Νέα στέγη για το Νηπιαγωγείο ψάχνει ο δήμος Χερσονήσου

Ηράκλειο
Νέα στέγη για το Νηπιαγωγείο ψάχνει ο δήμος Χερσονήσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαδικασίες για την αναζήτηση και μίσθωση νέου, πιο κατάλληλου ακινήτου στις Κάτω Γούβες έχει ξεκινήσει ο Δήμος Χερσονήσου

Στην αναζήτηση νέας, πιο κατάλληλης στέγης για τα μικρά παιδάκια του Νηπιαγωγείου στις Κάτω Γούβες βρίσκεται ο Δήμος Χερσονήσου!

Αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που έχουν επισημανθεί από τους γονείς ως προς τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα μικρά παιδιά στις σημερινές, μισθωμένες κτηριακές εγκαταστάσεις, αλλά και τις δυσμενείς κυκλοφοριακές συνθήκες στη συγκεκριμένη περιοχή, ο Δήμος Χερσονήσου αποφάσισε να προχωρήσει στην πρόωρη λύση της υφιστάμενης σύμβασης μίσθωσης (που κανονικά έχει ισχύ μέχρι το 2030), και έχει βάλει πλέον μπρος τις διαδικασίες για την αναζήτηση και εκμίσθωση νέου ακινήτου. Την απόφαση διευκόλυνε μάλιστα και η ίδια η εταιρεία που νοικιάζει το εκμισθωμένο ακίνητο, στο οποίο στεγάζεται το Νηπιαγωγείο των Κάτω Γουβών, καθώς συναίνεσε στην πρόωρη λύση της μίσθωσης.

Γιατί όμως προέκυψε η ανάγκη αναζήτησης νέου ακινήτου που θα μισθωθεί για να στεγάσει το Νηπιαγωγείο στις Κάτω Γούβες; Τα όσα αναφέρονται στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου για την πρόωρη λύση της υφιστάμενης σύμβασης μίσθωσης και την εκκίνηση των διαδικασιών μίσθωσης νέου ακινήτου είναι εξόχως αποκαλυπτικά.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν στο μίσθιο, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Επιτροπής Καταλληλότητας κατά την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης και προκειμένου αυτό να καταστεί κατάλληλο και ασφαλές για την παραμονή τόσο των παιδιών όσο και των νηπιαγωγών κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού τους ωραρίου, αυτό εξακολουθεί να είναι προβληματικό, καθώς λόγω της παλαιότητάς του διαρκώς προκύπτουν σοβαρά προβλήματα, όπως:

- Υγρασίας και μούχλας, τα οποία κάνουν την ατμόσφαιρα ανθυγιεινή και επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών και των νηπιαγωγών.

- Τα πλακίδια του πατώματος συνεχώς σπάνε και αποτελούν παγίδες για την ασφάλεια παιδιών και νηπιαγωγών.

- Ουσιαστικά προβλήματα παρουσιάζονται και στις τουαλέτες, στις οποίες η πρόσβαση γίνεται μέσω της αυλής, με αποτέλεσμα τα παιδιά τον χειμώνα να εκτίθενται στο κρύο και τη βροχή. Διαθέτουν δε μόνο ένα χώρο, κοινό για νηπιαγωγούς και παιδιά, η επαφή τους με τον υπόλοιπο χώρο είναι άμεση και κατά συνέπεια παρουσιάζονται και προβλήματα δυσοσμίας.

- Ο αύλειος χώρος δεν έχει στέγαστρα για την προστασία των παιδιών από τον ήλιο και τη βροχή, η περίφραξη είναι προβληματική, καθώς έχει πρόσβαση κατευθείαν στον κεντρικό δρόμο, και η χωρητικότητά του δεν επαρκεί για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων.

- Ανεπάρκεια παρουσιάζεται όμως και στους εσωτερικούς χώρους, καθώς η δυναμική του εν λόγω νηπιαγωγείου είναι διαρκώς αυξανόμενη, και γι' αυτό οι ανάγκες από τότε που υπογράφηκε η σύμβαση μίσθωσης έχουν ήδη μεταβληθεί και αναμένεται να μεταβληθούν περισσότερο, λόγω της γενικότερης οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής.

- Σήμερα σε αυτό φοιτούν 40 παιδιά περίπου, τα οποία αναγκάζονται να υλοποιούν μαθητικές δράσεις στη μία και μοναδική αίθουσα που διαθέτει το εν λόγω κτήριο και παράλληλα να τρώνε, να ξεκουράζονται και να παίζουν στον ίδιο χώρο. Οι νηπιαγωγοί συνάμα οργανώνουν, αρχειοθετούν, διεκπεραιώνουν, προετοιμάζουν και εκτελούν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν την εύρυθμη διοικητικά λειτουργία του σχολείου μέσα στην προαναφερόμενη αίθουσα. Κυριολεκτικά όλοι μαζί ευρίσκονται στον ίδιο χώρο και η ιδιωτικότητα δεν εξασφαλίζεται, ακόμα και στον χειρισμό των πιο ευαίσθητων ζητημάτων που ανακύπτουν».

Οι κυκλοφοριακές συνθήκες

Εγκυμονούν κίνδυνοι για την ασφάλεια των παιδιών

Πέρα όμως από τις συνθήκες που επικρατούν στις αίθουσες, στην αυλή και στις τουαλέτες, υπάρχει επιτακτική αναγκαιότητα μεταστέγασης του Νηπιαγωγείου Κάτω Γουβών και για λόγους κυκλοφορίας-πρόσβασης. Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου, «καθώς το προαναφερόμενο κτήριο βρίσκεται επί του βασικού δρόμου που οδηγεί στην παραλία των Γουβών και σε περιοχή που είναι αρκετά πυκνοκατοικημένη και συνεπώς με αυξημένη κίνηση οχημάτων, προκαλείται σοβαρό πρόβλημα κατά την ώρα της προσέλευσης και αναχώρησης των παιδιών. Εγκυμονούν κίνδυνοι για την ακεραιότητα και ασφάλεια της ζωής παιδιών-γονιών και εκπαιδευτικών.

Το πλάτος του δρόμου είναι μικρό και, με τα αυτοκίνητα να σταθμεύουν σε αυτόν, εκείνο περιορίζεται ακόμα περισσότερο και η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη και επικίνδυνη. Το λεωφορείο που μεταφέρει τα παιδιά δεν μπορεί ούτε να σταθμεύσει με άνεση για την αποβίβαση και επιβίβαση αυτών, αλλά ούτε και να στρίψει με ασφάλεια. Ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, χρονική περίοδο που τα τουριστικά καταστήματα που ευρίσκονται στην περιοχή λειτουργούν, η κυκλοφοριακή συμφόρηση συνεχώς αυξάνεται. Καθώς λοιπόν η υφιστάμενη υποδομή του Νηπιαγωγείου Κάτω Γουβών δεν καλύπτει πλέον τις σημερινές απαιτήσεις του σχολείου, με όλους τους προαναφερόμενους λόγους επιβεβαιώνεται η άμεση ανάγκη μεταστέγασής του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News