21ο Δημοτικό Φορτέτσας: Φεύγουν οι λυόμενες από το ιστορικό σχολείο

Ηράκλειο
21ο Δημοτικό Φορτέτσας: Φεύγουν οι λυόμενες από το ιστορικό σχολείο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στο ιστορικό σχολείο της Φορτέτσας

Επιτέλους, μετά από μακρά αναμονή και υπομονή, μαθητές και δάσκαλοι στο 21ο Δημοτικό Σχολείο της Φορτέτσας μπορούν να κάνουν μάθημα σε κανονικές συνθήκες και σε ασφαλείς, ανακαινισμένες κτηριακές εγκαταστάσεις!

Μετά το πρώτο βήμα που είχε γίνει πριν από λίγα χρόνια με την εκπόνηση της μελέτης, ολοκληρώθηκε και το 2ο και τελικό βήμα με την περαίωση της εργολαβίας της κτηριακής αποκατάστασης του ιστορικού όσο όμως και πολύπαθου Δημοτικού Σχολείου στη Φορτέτσα. Δημοτικού Σχολείου που "κουβαλά" πολλά χρόνια ζωής (ξεκίνησε να κατασκευάζεται τη δεκαετία του 1950, για να ολοκληρωθεί μετά από πολλές περιπέτειες και παρατράγουδα το 1978!) και έχει παρουσιάσει στο διάβα των ετών αυτών πολλά προβλήματα, ταλαιπωρώντας μαθητές, δασκάλους και γονείς.

Η μελέτη, που προηγήθηκε της εργολαβίας, κατέγραψε την ακριβή, επικαιροποιημένη κατάσταση του σχολικού συγκροτήματος και τα περαιτέρω βήματα που θα πρέπει να γίνουν. Το τεχνικό δηλαδή προφίλ της παρέμβασης αποκατάστασης ή ανακατασκευής, το μέγεθος της παρέμβασης, το αντικείμενο των εργασιών και το εκτιμώμενο κόστος.

Ακολούθως προκηρύχθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου και συμβασιοποιήθηκε το καλοκαίρι η εργολαβία που είχε ως αντικείμενό της να αποκαταστήσει το όλο δομικό σύστημα του σχολικού κτηρίου, με βάση ακριβώς τα κακώς κείμενα, τα προβλήματα και τις ελλείψεις που καταγράφηκαν στη μελέτη που έγινε για την αποτίμηση της συνολικής κτηριακής κατάστασης του σχολείου. Όπως ανακοίνωσε λοιπόν η Λότζια, το έργο ολοκληρώθηκε, έγινε μάλιστα επίσκεψη-αυτοψία από τον δήμαρχο και άμεσα θα απομακρυνθούν οι λυόμενες αίθουσες, κάτι που σημαίνει πως θα μεγαλώσει ο χώρος της αυλής που παίζουν τα παιδιά.

Η ανακοίνωση

«Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την "Αποκατάσταση της φέρουσας ικανότητας του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου (Φορτέτσα)". Η σύμβαση του έργου είχε υπογραφεί στις 10 Ιουνίου του 2020 και το τελικό ποσό ήταν 131.871,62 ευρώ, με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους. Μεταξύ άλλων, έγινε ενίσχυση στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου, με μεταλλικές δοκούς και αποκατάσταση των ρωγμών της λιθοδομής.

Από τότε που αναφέρθηκαν οι φθορές στον πρώτο όροφο του κτηρίου, οι αίθουσες δεν ήταν λειτουργικές και οι μαθητές έκαναν μάθημα σε λυόμενες αίθουσες, που είχαν τοποθετηθεί στην αυλή του σχολείου. Πλέον οι μαθητές επέστρεψαν στις σχολικές τους αίθουσες, ενώ οι λυόμενες πρόκειται να απομακρυνθούν, ώστε να μεγαλώσει ο αύλειος χώρος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου και επισημαίνεται ακόμα: «Το σχολείο επισκέφτηκε το πρωί της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου (σ.σ. χθες) ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη και τον αντιδήμαρχο Παιδείας Νίκο Αγγέλακη. Ο δήμαρχος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον διευθυντή του σχολείου, ο οποίος του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το έργο».

Αμέσως μετά την επίσκεψη, ο δήμαρχος δήλωσε: «Η αποκατάσταση των φθορών στο 21ο Δημοτικό αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της Φορτέτσας, το οποίο ικανοποιήσαμε.

Πλέον τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους μπορούν να κάνουν το μάθημά τους σε κτήρια ανακαινισμένα και ασφαλή. Συνεχίζουμε με στοχευμένες παρεμβάσεις την προσπάθεια για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών σε ολόκληρο τον δήμο».

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Από το 2014 μάθημα στα λυόμενα

Τον Σεπτέμβριο του 2014 τοποθετήθηκαν λυόμενοι οικίσκοι στον αύλειο χώρο του 21ου Δημοτικού Σχολείου. Τότε, στην αρχή της σχολικής σεζόν 2014-2015, οι μισοί περίπου μαθητές του Δημοτικού της Φορτέτσας μετακόμισαν στις λυόμενες αίθουσες. Λύση που κρίθηκε αναγκαστική τότε, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε  από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου πως υπήρχε σοβαρός κίνδυνος λόγω στατικών προβλημάτων στον α' όροφο του κτηρίου και έπρεπε να σφραγιστεί. Στις αρχές Φεβρουαρίου 2018, υπογράφτηκε η σύμβαση που αφορούσε στην εκπόνηση μελέτης για τον έλεγχο της στατικής επάρκειας του διώροφου κτηρίου (εμβαδού 349,16 + 349,16 = 698,321 μ2) και του ισόγειου βοηθητικού κτίσματος (εμβαδού 21,66 μ2) του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, και οι προτάσεις επισκευής ή ενίσχυσης του κτηρίου, εφόσον αυτό θα κρινόταν απαραίτητο. Η μελέτη περιελάμβανε αποτύπωση του φέροντος οργανισμού των κτηρίων, εκπόνηση των απαραίτητων διερευνητικών εργασιών και μετρήσεων, αποτίμηση του υφιστάμενου δομήματος με την εκτίμηση της διαθέσιμης φέρουσας ικανότητάς του, έλεγχο ικανοποίησης των απαιτήσεων που επιβάλλονται από τους κανονισμούς, προτάσεις, ανάλυση, διαστασιολόγηση και σχεδιασμό των απαραίτητων επεμβάσεων επισκευής ή ενίσχυσης στον φορέα.

Η μελέτη έδειξε τον δρόμο για παρεμβάσεις αποκατάστασης του όλου δομικού συστήματος του κτηρίου, για να ακολουθήσει η ανάθεση της εργολαβίας για την αποκατάσταση της φέρουσας ικανότητας του σχολικού συγκροτήματος.

Το έργο, που πλέον ολοκληρώθηκε, αφορούσε στο κυρίως κτήριο αιθουσών διδασκαλίας (εμβαδού 349,16 + 349,16 = 698,321 μ2) και στο ισόγειο βοηθητικό κτίσμα (εμβαδού 21,66 μ2) που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά των αιθουσών διδασκαλίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News