«Να χαρακτηριστεί το 2022 ως έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού»

Ηράκλειο
«Να χαρακτηριστεί το 2022 ως έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναφορά από τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ

Στη Βουλή κατέθεσαν οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης την επιστολή του Συλλόγου Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου στην οποία προτείνεται να χαρακτηριστεί το έτος 2022 ως έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της αναφοράς, ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ν. Ηρακλείου δραστηριοποιείται στο νομό Ηρακλείου από το 1936 με κύριο στόχο την ένωση των Ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας και την διατήρηση και διάδοση του μικρασιάτικου πολιτισμού, και μέσα από την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό προτείνεται ο χαρακτηρισμός του έτους 2022 ως έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Σύμφωνα με την επιστολή του Συλλόγου και την σημασία του 1922, «η Καταστροφή του 1922 θα επιφέρει βαθιές τομές εντός της Ελληνικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα: οικονομικό (δημιουργία πολυπληθούς εργατικής τάξης στα μεγάλα αστικά κέντρα), πολιτικό (ριζοσπαστικοποίηση των πολιτικών δυνάμεων), καθώς και πολιτισμικό (νέα μουσικά ακούσματα, κουζίνα, νέες πνευματικές αναζητήσεις και λογοτεχνικά ρεύματα, όπως η γενιά του ’30 κτλ)», και καλεί τον Πρωθυπουργό να μεριμνήσει για την άμεση  ανακήρυξη του έτους 2022 ως έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι «πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς. Επίσης η μικρασιατική εκστρατεία είχε συνολικά ως αποτέλεσμα 25.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες από ελληνικής πλευράς».

Οι 3 βουλευτές του Νομού Ηρακλείου ζητούν την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες του Πρωθυπουργού, καθώς και να ενημερωθούν για το θέμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News