«Έρχονται» τρεις νέες παρακάμψεις, κομβικές για την περιοχή της Μεσαράς

Ηράκλειο
«Έρχονται» τρεις νέες παρακάμψεις, κομβικές για την περιοχή της Μεσαράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για τα έργα των παρακάμψεων Μοιρών, Τυμπακίου και Ζαρού 

“Αχτίδα φωτός” όχι μόνο για την παράκαμψη Μοιρών, αλλά και τις παρακάμψεις Τυμπακίου και Ζαρού, καθώς και τα τρία οδικά έργα κομβικής σημασίας για τον Δήμο Φαιστού και την ευρύτερη παραγωγική περιοχή της Μεσαράς οδεύουν πλέον προς ένταξη στο ΕΣΠΑ!

Από το 2005, όταν και οριστικοποιήθηκε η μελέτη της, είναι στο... "περίμενε" η παράκαμψη Μοιρών για να μπει σε τροχιά υλοποίησης... Και να που φαίνεται επιτέλους μια... "αχτίδα φωτός" όχι μόνο για την παράκαμψη Μοιρών αλλά και τις παρακάμψεις Τυμπακίου και Ζαρού, καθώς και τα τρία οδικά έργα κομβικής σημασίας για τον Δήμο Φαιστού και την ευρύτερη παραγωγική περιοχή της Μεσαράς οδεύουν πλέον προς ένταξη στο ΕΣΠΑ!

Αυτό προκύπτει με βάση χθεσινή συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος Φαιστού με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, στο πλαίσιο της οποίας ανακοινώθηκε πως τα έργα και οι μελέτες που αφορούν στις τρεις αυτές κομβικής σημασίας παρακάμψεις (Μοιρών, Τυμπακίου, Ζαρού) θα ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης. Δε θα είναι μάλιστα τα μόνα, αφού στο ΠΕΠ Κρήτης θα ενταχθούν, όπως γνωστοποιήθηκε, για να υλοποιηθούν με κοινοτικά κονδύλια, και άλλα έργα του Δήμου Φαιστού που αφορούν σε ενεργειακές παρεμβάσεις, πεζοδρομήσεις κ.τ.λ.

Αν μη τι άλλο μιλάμε για μια πολύ θετική είδηση για τη Μεσαρά, αν και βεβαίως δε θα πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι από τις εξαγγελίες ένταξης χρηματοδότησης μέχρι να φτάσουμε σε διαγωνισμούς, εργολαβίες και στην υλοποίηση των έργων ο δρόμος είναι... μακρύς!

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον Δήμο Φαιστού, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης αναμένεται να ενταχθούν μια σειρά από σημαντικά έργα του Δήμου. Στο πλαίσιο ενημέρωσης, αλλά και προετοιμασίας της νέας περιόδου, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης είχε συνάντηση εργασίας με τον δήμαρχο Φαιστού, Γρηγόρη Νικολιδάκη, στο Δημαρχείο στις Μοίρες. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Φασομυτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Έφη Κουτεντάκη και ο περιφερειακός σύμβουλος Λάμπρος Καμπουράκης. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως πολλά και σημαντικά έργα για την περιοχή, όπως έχει συμφωνηθεί ήδη με τη δημοτική Αρχή με βάση το οργανόγραμμά της, πρόκειται να ενταχθούν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ώστε να υλοποιηθούν. Μεταξύ των έργων είναι η παράκαμψη Μοιρών, η παράκαμψη Τυμπακίου, καθώς επίσης και η μελέτη για την παράκαμψη του Ζαρού. Στο πλαίσιο των έργων εντάσσονται ακόμα μια σειρά από πεζοδρομήσεις και ενεργειακές αναβαθμίσεις στις δημοτικές ενότητες Μοιρών και Τυμπακίου.

Μετά από τη συνάντηση εργασίας, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης πραγματοποίησε αυτοψίες σε σημεία του δήμου Φαιστού, όπου χρειάζονται παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας, για τις οποίες και δήλωσε πως θα προωθηθούν οι σχετικές μελέτες. Ειδικότερα ο αντιπεριφερειάρχης, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Γιάννη Φασομυτάκη, τον αντιδήμαρχο Αντώνη Κωνσταντουλάκη, την αντιπεριφερειάρχη Έφη Κουτεντάκη, τον περιφερειακό σύμβουλο Λάμπρο Καμπουράκη και κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας, διαπίστωσε την ανάγκη για παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον οικισμό των Μοιρών, στον δρόμο προς την Πόμπια, στον οικισμό του Τυμπακίου και στο λεγόμενο "Δέλτα" στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου. Τόσο ο ίδιος, όσο και το κλιμάκιο διαπίστωσαν την ανάγκη παρεμβάσεων και συμφώνησαν με τους εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής πως θα προχωρήσουν στη δρομολόγησή τους.

Συνδέσεις με σημαντικούς προορισμούς

Η παράκαμψη Μοιρών έρχεται σε συνέχεια του κάθετου άξονα της Μεσαράς και πρόκειται να αποτελέσει συνδετήριο άξονα της αστικής περιοχής στο διευρωπαϊκό δίκτυο. Ταυτόχρονα το έργο έρχεται να πραγματοποιήσει συνδέσεις με σημαντικότατους αρχαιολογικούς και τουριστικούς προορισμούς, καθώς και περιοχές υψηλής παραγωγικότητας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με την παράκαμψη των Μοιρών πρόκειται να εξυπηρετηθούν η πρωτεύουσα του δήμου Φαιστού, Μοίρες, η ιστορική πρωτεύουσα Τυμπάκι, ο αρχαιολογικός χώρος του Ανακτόρου της Φαιστού, καθώς και οι ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί Μάταλα του δήμου Φαιστού και Αγία Γαλήνη του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

Η παράκαμψη Μοιρών είναι η πιο ώριμη εκ των τριών παρακάμψεων του δήμου Φαιστού για να πάρει τον δρόμο της υλοποίησης. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη από το 2013 η ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ με έγγραφό της, προς τη Διεύθυνση Οδικών Έργων Δ1 του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών, ενημέρωνε ότι έχει συμπεριλάβει τα απαραίτητα στοιχεία απ' όπου προκύπτει η ωριμότητα του έργου, καθώς και η εκτίμηση ότι μπορεί να κατασκευαστεί εντός διετίας, εφόσον φυσικά υπάρξει άμεση χρηματοδότηση.

Το έργο της παράκαμψης Τυμπακίου είναι πιο πίσω από πλευράς ωριμότητας, ενώ η παράκαμψη του Ζαρού δεν προετοιμάζεται ως αυτόνομο έργο, αλλά εντάσσεται σε μια μεγάλη μελέτη της Περιφέρειας Κρήτης που θα έλθει να ενώσει τον νέο δρόμο Ηρακλείου-Μεσαράς με τον δρόμο Απομαρμά-Γέργερης - Νιβρίτου - Ζαρού-Βοριζίων-Καμαρών.

(Φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News