Αναξιοποίητα κρατικά κτήρια στο κέντρο του Ηρακλείου - Τα σχέδια του Δήμου

Ηράκλειο
Αναξιοποίητα κρατικά κτήρια στο κέντρο του Ηρακλείου - Τα σχέδια του Δήμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προσπάθεια του Δήμου Ηρακλείου για την παραχώρηση των αναξιοποίητων κρατικών κτηρίων στο κέντρο και για τη δημιουργία “Αθλητικού Κέντρου Υγρού Στίβου”

Μία ακόμα προσπάθεια να πάρει στα χέρια του τα πολυσυζητημένα αναξιοποίητα εδώ και μια 12ετία περίπου κρατικά κτήρια στο κέντρο της πόλης (πρώην Τροχαία, πρώην Α.Τ. στα Λιοντάρια) θέλει να καταβάλλει τώρα ο Δήμος Ηρακλείου, που την ίδια ώρα σχεδιάζει ένα μεγάλων διαστάσεων κλειστό κολυμβητήριο - για την ακρίβεια ένα "Μινωικό Κέντρο Υγρού Στίβου", όπως το αποκαλεί η Λότζια - στην περιοχή του Αϊ Γιάννη Κνωσού.

Τα δύο θέματα φιγούραραν στο βασικού "μενού" της χθεσινής συνεδρίασης, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, με τα δύο εγχειρήματα να χαρακτηρίζονται γενικώς «καλοδεχούμενα» (αν και στην περίπτωση του νέου κολυμβητηρίου εκφράζονται από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο ενστάσεις για την κλίμακα του σχεδιαζόμενου έργου), αλλά την ίδια ώρα να αποτελούν μεγάλο... ερωτηματικό ως προς το αν μπορούν να πάρουν "σάρκα και οστά" στην πράξη.

Στην περίπτωση των αναξιοποίητων κρατικών κτηρίων στην "καρδιά" του Ηρακλείου δε χρειάζονται πολλές κουβέντες. Είναι γνωστή η υπόθεση διεκδίκησής τους από την προηγούμενη δημοτική Αρχή Κουράκη και τη σημερινή δημοτική Αρχή Λαμπρινού, όπως και η διαχρονική αδιαφορία ή "κώφωση" των κεντρικών αρμοδίων, είτε υπουργείων είτε ΕΤΑΔ, στα αιτήματα που φαντάζουν απολύτως λογικά και επιβεβλημένα. Και πώς να μη φαντάζουν δηλαδή, όταν μιλάμε για κρατικά κτήρια που έχουν αφεθεί να ρημάζουν, την ώρα μάλιστα που δημόσιοι φορείς, όπως ο Δήμος Ηρακλείου, πληρώνουν πακτωλό χρημάτων σε ενοίκια για τη στέγαση υπηρεσιών, δομών, συλλογών-εκθέσεων και δράσεών τους.

Όπως προκύπτει από την εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η πλευρά της ΕΤΑΔ, της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου δηλαδή, θέτει ως όρο παραχώρησης των κτηρίων, εν προκειμένω της πρώην Τροχαίας στην Τ. Τζουλάκη και των πρώην Α.Τ. Λιονταριών, στον Δήμο, να πάρει κάποιο ανταποδοτικό αντάλλαγμα. Ο Δήμος δεν αποδέχεται τα περί ανταλλάγματος, αντιπροτάσσοντας το ότι έχει παραχωρήσει δική του περιουσία, όπως π.χ. το ακίνητο του πρώην Δήμου Ν. Αλικαρνασσού στα Δύο Αοράκια, όπου στεγάζεται το νέο Αστυνομικό Μέγαρο. Παραχώρηση χάρη στην οποία απελευθερώθηκαν, όπως σημειώνει η πλευρά του Δήμου, τα κτήρια στο κέντρο που έχει τώρα στην κατοχή της η ΕΤΑΔ και τα διεκδικεί η Λότζια.

Στον Δήμο Ηρακλείου δηλώνουν πως θα κάνουν μια ακόμα προσπάθεια διεκδίκησης, δηλώνουν πως θα το παλέψουν, αλλά η αλήθεια είναι ότι το καλάθι των προσδοκιών, βάσει των όσων έχουμε δει στο διάβα της τελευταίας 12ετίας στο μέτωπο αυτό, φαντάζει πολύ χαμηλό.

