Ηράκλειο

Ηράκλειο: «Οι προκλήσεις της Covid-19 για τους παιδιατρικούς καρκίνους στην Ελλάδα»

Διαδικτυακή συνάντηση συλλόγων γονέων και κηδεμόνων παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας πραγματοποιήθηκε σήμερα, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «Πίστη» και του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων & Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία «Η Ηλιαχτίδα» διαδικτυακή συνάντηση με θέμα «Οι προκλήσεις της Covid-19 για τους παιδιατρικούς καρκίνους στην Ελλάδα».

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι φορείς: «ΕΛΠΙΔΑ Σύλλογος Φίλων παιδιών με καρκίνο», «Ηλιαχτίδα» - Παγκρήτιος Σύλλογος Γονέων και Φίλων Παιδιών με Νεοπλασία, ΑΜΚΕ Καρκινάκι - Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία, «Λάμψη» Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος, «Πίστη» Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις, ενώ εισηγητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας, Αντώνης Καττάμης.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν, ο Παιδιατρικός Καρκίνος, η λειτουργία των Φορέων, ο Εμβολιασμός Γονέων, Κηδεμόνων και Φροντιστών κατά της Covid-19 και η Ψυχοκοινωνική Μέριμνα.

Τα προβλήματα που συζητήθηκαν αφορούν τη λειτουργία τόσο των ίδιων των φορέων, όπως η έλλειψη πόρων όσο και το πεδίο της Παιδιατρικής Αιματολογίας -Ογκολογίας. Η έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, η έλλειψη εξειδικευμένων κέντρων για πολύπλοκες ογκολογικές επεμβάσεις, η αναγκαιότητα καταγραφής των ελλείψεων και των συνθηκών, προκειμένου να μπορούν να εντοπιστούν οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών και των οικογενειών τους, αποτελούν ζητήματα που αναμφισβήτητα αναζητούν τις κατάλληλες τακτικές και προτάσεις, προκειμένου να επιλυθούν.

Στη συνέχεια, συζητήθηκαν τα προβλήματα που η ίδια η πανδημία επέφερε δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο μια ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, όπως η επιτακτική ανάγκη αίματος και αιμοπεταλίων και οι αναβολές των τακτικών ιατρικών επισκέψεων παρακολούθησης των αποθεραπευμένων παιδιών, στα δημόσια ιατρεία, καθώς, λόγω της πανδημίας, εξυπηρετούνται μόνο τα επείγοντα περιστατικά, δημιουργώντας διατάραξη του τακτικού ελέγχου των ασθενών.

Πρωταρχικό θέμα που αναδείχτηκε από τη συζήτηση αποτέλεσε η επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό έναντι της Covid-19, στους γονείς των μικρών ασθενών, που καθημερινά βρίσκονται δίπλα τους και αποτελούν τους αποκλειστικούς φροντιστές τους και το πώς θα πρέπει οι φορείς από κοινού να δράσουν προκειμένου η προτεραιότητα αυτή να γίνει πράξη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στο θέμα της αναγκαιότητας παροχής ψυχοκοινωνικής στήριξης στους ασθενείς και στις οικογένειές τους.

Στο θέμα παρενέβη ο καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευάγγελος Καραδήμας, ο οποίος δήλωσε πως η πρακτική έχει αποδείξει πως η παροχή αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι ψυχοκοινωνικές συνέπειες της νόσου επηρεάζουν τους πάσχοντες αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας και της θεραπείας αλλά -όπως συμβαίνει συχνά- και για πολλά χρόνια μετά.

Για το λόγο αυτό υπάρχει η αναγκαιότητα μιας θεσμοθετημένης πολιτικής ψυχικής υγείας με ψυχολόγους που θα παρέχουν στήριξη όχι μόνο στους ασθενείς και στο οικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά εκπαίδευση και στήριξη και στους ιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό καθώς με τον τρόπο αυτό μπορεί να συντελεστεί ένα ολοκληρωμένο μοντέλο θεραπείας.

Σχετικά με την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που συζητήθηκαν, κοινός σκοπός όλων των φορέων υπήρξε η διάθεση συνεργασίας, η αναγκαιότητα ένωσης των δυνάμεών τους, η χάραξη κοινής στρατηγικής και η υιοθέτηση καλών πρακτικών.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια