Σε απελπισία οι οικοδόμοι Ηρακλείου - Καλπάζει η «μαύρη» εργασία στην Κρήτη

Οικονομία
Σε απελπισία οι οικοδόμοι Ηρακλείου - Καλπάζει η «μαύρη» εργασία στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια δραματική κατάσταση στον κλάδο της οικοδομής, με όργιο ανασφάλιστης εργασίας και ωράρια “λάστιχο”, περιγράφουν συνδικαλιστές

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι οικοδόμοι του Ηρακλείου, καθώς η υγειονομική κρίση τούς έχει χτυπήσει, με αποτέλεσμα η επόμενη μέρα να είναι αρκετά δύσκολη. Αυτό υποστηρίζουν άνθρωποι του Εργατικού Κέντρου και του κατασκευαστικού κλάδου που μίλησαν στην "Νέα Κρήτη". Την ίδια στιγμή, η ανασφάλιστη εργασία στην Κρήτη έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Συγκεκριμένα, οι οικοδόμοι ανήκουν στον ευρύτερο κατασκευαστικό κλάδο. Όπως έχει επισημανθεί από μέλη της κοινωνίας των πολιτών, η οικοδομή είναι ο κινητήριος μοχλός της εγχώριας οικονομίας. Ο κλάδος της οικοδομής βρέθηκε τους τελευταίους μήνες σε απόγνωση, καθώς τα αλυσιδωτά λοκντάουν, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα έσοδα, έκαναν πολλούς ανθρώπους να αναθεωρήσουν τις σκέψεις τους για μια ενδεχόμενη κατασκευή σπιτιού ή οικοδομήματος ή κάποια επιδιόρθωση. Τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι οικοδόμοι αποτυπώνει στη "Νέα Κρήτη" ο Γιάννης Γωνιανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Ηρακλείου.

«Βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση εάν αναλογιστούμε πως περνάει μια συνεχή κρίση από το 2009 κι έπειτα. Πάνω από 50% των οικοδόμων αποχώρησε από τον κατασκευαστικό κλάδο, με αποτέλεσμα πριν την έναρξη της πανδημίας εργάζονταν 3.500 οικοδόμοι. Σκεφτείτε, πριν από την οικονομική κρίση είχαμε 8.500-9.000 οικοδόμους. Έχει περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός εργαζομένων του κλάδου μας. Όταν ξεκίνησε η πανδημία, είχε μόλις ξεκινήσει η συμβατική οικοδομή, η οποία πάτησε "φρένο". Ειδικά στο δεύτερο λοκντάουν, ο οικοδο-κατασκευαστικός κλάδος δεν εντάχθηκε στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα πολλοί να μην είχαν μεροκάματο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γωνιανάκης μίλησε για τις τωρινές συνθήκες εργασίας στην οικοδομή, λέγοντας ότι «υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας. Δουλεύουμε 7 ημέρες την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε κινδύνους. Πολλές οικογένειες ζουν με το μεροκάματο του οικοδόμου, το οποίο δεν είναι σταθερό. Οι οικοδόμοι δεν υπογράφουν σύμβαση. Λίγοι είναι εκείνοι που έχουν συνάψει σύμβαση εργασίας. Το 95% δουλεύουν σε καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία και το μεροκάματο είναι αβέβαιο».

Ακυρώθηκαν δουλειές

Την προσωπική του εμπειρία κατέθεσε ο Χρήστος Κατσαμήτρος, ο οποίος εργάζεται στην περιοχή του δήμου Μοναφατσίου και απασχολεί άλλους τρεις εργάτες. Όπως τόνισε, υπάρχει επίδραση της υγειονομικής κρίσης στον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά στην περιοχή που απασχολείται ο ίδιος τα πράγματα είναι σχετικά καλά.

«Σε γενικές γραμμές, ο οικοδομικός κλάδος πάει σχετικά καλά. Μας έχει επηρεάσει η υγειονομική κρίση. Πολλοί από εμάς είχαν αναλάβει κάποιες δουλειές οι οποίες ακυρώθηκαν. Πολλές δουλειές μας μεταφέρθηκαν του χρόνου (2022), με αποτέλεσμα πολλοί να βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση. Οικονομικά κινείται ο κλάδος, αλλά η διαφορά είναι μεγάλη συγκριτικά με το 2019. Τα έσοδα και το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στον κατασκευαστικό κλάδο έχουν περιοριστεί δραματικά. Πολλά ξενοδοχεία δεν κάνουν επιδιορθώσεις, καθώς φοβούνται εάν δεν έχουμε τουριστική περίοδο φέτος και αναθέτουν τις εργασίες για την επόμενη χρονιά», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συνέχισε: «Εγώ δούλευα και τις Κυριακές. Τώρα πλέον δουλεύω πέντε μέρες, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή. Έχω τρία άτομα στη δούλεψή μου. Παίρνω και τους τρεις στις οικοδομικές μου εργασίες και είμαι ξεκάθαρος απέναντί τους, λέγοντας πως δε θα εργαστούν σαββατοκύριακο. Εάν συνεχιστεί η υγειονομική κρίση, δεν ξέρω ποιο είναι το μέλλον. Πάντως, πολλοί συνάδελφοί μου, με τους οποίους συζητώ, μου λένε τα παράπονά τους και η κατάσταση είναι δραματική. Υπάρχει πρόβλημα».

«ΔΕ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΛΕΓΧΟΙ»

Καλπάζει η "μαύρη" εργασία

Την ίδια στιγμή, η ανασφάλιστη εργασία στην Κρήτη έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, αγγίζοντας ποσοστά άνω του 50%.

«Εξονυχιστικοί έλεγχοι σε εργοτάξια δεν πραγματοποιούνται. Μέχρι και σήμερα έχουμε πολλές περιπτώσεις συναδέλφων να δουλεύουν σε οικοδομές και να μην περνάει η ασφάλισή τους. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν 300 ημέρες τον χρόνο και περνάνε 100 ένσημα. Πρέπει να υπάρξει έλεγχος. Και δυστυχώς, το φαινόμενο συντηρείται καθώς οι οικοδόμοι δεν εντάσσονται στο "ΕΡΓΑΝΗ", όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό υπάλληλο. Τα ένσημα του οικοδόμου πραγματικά κλέβονται», υπογράμμισε ο κ. Γωνιανάκης. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, ανέφερε: «Ο κατασκευαστικός κλάδος βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με τους ξεναγούς και γενικότερα με τους άλλους κλάδους του Εργατικού Κέντρου που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτο πλήγμα. Οι οικοδόμοι πήραν 800 ευρώ στο πρώτο λοκντάουν. Έπειτα δε στηρίχθηκαν και η κατάσταση είναι δραματική για όσους δεν έχουν μεροκάματο. Τα μέτρα είναι σκληρά, ιδίως τώρα που βρισκόμαστε στις "κόκκινες" περιοχές και ο κατασκευαστικός κλάδος παλεύει».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News