Αγρότες: Η «πικρή» αλήθεια για τα ιστορικά δικαιώματα

Κρήτη
Αγρότες: Η «πικρή» αλήθεια για τα ιστορικά δικαιώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλες οι οικονομικές απώλειες – Αναλυτικά παραδείγματα

«Δώστε όμως κίνητρα παραγωγής στους αγρότες, αντί να καταργήσετε τα ιστορικά δικαιώματα... Ή, αν τα καταργήσετε, φροντίστε πρώτα να καλύψετε τις απώλειες». Στην ανάγκη αυτή, να υπάρξουν μέτρα στήριξης των καλλιεργειών της Κρήτης μέσα από τη νέα ΚΑΠ, για να μη χαθούν μεγάλα ποσά στην περίπτωση κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων, αναφέρονται τόσο οι αγροτικοί φορείς του νησιού της Κρήτης, όσο και αντικειμενικοί και σοβαροί γνώστες της υπόθεσης αυτής, όπως ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης!

«Από τη μια πλευρά είναι οι αδικίες που διαιωνίζονται με τα ιστορικά δικαιώματα σε κάποιες καλλιέργειες. Από την άλλη, όμως, είναι περιοχές, οικονομίες και καλλιέργειες, που η βιωσιμότητά τους στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις επιδοτήσεις. Δεν είναι θέμα περιοχής. Είναι θέμα καλλιεργειών. Η Κρήτη έχει ελαιόλαδο που παραδοσιακά στηριζόταν στις επιδοτήσεις, και είχε αιγοπροβατοτροφία, και μάλιστα ορεινή, η οποία επίσης είχε υψηλές επιδοτήσεις. Και όπως είναι διαμορφωμένη πια οριακά η επιβίωση των παραγωγών, θα πρέπει "χειρουργικά" να δούμε πώς θα στηρίξουμε τη βιωσιμότητα», όπως μας είπε χθες ο Σταύρος Αραχωβίτης. «Κι εδώ βλέπουμε ότι το υπουργείο δεν έχει κανένα σχέδιο να άρει τις αδικίες των ιστορικών δικαιωμάτων και ταυτόχρονα να μην κινδυνεύσουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Είναι δύσκολη αυτή η εξίσωση, που χρειάζεται γνώση, που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και να ασχοληθούμε νυχθημερόν με το πώς θα εξισορροπήσουμε αυτά τα πράγματα μαζί...».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Σταύρο Αραχωβίτη, «χρειάζεται μια ηλικιακή ανανέωση. Διότι οι μεγαλύτεροι σιγά-σιγά αρχίζουν και τα παρατάνε. Και από την άλλη, οι νέοι είναι πιο δεκτικοί στις αλλαγές, στον εκσυγχρονισμό, στις νέες τάσεις... Και χρειάζεται αυτή η ηλικιακή ανανέωση. Το ζήτημα είναι πώς θα το κάνεις. Δηλαδή, δεν μπορείς μόνο με τα λόγια να λες ότι δίνεις προτεραιότητα στους νέους αγρότες. Χρειάζονται συγκεκριμένες πολιτικές. Αλλιώς θα μπουν οι άνθρωποι στην παραγωγή, θα απογοητευτούν, δε θα μπορούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και θα τα παρατήσουν...».

«Υπάρχουν πολλές στρεβλώσεις»

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης λέει στη "Νέα Κρήτη" ότι δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα με τα ιστορικά δικαιώματα. «Ο καθηγητής Γεωπονίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Στάθης Κλωνάρης πρόσφατα διαπίστωσε στρεβλώσεις. Για παράδειγμα, στη χώρα μας 210.000 μικροκαλλιεργητές εμφανίζονται αδικημένοι από τα ιστορικά δικαιώματα. Όμως, την ίδια ώρα, άλλοι 290.000 παραγωγοί εμφανίζονται ευνοημένοι από τα ιστορικά δικαιώματα. Άρα, οι ευνοημένοι είναι περισσότεροι κατά 80.000!».

Σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, αν καταργηθούν τα ιστορικά δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν το 2006, η Κρήτη θα έχει απώλειες πολλών χιλιάδων ευρώ, τα οποία δε θα πάνε σε άλλες περιοχές της χώρας. Θα πάνε σε άλλες... χώρες!

«Δεκατέσσερα χρόνια τώρα, παίρνουμε τα ιστορικά δικαιώματα. Ο αγροτικός χάρτης της χώρας, όμως, έχει αλλάξει. Για παράδειγμα, στον κάμπο της Λάρισας υπάρχει παραγωγός που έπαιρνε για τη βιομηχανική ντομάτα 130-160 ευρώ το στρέμμα. Με τη σύγκλιση που έχει γίνει στην παρούσα ΚΑΠ, η επιδότηση έχει πέσει στα 80 ευρώ το στρέμμα. Όμως, ο παραγωγός αυτός ξεπάτωσε στο μεταξύ τη βιομηχανική ντομάτα και έχει βάλει επιτραπέζιο αμπέλι. Και συνεχίζει να παίρνει 80 ευρώ το στρέμμα, την ώρα που ο παραγωγός που έχει επιτραπέζιο αμπέλι στον νομό Ηρακλείου παίρνει 30 ευρώ το στρέμμα. Άρα, εδώ βλέπουμε δυο μέτρα και δύο σταθμά!».

 Μεγάλες οι οικονομικές απώλειες – Αναλυτικά παραδείγματα

* Στα σταφιδάμπελα: Μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση, σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη, είναι αυτή που αφορά στα σταφιδάμπελα της Κρήτης. «Από τα 330 ευρώ το στρέμμα που κατοχυρώθηκαν το 2006, με την παρούσα ΚΑΠ το ποσό μειώθηκε στα 150 ευρώ το στρέμμα. Αν καταργηθεί τώρα το ιστορικό δικαίωμα, θα μείνουν μόνο τα 37 ευρώ το στρέμμα της στρεμματικής ενίσχυσης!».

* Στα σιτηρά: Αλλά υπάρχει και άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα με τα σιτηρά. «Έχουνε παραγωγό σιτηρών που επιδοτείται με τα ίδια στρέμματα που έχει και ένας άλλος παραγωγός. Και όμως παίρνει κατά 60% παραπάνω επιδότηση από τον άλλο. Διότι αυτός είχε δικαίωμα από το 2006, ενώ ο άλλος το 2006 δεν είχε ακόμα εγκαταστήσει την καλλιέργειά του. Τη φύτεψε μετά και έχασε το ιστορικό δικαίωμα», λέει ο Μύρων Χιλετζάκης.

* Στις ελιές: Αλλά και στα ελαιόδεντρα, «ο ένας παραγωγός πριν από 14 χρόνια είχε 10 στρέμματα χωράφι αφύτευτο και ένας άλλος παραγωγός είχε 10 στρέμματα χωράφια με ελιές. Αυτός που είχε τις ελιές πήρε δικαιώματα. Ο άλλος που δεν είχε, αλλά φύτεψε αργότερα, πήρε μόνο τα 37 ευρώ το στρέμμα της στρεμματικής ενίσχυσης που ισχύει για τις δενδρώδεις καλλιέργειες!».

Καταλήγοντας, ο Μύρων Χιλετζάκης διευκρινίζει: «Εμείς λέμε: Αφήστε το καθεστώς ως έχει και δώστε έξτρα ενισχύσεις στους ανθρώπους που παράγουν, ώστε να τους δώσετε κίνητρα να παράγουν προϊόντα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News