Ηράκλειο

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΠΑΓΝΗ για εκχώρηση δημόσιας λειτουργίας σε ιδιώτες

Η παρέμβαση των εκπροσώπων των εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα αλλά και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου

«Η Διοίκηση του Νοσοκομείου έφερε εκτός ημερήσιας διάταξης προς ψήφιση πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν καίρια τμήματα της λειτουργίας του νοσοκομείου αλλά και καθορίζουν τη μοίρα δεκάδων εργαζομένων», αναφέρουν σε παρέμβασή τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Δημήτρης Βρύσαλης και Βασίλης Κούδας.

Ειδικότερα σε παρέμβαση τους οι εκπρόσωποι των εργαζομένων - συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ κ. Βρύσαλης και κ. Κούδας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, ζήτησαν μεταξύ άλλων να παρθεί πίσω η απόφαση για εκχώρηση της υπηρεσίας ιματισμού σε ιδιώτη! «Καμία ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημόσιου νοσοκομείου. Να φύγει ο εργολάβος από τα πλυντήρια!».

Παράλληλα απαιτούν κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:

«Συνάδελφοι, πραγματοποιήθηκε άλλη μία συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου, όπου έγινε και πάλι φανερό αυτό που λέγαμε εξαρχής σαν Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΑΣΥ), ότι το ΔΣ αποτελεί έναν κρατικό μηχανισμό που υλοποιεί την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας και το ίδιο προφανώς συνεχίζει να κάνει και σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες της έξαρσης της πανδημίας.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου έφερε εκτός ημερήσιας διάταξης προς ψήφιση πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν καίρια τμήματα της λειτουργίας του νοσοκομείου αλλά και καθορίζουν τη μοίρα δεκάδων εργαζομένων: Την έναρξη έρευνας αγοράς για την παράδοση του ακάθαρτου ιματισμού σε ιδιώτες! Την εισήγηση της διοίκησης υπερασπίστηκε με χοντροκομμένους χαρακτηρισμούς διορισμένο μέλος του ΔΣ που προκλητικά χαρακτήρισε το σύγχρονο αίτημα να μην παραχωρηθεί ο ιματισμός σε ιδιώτη “ιδεοληψία”! Μάλιστα τόση ήταν η ικανοποίηση της Διοίκησης για την απόφαση αυτή που πρότεινε μετά την παραχώρηση του ιματισμού, ο διαθέσιμος χώρος να εκχωρηθεί κι αυτός σε ιδιώτη για άλλη δραστηριότητα.

Με την απόφαση αυτή αποδεικνύεται η συνειδητή και σκόπιμη υποβάθμιση της υπηρεσίας ιματισμού και της απαξίωσης μηχανημάτων διαχρονικά απ’ όλες τις διοικήσεις, στα χνάρια των κυβερνήσεων που τις διόρισαν,  η οποία οδηγεί στην «δικαιολόγηση» της εκχώρησης αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες. Επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή μας ότι αποτελεί στρατηγική στόχευση των κυβερνήσεων διαχρονικά και των διοικήσεών τους, που αντιμετωπίζουν την υγεία ως κόστος αλλά και ως πεδίο κερδοφορίας για τους ιδιώτες με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία: Τα ίδια επιχειρήματα περί κόστους και ασφάλειας ακούγονταν πάντα από όλες τις διοικήσεις του ΠΑΓΝΗ, της 7ης ΥΠΕ και του Υπουργείου για να δικαιολογήσουν τη στρατηγική επιλογή να ξεφορτωθεί το κράτος τις όποιες ακόμα δημόσιες λειτουργίες υπάρχουν στα νοσοκομεία, ξεκινώντας από τις υποστηρικτικές λειτουργίες (σίτιση, καθαριότητα, μηχανοργάνωση, λογιστήρια, συντήρηση μηχανημάτων) και στη συνέχεια εργαστήρια. Δήλωσαν επίσης ότι η εξέλιξη αυτή πρέπει να σημάνει συναγερμό για όλους τους εργαζόμενους και ειδικά τους συμβασιούχους εργαζόμενους σε καθαριότητα, σίτιση, το επικουρικό προσωπικό και τους συμβασιούχους του ΟΑΕΔ.

Από το 2016 απαιτούμε την αντικατάσταση του από 30ετίας παλαιού και προβληματικού εξοπλισμού στον οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί από το 1989 κανένας εκσυγχρονισμός! Αποτέλεσμα είναι τα πολλαπλά και συχνά προβλήματα (βλάβες και καθυστερήσεις) αλλά και τα ατυχήματα λόγω ανεπαρκών μέσων για την επίτευξη ασφαλών συνθηκών εργασίας (πχ κλιματισμός τους καλοκαιρινούς μήνες με αποτέλεσμα ασφυκτικά υψηλές θερμοκρασίες και λιποθυμίες εργαζομένων). Επισημαίνουμε επίσης ότι πρόκειται για πλύσιμο νοσοκομειακού εξοπλισμού (και όχι ξενοδοχειακός κοινός ιματισμός) το οποίο απαιτεί ειδικές προδιαγραφές και υψηλά standard λόγω της φύσης του, και επομένως διαμορφώνεται υψηλότερο κόστος από αυτό του πλυσίματος του κοινού ιματισμού, καθιστά ιδιαίτερα απαιτητικό το καθήκον των εργαζόμενων στα πλυντήρια αλλά και εγείρει ερωτηματικά για τις συνθήκες και την ασφάλεια με την οποία αυτό θα πραγματοποιείται από κάποιον ιδιώτη.

Να τονίσουμε επίσης ότι στα πλυντήρια από 28 άτομα που εργάζονταν αρχικά, πλέον έχουν μείνει 5 μόνιμοι και 12 άτομα με συμβάσεις επικουρικού προσωπικού που βρίσκονται σε παράταση σύμβασης μέχρι το τέλος του Οκτώβρη 2021.

Απαιτούμε:

  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για εκχώρηση της υπηρεσίας ιματισμού σε ιδιώτη! Καμία ιδιωτικοποίηση των λειτουργιών του δημόσιου νοσοκομείου. Να φύγει ο εργολάβος από τα πλυντήρια!
  • Κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του. Να μονιμοποιηθούν άμεσα οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.
  • Ανανέωση του εξοπλισμού ιματισμού και εκσυγχρονισμός των μηχανημάτων.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου δεν θα περάσει! Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους».

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια