Συνέχεια των αντιδράσεων για το Ενετικό Λιμάνι Ηρακλείου - «Να μην ιδιωτικοποιηθεί το ιστορικό μας σύμβολο»

Ηράκλειο
Συνέχεια των αντιδράσεων για το Ενετικό Λιμάνι Ηρακλείου - «Να μην ιδιωτικοποιηθεί το ιστορικό μας σύμβολο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρέμβαση με υπογραφές από πρωτοβουλία πολιτών, σε συνέχεια των αντιδράσεων για την παραχώρηση του ενετικού λιμανιού του Ηρακλείου

Με νέα ανακοίνωση-παρέμβαση, αυτή τη φορά όχι από κάποιον φορέα αλλά από πρωτοβουλία πολιτών που ξεκαθαρίζει πως λειτουργεί έξω από κομματικά πλαίσια ή σκοπιμότητες και με μια εκστρατεία συλλογής διαδικτυακών υπογραφών στο Avaaz, συνεχίζεται ο "χορός" των αντιδράσεων που ξεδιπλώνεται τις τελευταίες ημέρες στο Ηράκλειο ενάντια στην παραχώρηση του ενετικού λιμανιού της πόλης.

Όπως έχουμε γράψει, το γεγονός ότι επί του παρόντος το ενετικό λιμάνι φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται κανονικά μέσα στο κάδρο της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης του λιμένα Ηρακλείου έχει βγάλει στα... "κάγκελα" τοπικούς φορείς, είτε ο λόγος για φορείς και συλλόγους που δραστηριοποιούνται ή σχετίζονται με το ενετικό λιμάνι, είτε ο λόγος για πολιτικούς φορείς και τοπικούς βουλευτές.

Κοινή συνισταμένη των αντιδράσεων είναι να εξαιρεθεί το ενετικό λιμάνι από το "πακέτο" της παραχώρησης, ενώ αυτό ακριβώς, να μην περάσει δηλαδή το ενετικό λιμάνι σε χέρια ιδιωτών επενδυτών αλλά να διατηρήσει τον σημερινό δημόσιο χαρακτήρα του ζητά και πρωτοβουλία απλών πολιτών, που πήρε τη "σκυτάλη" των διαμαρτυριών.

Η πρωτοβουλία πολιτών έδωσε μάλιστα χθες στη δημοσιότητα το κείμενο με τις θέσεις της, συνοδεία υπογραφών και ονομάτων όσων συμμετέχουν, ενώ την ίδια ώρα στο Facebook φιγουράρει πλέον σελίδα "Όχι στην πώληση του Ενετικού Λιμένα Ηρακλείου".

Η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας

«Πρόσφατα δημοσιεύματα "υπερήφανα" προβάλλουν την επικείμενη πώληση του λιμανιού του Ηρακλείου ως μια από καιρό εκκρεμότητα του ΤΑΙΠΕΔ και ευκαιρία αξιοποίησης του εμπορικού λιμανιού της πόλης μας, και δεν αναφέρουν ότι το πλειοψηφικό πακέτο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, που πρόκειται να περάσει σε ιδιωτικά χέρια, συμπεριλαμβάνει και το ΕΝΕΤΙΚΟ ΛΙΜΑΝΙ του Ηρακλείου! Σύμφωνα με το χαρτοφυλάκιο επικείμενων έργων του ΤΑΙΠΕΔ (https://www.hradf.com), η προκήρυξη πώλησής του προγραμματίζεται να δημοσιευτεί άμεσα και προς το παρόν δεν έχει εξαιρεθεί κανένα περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται υπό τη διαχείριση του ΟΛΗ.

Το ιστορικό σύμβολο του Ηρακλείου, το λιμάνι του Χάνδακα, προστάτης επί αιώνες από εχθρούς, από καιρούς, από τον θόρυβο της πόλης, οικοδεσπότης των ανθρώπων του, τόπος αναψυχής, εργασίας, συνάντησης και διαφυγής, σημείο πολιτισμού, τουρισμού, αθλητισμού και ψυχαγωγίας, αυτή τη στιγμή είναι απλά μια αναφορά, ένα "bullet" σε ένα μονοσέλιδο επενδυτικό πλάνο.

Το γεγονός ότι επί του παρόντος το ενετικό λιμάνι φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται κανονικά μέσα στο κάδρο της προωθούμενης ιδιωτικοποίησης του λιμένα Ηρακλείου έχει βγάλει στα... “κάγκελα” τοπικούς φορείς.

Διεκδικούμε την εξαίρεση του Ενετικού Λιμανιού του Ηρακλείου από το προς πώληση πακέτο του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Αγωνιζόμαστε για τη διάσωση και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και για την υποχρέωσή μας να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές αλώβητη από οικονομικά συμφέροντα», αναφέρει η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας πολιτών που υπογράφουν οι:

  1. Νικόλαος Σιαφάκας, συντ. μέλος ΔΕΠ Παν/μίου Κρήτης, 2. Αριστέα Πλεύρη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ηρακλείου, 3. Κορίνα Μηλιαράκη, επιχειρηματίας, 4. Ιωάννης Μαραγκουδάκης, ελεύθ. επαγγελματίας, 5. Γιώργος Τσαγκαράκης, ελεύθ. επαγγελματίας, 6. Εμμανουήλ Παπαδομαρκάκης, πολιτικός μηχανικός, 7. Αντώνης Μηλιαράκης, επιχειρηματίας, 8. Νατάσσα Τριανταφυλλίδου, εκπαιδευτικός, 9. Νικόλαος Μαρής, επιχειρηματίας, 10. Ηρώ Μαρούδα, επιχειρηματίας, 11. Νικηφόρος Διακάκης, επιχειρηματίας, 12. Νικόλαος Τζανάκης, δημοτικός υπάλληλος, 13. Έρη Μουρτζάκη, ιδ. υπάλληλος, 14. Ελισάβετ Αλεξάκη, ιδ. υπάλληλος, 15. Ελευθέριος Κορνάρος, συνταξιούχος, 16. Αντωνία Ψαρρού, αγρότης, 17. Νικόλαος Μαρκωμανωλάκης, συνταξιούχος, 18. Νικόλαος Γιάνναρης, επιχειρηματίας, 19. Κωσταντίνος Αντωνακάκης, εκπαιδευτικός, 20. Μαρία Μανιδάκη, δημ. υπάλληλος, 21. Εμμανουήλ Μανιδάκης, συνταξιούχος, 22. Βαγγέλης Αναγνωστάκης, επιχειρηματίας, 23. Μαρία Χαρτζουλάκη, επιχειρηματίας, 24. Μαρία Μηλιαράκη, συνταξιούχος, 25. Γιώργος Φρατζέσκος, ιατρός, 26. Μαρία Τσαγκαράκη, δημ. υπάλληλος, 27. Πέτρος Μηλιαράκης, δικηγόρος, 28. Ηλίας Κοβατζής, επιχειρηματίας, 29. Φοίβη Νιωτάκη, συνταξιούχος, 30. Μιχάλης Μιχαλάκης, εκπαιδευτικός, 31. Μαρίνα Μανουρά, ιδιωτικός υπάλληλος, 32. Ασπασία Στιβακτάκη, συνταξιούχος, 33. Νικόλαος Γιακουμάκης, αγρότης, 34. Δέσποινα Γιακουμάκη, φοιτήτρια, 35. Αντωνία-Εμμανουέλα Γιακουμάκη, φοιτήτρια, 36. Αικατερίνη Γιακουμάκη, φοιτήτρια, 37. Ιωάννης Τσαγκαράκης, δημ. υπάλληλος, 38. Σταυρωτή Σκαλιδάκη, καθηγήτρια ξένων γλωσσών, 39. Ροδάνθη Ζαργιαννάκη, δημ. υπάλληλος, 40. Δημήτρης Ψιμόπουλος, επιχειρηματίας, 41. Παναγιώτα Σαλεμή, δημ. υπάλληλος, 42. Ιάσωνας Ψιμόπουλος, φοιτητής, 43. Αχιλλέας Ψιμόπουλος, φοιτητής, 44. Μαρία Περβογιανου, ιδ. υπάλληλος, 45. Γιώργος Αντωνακάκης, συνταξιούχος, 46. Αργυρή Αντωνακάκη, συνταξιούχος, 47. Μαρίνα Ζαφειράκη, επιχειρηματίας και 48. Βαγγέλης Χάλαρης, επιχειρηματίας.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ

Επερώτηση από Λογιάδη

Παίρνοντας "σκυτάλη" από άλλους τοπικούς βουλευτές, που επίσης προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γεώργιος Λογιάδης κατέθεσε χθες επερώτηση προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Ηρακλείου.

«Σε κοινή επιστολή των Διοικητικών Συμβούλιων του Σωματείου Ιδιοκτητών Σκαφών Αναψυχής Κρήτης "Νέαρχος", του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ηρακλείου, του Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών, του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ερασιτεχνικών Αλιευτικών Σκαφών Νομού Ηρακλείου και του Σωματείου Φίλων Νήσου Ντίας εκφράζεται η ανησυχία σχετικά με την αλλαγή πολλών παραμέτρων στη χρήση του χώρου, που θα επηρεάσουν αναπόφευκτα τον δημόσιο χαρακτήρα του Ενετικού Λιμανιού της πόλης, λόγω των όσων δημοσιεύτηκαν σχετικά με την άμεση εφαρμογή σχεδίων για την πώληση του λιμανιού σε επενδυτές.

Τα Δ.Σ. των συλλόγων αιτούνται:

Α. Την εξαίρεση του Ενετικού Λιμένος Ηρακλείου από τη δικαιοδοσία των επενδυτών, ως, αφενός, τόπο αρχαιολογικής αναφοράς και μακραίωνης παράδοσης και, αφετέρου, ως σημείο ελεύθερης δραστηριοποίησης των πολιτών του Ηρακλείου.

Β. Τη δημιουργία φορέα διαχείρισης, που θα αναλάβει τον Ενετικό Λιμένα και θα φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του χώρου και των ελλιμενισμένων.

Το ΜέΡΑ 25 στηρίζει το αίτημα, καθώς είναι κάθετα αντίθετο σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του λιμένα Ηρακλείου και στην ιδιωτικοποίηση των υποδομών γενικότερα», αναφέρει ο κ. Λογιάδης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News