Εισήγηση ειδικών: Στο «κόκκινο» μπαίνει το Ηράκλειο - «Ανοιχτή» η πρόταση για καθολικό lockdown

Κρήτη
Εισήγηση ειδικών: Στο «κόκκινο» μπαίνει το Ηράκλειο - «Ανοιχτή» η πρόταση για καθολικό lockdown

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το απόγευμα οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά

Στο «κόκκινο» φαίνεται να περνάει η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου από αύριο το πρωί, σύμφωνα πάντα με την εισήγηση των ειδικών που συνεδριάζει αυτή την ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί δεν εισηγούνται κάποια αλλαγή για την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, η οποία παραμένει στο κόκκινο ενώ για τον Δήμο Αγίου Νικολάου η εισήγηση είναι να βγει από το καθεστώς καθολικού lockdown.

Δεν αποκλείεται η Πολιτική Προστασία να αποφασίσει ακόμη και αυστηρότερα μέτρα, δηλαδή καθολικό lockdown για το Ηράκλειο.

Σε κάθε περίπτωση, τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι λόγοι για τους οποίους οι λοιμωξιολόγοι σκέφτονται αυστηροποίηση των μέτρων είναι οι εξής:

  • Τους ειδικούς προβληματίζει ιδιαίτερα η διασπορά του ιού στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, καθώς εκεί εντοπίζεται μεγάλο μέρος των κρουσμάτων των τελευταίων ημέρων.
  • Προβληματισμός επικρατεί στους ιθύνοντες για την κατάσταση που επικρατεί στην Ορθοπεδική Κλινική του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, η οποία τελεί από χτες σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης.
  • Τέλος, προβληματίζει και η ταυτοποίηση κρουσμάτων στην Κρήτη με την Βρετανική μετάλλαξη, καθώς σε επίπεδο Κρήτης έχουν ταυτοποιηθεί συνολικά 76 μεταλλαγμένα κρούσματα, εκ των οποίων 29 στο Ηράκλειο, 24 στο Λασίθι, 19 στο Ρέθυμνο και 4 στα Χανιά.

Τα μέτρα που ισχύουν στο «κόκκινο» επίπεδο:

α) Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, β) τηλεκπαίδευση για τα λύκεια, γ) πραγματοποίηση λειτουργιών σε χώρους λατρείας με ανώτατο όριο τα 9 άτομα, δ) λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click in shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ. και ε) κλειστά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Τα μέτρα που ισχύουν σε περιοχές με καθολικό lockdown:

  • Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.
  • Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ-μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.
  • Αναστέλλεται, επίσης, η διά ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με τη μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.
  • Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους δήμους - η είσοδος και η έξοδος επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.
  • Αναστέλλεται, επίσης, η λειτουργία των Δικαστηρίων.
  • Δεν επιτρέπεται, εξάλλου, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και την ατομική προσευχή.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News