Ηράκλειο

Σήμερα το τελευταίο «αντίο» στον Μιχάλη Καραταράκη

Ο Μιχάλης Καραταράκης, ένας σπουδαίος άνθρωπος του πνεύματος, "έφυγε" πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 ετών

Το Ηράκλειο αποχαιρετά τον σπουδαίο άνθρωπο του πνεύματος Μιχάλη Καραταράκη, ο οποίος έφυγε προχθές από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου, ενώ τη χθεσινή ημέρα πλήθος φορέων απ' όλο το φάσμα της πολιτισμικής-εκπαιδευτικής κοινότητας - και όχι μόνο - του τόπου εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια για τον χαμό του μεγάλου δασκάλου.

«Το Πανεπιστήμιο Κρήτης με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον Μιχάλη Καραταράκη. Ο Μιχάλης Καραταράκης υπήρξε πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Πανεπιστημίου Κρήτης και θερμός υποστηρικτής του Πανεπιστημίου μας από την ίδρυσή του. Με το παράδειγμά του, την ανιδιοτέλειά του και την προφανή διάθεση εθελοντικού έργου που τον διέκρινε, μέχρι και τα τελευταία στάδια της ζωής του, ενέπνευσε τους συμπολίτες του να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στο Ίδρυμα στα δύσκολα πρώτα χρόνια της εν συνεχεία λαμπρής του πορείας, και διατήρησε άσβεστη την άμεση και ενεργό στήριξή του σε όλα τα μετέπειτα παραγωγικά χρόνια. Κατέβαλε προσπάθειες προς όλες τις κατευθύνσεις για την εξεύρεση πόρων υλικής υποστήριξης της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αλλά και των υπόλοιπων ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων της Κρήτης, και διετέλεσε πρόεδρος της τοπικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Κληροδοτήματος για το Πανεπιστήμιο Κρήτης της Παγκρητικής Ένωσης Αμερικής.

Η συνεργασία του με τις διοικήσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης ήταν άψογη και υποδειγματική, και ως ενεργός πολίτης του Ηρακλείου μετέφερε πάντα σκέψεις, αλλά και υλοποιούσε δράσεις διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Κρήτης με την τοπική κοινωνία, με αποτέλεσμα οι πρωτοβουλίες του να αποτελούν πρότυπο για όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ελλάδας.

Η εκδήλωση τιμής στο πρόσωπό του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το 2016 ήταν ελάχιστος φόρος τιμής σε μια προσωπικότητα που συνέδεσε τη ζωή του με την προσφορά στον τόπο του. Ο Μιχάλης Καραταράκης θα μείνει στη μνήμη μας για πάντα και η αγάπη του για τον τόπο του και τα πνευματικά του Ιδρύματα θα αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους εμάς που τα υπηρετούμε. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Η ανακοίνωση από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία

«Η Ηράκλεια Πρωτοβουλία αποχαιρετά τον Μιχάλη Καραταράκη, που έφυγε, πλήρης ημερών, τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου. Ο Μιχάλης Καραταράκης επιστρέφει στις Γκαγκάλες, από τις οποίες ξεκίνησε με μοναδικά εφόδια την ευφυΐα του και την εργατικότητά του. Σπούδασε στο Φυσιογνωστικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και δίδαξε, για ένα μικρό διάστημα, στο Λύκειον «ο Κοραής» και στο Γυμνάσιο της Ιθάκης. Πολύ γρήγορα, προχώρησε στην ίδρυση του πρώτου, καλά οργανωμένου, φροντιστηρίου στο Ηράκλειο, δίδοντας την ευκαιρία στους μαθητές να προετοιμαστούν στην πόλη τους για τις εισαγωγικές εξετάσεις στις Ανώτατες Σχολές. Στο φροντιστήριο δίδαξαν σημαντικοί καθηγητές και βέβαια και ο ίδιος, ο οποίος είχε το ταλέντο να μεταδίδει με απλό και κατανοητό τρόπο τις πλούσιες γνώσεις του στους μαθητές του.

Ο Μιχάλης Καραταράκης υπήρξε αγωνιστής σ’ όλη τη μακρά ζωή του, από τα μαθητικά χρόνια μέχρι το τέλος. Υπήρξε ενεργό μέλος πολλών συλλόγων και οργανώσεων. Αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς ότι στα μέσα της δεκαετίας του 1950, την εποχή των μεγάλων φοιτητικών συλλαλητηρίων για το Κυπριακό, ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ότι υπήρξε ιδρυτικό μέλος, το 1979, και επί πολλά χρόνια, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Μιχάλης Καραταράκης υπήρξε ιδρυτικό μέλος, το 1994, της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας, της οποίας κόσμησε το  ψηφοδέλτιο κατά τις δημοτικές εκλογές του ίδιου έτους. Στη φιλόξενη αίθουσα του ξενοδοχείου του, «Λατώ», έγιναν συνελεύσεις, που καθόρισαν τη φυσιογνωμία της παράταξης. 

Ο Μιχάλης Καραταράκης τιμήθηκε για την προσφορά του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη Βικέλειο Μορφωτική Εταιρία και την Ηράκλεια Πρωτοβουλία.

Συλλυπούμεθα θερμά τα παιδιά του, Λευτέρη και Μαρία και όλους τους οικείους του. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια