Η πανδημία «χτύπησε» και τους μηχανικούς – Ζητούν ενισχύσεις για «να αντέξουν την λαίλαπα»

Οικονομία
Η πανδημία «χτύπησε» και τους μηχανικούς – Ζητούν ενισχύσεις για «να αντέξουν την λαίλαπα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ζητώντας ενισχύσεις, «για να αντέξουν τη λαίλαπα» της COVID, έστειλε το ΤΕΕ/ΤΑΚ

Επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα τις οικονομικές επιπτώσεις λόγω COVID-19, απέστειλε η Διοίκηση του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Σε αυτήν την επιστολή γίνεται σαφές πως η υγειονομικής κρίση έχει επηρεάσει παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, με αποτέλεσμα να έχει αφήσει ένα αρνητικό οικονομικό πρόσημο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Ανατολικής Κρήτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, αναγνωρίζοντας την περιπετειώδη κατάσταση στην οποία η οικονομία έχει περιέλθει, παρουσιάζει προτάσεις με σκοπό την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Αξίζει να αναφερθεί πως στη συγκεκριμένη επιστολή γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει άμεσα τις επιχειρήσεις.

«Η κυβέρνηση χρειάζεται να ενισχύσει τις επιχειρήσεις, ώστε να αντέξουν αυτή τη λαίλαπα και να ανακάμψουν για να σύρουν προς τα πάνω την οικονομία της χώρας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την επιβολή του δεύτερου εθνικού lockdown, βιώνοντας οικονομικά ως μελετητές-κατασκευαστές ιδιαίτερες και δύσκολες καταστάσεις, προχωράμε στην αποστολή αυτής της επιστολής, προκειμένου να παραθέσουμε τις προτάσεις για ένα πλάνο ενίσχυσης του κλάδου μας, με την ελπίδα να προσπεράσουμε αυτό τον σκόπελο με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες. Με προτεραιότητα πάντα το τεράστιο κεφάλαιο “Υγεία” και χωρίς να μειώνουμε τη σπουδαιότητα και την πρωταρχική σημασία της, εστιάζουμε στην “Οικονομία” και στις συνθήκες που μπορούμε να δημιουργήσουμε ώστε να ανακάμψει άμεσα.

Ο πολύπαθος κλάδος των μηχανικών και των κατασκευαστών, μετά την οικονομική κρίση του 2008 και πάνω στη στιγμή της επανάκαμψής του, δέχεται ένα ακόμα πλήγμα, το οποίο δύναται να γκρεμίσει όσα δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι ελπίδες μας για ένα καλοκαίρι με τουρισμό, για ένα καλοκαίρι που θα έδινε ώθηση στην οικονομία, αποδείχτηκαν αβάσιμες.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στην Κρήτη, η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό. Όταν λοιπόν ο ζωντανός και ισχυρός μοχλός του τόπου και κατ’ επέκταση του επαγγέλματος του μηχανικού μεταβάλλεται σε ένα τομέα καταπονημένο, τα προβλήματα μεγιστοποιούνται. Ο κόσμος δεν μπορεί να επενδύσει και οι επιχειρηματίες δεν μπορούν να κάνουν επενδυτικά ανοίγματα.

Παραθέτουμε λοιπόν τις προτάσεις μας, όπως αυτές προέκυψαν από την εμπειρία που έχουμε εκ των έσω, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μηχανικοί στα μελετητικά γραφεία και στον κατασκευαστικό κλάδο δημόσιων και ιδιωτικών έργων, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι τεχνικές επιχειρήσεις:

  1. Ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων και επαγγελματικών ομάδων, που ασχολούνται με τον τουρισμό και τους μελετητές συναδέλφους των τεχνικών γραφείων, ώστε να διατηρηθεί το 100% του προσωπικού τους, με τρόπο συντονισμένο και μεθοδικό (όπως μείωση φορολογικών συντελεστών, συνέχιση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, κ.ά.).
  2. Να δοθούν επιπλέον κίνητρα σε επιχειρήσεις που ήδη έχουν ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο και προγράμματα ΕΣΠΑ, να προχωρήσουν και να ολοκληρώσουν τις εγκεκριμένες παρεμβάσεις εντός του 2021, όπως η επιδότηση τόκων δανείων ή (και) αύξηση του ποσοστού ενίσχυσης. Η παροχή νέων κινήτρων θα δώσει επιπλέον ώθηση στους οικονομικούς φορείς (ατομικούς ή μη), μειώνοντας τις επιπτώσεις της ανασφάλειας που δημιουργεί το αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον».

 «Για να μείνουμε όρθιοι»

Μέτρα για τον κλάδο της κατασκευής

«Το στοίχημα να κρατηθεί η οικονομία είναι μεγάλο και δύσκολο, καθώς το πρόβλημα είναι παγκόσμιο, όμως οφείλουμε να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ακόμη κι αν οι προβλέψεις δεν είναι ευχάριστες. Η κυβέρνηση χρειάζεται να ενισχύσει της επιχειρήσεις, ώστε να αντέξουν αυτή τη λαίλαπα και να ανακάμψουν για να σύρουν προς τα πάνω την οικονομία της χώρας.

Απαιτείται να ληφθούν άμεσα τα παραπάνω μέτρα ειδικά για τον κλάδο της κατασκευής, ο οποίος πλήττεται για δεύτερη φορά και μάλιστα σε μία περίοδο όπου παρουσίαζε μια πορεία ανάκαμψης. Η συστράτευση κυβέρνησης, επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι αναγκαία για να μείνουμε όρθιοι και να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και στα νέα δεδομένα της ζωής που θα ορίσουν μια διαφορετική πραγματικότητα.

Σας καλούμε λοιπόν, κύριε υπουργέ, να σκύψετε στα προβλήματα που ταλανίζουν τις επιχειρήσεις και τους συναδέλφους μηχανικούς της περιοχής μας, και όχι μόνο», καταλήγει η επιστολή του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News