίδες) και πυροσβεστικούς κρουνούς, σύμφωνα με την εγκεκριμένη οριστική μελέτη.

Η αντικατάσταση-επέκταση των δικτύων ύδρευσης θα γίνει στις περιοχές Κορώνη Μαγαρά, Αγίας Αικατερίνη, Δημοκρατίας-Κηπούπολης, Αλικαρνασσού, Αγίου Ιωάννη και δυτικών προαστίων (Τρεις Βαγιές, Σταυρωμένος, Λίντο), που βρίσκονται είτε στο παλιό σχέδιο είτε στις εγκεκριμένες επεκτάσεις του σχεδίου πόλης.

* α) Προμήθεια και τοποθέτηση 20.000 τεμαχίων μετρητών κατανάλωσης νερού με ενσωματωμένη διάταξη καταγραφής και επικοινωνίας, αφενός στις περιοχές που θα κατασκευαστούν νέα δίκτυα (Κορώνη Μαγαρά, Αγία Αικατερίνη, Δημοκρατίας-Κηπούπολη, Αλικαρνασσός, Άγιος Ιωάννης και δυτικά προάστια) και αφετέρου στις περιοχές Μασταμπά, Θέρισο, Δειλινά και Ακαδημίας, όπου είναι σε εξέλιξη η κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης.

β) Προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος τηλεμέτρησης των μετρητών κατανάλωσης νερού.

γ) Εκσυγχρονισμό-συμπλήρωση συστήματος παρακολούθησης ελέγχου διαρροών - τηλέλεγχος του δικτύου ύδρευσης στην πόλη Ηρακλείου (επανασχεδιασμός-προμήθεια και εγκατάσταση).

* Λειτουργία του συστήματος τηλεμέτρησης των μετρητών κατανάλωσης νερού και του συστήματος τηλελέγχου για δύο επιπλέον έτη, μετά τη λήξη του χρόνου εγγύησης του έργου.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης της σύμβασης θα είναι 36 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Το έργο προβλέπεται να εκτελεστεί παράλληλα σε τέσσερα μέτωπα εργασιών.

Στις προαναφερόμενες περιοχές, εντός του παλαιού σχεδίου πόλης, τα υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης είναι πολύ παλιά, διαφόρων εποχών και υλικών (αμιαντοτσιμεντοσωλήνες, χυτοσιδηροί, σιδηροσωλήνες, PVC κ.λπ.), με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα διαρροών του δικτύου. Στις περιοχές των εγκεκριμένων επεκτάσεων του σχεδίου πόλης υπάρχουν μεμονωμένα δίκτυα, χωρίς μελέτη, μικρής διατομής, που επεκτάθηκαν παράλληλα με την επέκταση της πόλης, με συνέπεια να υπάρχουν αφενός σοβαρά προβλήματα υδροδότησης και αφετέρου διαρροές νερού.

Με την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης, στις περιοχές παρέμβασης, σύμφωνα με την εγκεκριμένη οριστική μελέτη, θα βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες υδροδότησης και θα μειωθούν οι διαρροές.

Επίσης τα υδρόμετρα στις περιοχές παρέμβασης είναι παλαιά και σε μεγάλο ποσοστό δε λειτουργούν. Με την αντικατάστασή τους, θα περιοριστεί το μη καταμετρούμενο νερό και θα αυξηθούν τα έσοδα της Επιχείρησης. Σημειωτέον ότι το ποσοστό μη τιμολογούμενου νερού στην πόλη Ηρακλείου είναι της τάξης του 50%, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό αφενός στις διαρροές λόγω παλαιότητας του δικτύου και αφετέρου στην παλαιότητα και μη λειτουργία των υδρομετρητών.

Με την τηλεμέτρηση των υδρομέτρων μέσω σταθερού δικτύου (Fixed Network ΑΜR) ή και διερχομένου οχήματος (Drive by AMR), το σύνολο των καταγεγραμμένων δεδομένων θα είναι διαθέσιμο για επεξεργασία, ανάλυση και εισαγωγή στο σύστημα τιμολόγησης.

Επίσης, με τον εκσυγχρονισμό-συμπλήρωση του συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου διαρροών δικτύου ύδρευσης στην πόλη Ηρακλείου, θα μπορεί οι μετρήσεις να μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο (real time) στο σύστημα τηλεχειρισμού-τηλελέγχου (SCADA) και σε περιπτώσεις σοβαρών αποκλίσεων από τα στατιστικά στοιχεία να κινητοποιείται ο σχετικός μηχανισμός ελέγχου διαρροών της Επιχείρησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News