ΣΤΟΝ ΑΪ ΓΙΑΝΝΗ ΚΝΩΣΟΥ

Το σχέδιο για Κέντρο Υγρού Στίβου

Στο προσκήνιο βρίσκεται, την ίδια ώρα, ένα φιλόδοξο εγχείρημα που αφορά στη δημιουργία Κλειστού Αθλητικού Κέντρου Υγρού Στίβου στην περιοχή του Αϊ Γιάννη Κνωσού. Το κλειστό κολυμβητήριο, μαζί με εξωτερικές αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις, σχεδιάζεται να δημιουργηθεί σε έναν χώρο 15 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το πλάνο και τη σχετική εισήγηση της Αντιδημαρχίας Αθλητισμού, «το προς αξιοποίηση ακίνητο εντάσσεται σε μία αναπτυσσόμενη περιοχή, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως αθλητικός χώρος από το σχέδιο πόλεως. Βρίσκεται κοντά σε μεγάλες οδικές αρτηρίες (λεωφόρος Κνωσού, ΒΟΑΚ), σε κοντινή απόσταση από τις βασικές εισόδους της πόλης (αεροδρόμιο και λιμάνι), πολύ κοντά σε άλλες υπηρεσίες και υποδομές (ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα, ιατρικές υπηρεσίες και δημόσια νοσοκομεία) και κοντά στο κέντρο της πόλης.

Συνορεύει επίσης με μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα (όπως Φορτέτσα, Μεσαμπελιές, Κνωσός, Άγιος Ιωάννης), στα νοτιοανατολικά της πόλης, όπου δεν έχει αναπτυχθεί μέχρι και σήμερα κάποια άλλη μεγάλη αθλητική υποδομή.

Πιο συγκεκριμένα, στον χώρο αυτό προτείνεται να δημιουργηθεί ένα αθλητικό κέντρο υγρού στίβου, στο οποίο να συμπεριλαμβάνονται τρεις κλειστές πισίνες ως εξής:

  • πισίνα 50 μ. x 25 μ. ολυμπιακών προδιαγραφών, με κερκίδες θεατών 1.200-1.500 περίπου θέσεων,
  • πισίνα 33 μ. x 25 μ. υδατοσφαίρισης, με κερκίδας θεατών 400-500 θέσεων,
  • πισίνα εκμάθησης 25 μ. x 25 μ. (με μεταβαλλόμενο βάθος από 0,45 μ. έως 1,10 μ.).

Για τον περιβάλλοντα χώρο του αθλητικού κέντρου προτείνεται, αν είναι δυνατή, η διαμόρφωση χώρων πρασίνου, καθώς επίσης και η χωροθέτηση κλειστών χώρων άθλησης για αθλοπαιδιές με ελαφριές κατασκευές και βοηθητικούς χώρους.

Στο σχέδιο προβλέπονται επίσης:

  • χώροι συνάθροισης και σίτισης,
  • χώροι σεμιναρίων,
  • χώροι ιατρικών και φυσιοθεραπευτικών επηρειών,
  • χώροι γραφείων για τα αθλητικά σωματεία,
  • χώροι για εμπορικές δραστηριότητες (μικρά μαγαζιά),
  • δυνατότητα φιλοξενίας αθλητών προπονητικού τουρισμού,
  • βιοκλιματικός σχεδιασμός και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών ΑΠΕ και διαχείρισης».

Το σχέδιο για το "Μινωικό Αθλητικό Κέντρο Υγρού Στίβου" αναμφίβολα κεντρίζει το ενδιαφέρον, ταυτόχρονα όμως εγείρει ερωτηματικά και σκεπτικισμό ως προς το κατά πόσον είναι ρεαλιστικό. Δε λείπουν χαρακτηριστικά οι ενστάσεις και αντιδράσεις για τις διαστάσεις του εγχειρήματος, όπως αυτές που έχει καταθέσει ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Αϊ Γιάννη.

Ο Σύλλογος επισημαίνει πως ναι μεν η περιοχή έχει ανάγκη χώρων μαζικού αθλητικού, καθώς τώρα δεν υπάρχουν αθλητικές υποδομές, αλλά τονίζει δε ότι είναι υπερβολικά μεγάλες οι διαστάσεις του κολυμβητηρίου που σχεδιάζεται. Χώρια το ότι δε θα προσφέρεται για ήπιες μορφές άθλησης απ' όλους, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, που αντιπροτείνει αντί για ένα γιγάντιο Κέντρο Υγρού Στίβου, να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος άθλησης για διάφορα αθλήματα, μπάσκετ, βόλεϊ, κολύμβηση κτλ...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News