«Πολεμικό» το κλίμα στον Δήμο Γόρτυνας μετά τις καταγγελίες για «όργιο παρανομιών»

Ηράκλειο
«Πολεμικό» το κλίμα στον Δήμο Γόρτυνας μετά τις καταγγελίες για «όργιο παρανομιών»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα άκρα το σχοινί της αντιπαράθεσης που μαίνεται εδώ και ημέρες με φόντο αποφάσεις απευθείας αναθέσεων

Στα άκρα τραβιέται το σχοινί της αντιπαράθεσης που μαίνεται εδώ και πολλές ημέρες στον Δήμο Γόρτυνας, μετά τις χοντρές καταγγελίες της αντιπολίτευσης για «όργιο παρανομιών και συστηματική παράβαση καθηκόντων από πλευράς δημοτικής Αρχής» με φόντο αποφάσεις απευθείας αναθέσεων.

Καταγγελίες τις οποίες αντέκρουσε σε υψηλούς τόνους η πλευρά της δημοτικής Αρχής, περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση και σε ένα δριμύ “κατηγορώ” από τη δική της μεριά κατά της αντιπολίτευσης για πρωτοφανή προσπάθεια εκφοβισμού πολιτικών προσώπων και εργαζομένων.

Μέσα στη διελκυστίνδα της άγριας κόντρας και στον “χαρτοπόλεμο” εκατέρωθεν σκληρών ανακοινώσεων, είχαμε μάλιστα εμπλοκή και των Τοπικών Κοινοτήτων. Οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων έβγαλαν κοινή επιστολή, στην οποία εξαπέλυσαν “βολές” κατά της αντιπολίτευσης, αναρωτώμενοι χαρακτηριστικά από την πλευρά τους γιατί «εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης προχωρούν σε μια τέτοια, αβάσιμη και πρωτοφανή καταγγελία» και πως «προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τους σκοπούς που εξυπηρετεί μια τέτοια ενέργεια».

Σε σκληρό ύφος ήρθε η απάντηση από πλευράς αντιπολίτευσης, με τους επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκο Σχοιναράκη, της ελάσσονος αντιπολίτευσης Σταύρο Ξυλούρη και τον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Αρτέμη Βεϊσάκη να κατηγορούν τη δημοτική Αρχή Γόρτυνας ότι επιστρατεύει ως δεκανίκι υποστήριξής της τους εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων...

Η ανακοίνωση των Τοπικών Κοινοτήτων

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, με πρωτεργάτη τον κ. Σχοιναράκη, προχώρησαν σε καταγγελίες εναντίον της δημοτικής Αρχής, στον εισαγγελέα και σε άλλους φορείς, επειδή στην προσπάθειά της να δώσει λύσει σε χρόνια προβλήματα και να υλοποιήσει σημαντικά έργα στον Δήμο μας, ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για υπηρεσίες και προμήθειες υλικών, επιλέγοντας, μάλιστα, ως συνεργάτες επιχειρήσεις από τον τόπο μας.

Στους 17 μήνες που εκτελούμε τα καθήκοντά μας ως πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου μας, διαπιστώνουμε ότι η δημοτική Αρχή ανταποκρίνεται, στο μέτρο του δυνατού, άμεσα στις ανάγκες που προκύπτουν στα χωριά μας, σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτουμε και τα αιτήματα που υποβάλλουμε. Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

1) Οι διαδικασίες υλοποίησης του προϋπολογισμού του Δήμου μας και οι απευθείας αναθέσεις που γίνονται σε αυτό το πλαίσιο ελέγχονται πλήρως, ως προς τη νομιμότητά τους, από τις υπηρεσίες του Δήμου μας, οι οποίες δίνουν και τις σχετικές εγκρίσεις,

2) Η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης προβλέπεται από τη νομοθεσία, απλοποιεί τις διαδικασίες σύναψης συμβάσεων και επιταχύνει την υλοποίηση έργων, προς όφελος των δημοτών,

3) Το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Σχοιναράκης, όταν ήταν δήμαρχος, επέλεγε ακριβώς την ίδια διαδικασία, των απευθείας αναθέσεων (χωρίς, δυστυχώς, το αναμενόμενο αποτέλεσμα για τον Δήμο μας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει τώρα, που παράγεται σημαντικό έργο),

4) Τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες καλείται να λειτουργήσει ο Δήμος μας και όλοι οι Δήμοι της χώρας, λόγω της πανδημίας του COVID-19 και τις έκτακτες καταστάσεις που καλείται να διαχειριστεί η δημοτική Αρχή,

5) Το γεγονός ότι, σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία, η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και η διατήρηση των θέσεων εργασίας σε αυτές είναι απολύτως αναγκαία,

Προκαλεί απορία το γεγονός ότι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης προχωρούν σε μια τέτοια, αβάσιμη και πρωτοφανή καταγγελία και προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα για τους σκοπούς που εξυπηρετεί μια τέτοια ενέργεια».

Έχοντας, όλοι εμείς, ως μοναδικό στόχο την επίλυση των προβλημάτων, την ανάπτυξη του τόπου μας και τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ζωής μας, και αναγνωρίζοντας την προσπάθεια και τις επιτυχίες της δημοτικής Αρχής προς αυτή την κατεύθυνση, παρακαλούμε όλους όσοι δηλητηριάζουν με τις τοποθετήσεις και τη δημόσια παρουσία τους το πολιτικό κλίμα και επιχειρούν να διχάσουν την κοινωνία μας, να αναθεωρήσουν άμεσα τη στάση τους. Να σταματήσουν, επιτέλους, τις προκλήσεις και να αφήσουν τη δημοτική Αρχή να κάνει τη δουλειά της», αναφέρουν σε αιχμηρή, κοινή ανακοίνωσή τους κατά της αντιπολίτευσης οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Γόρτυνας.

Η απάντηση της αντιπολίτευσης

«Προσπάθεια εντυπώσεων...»

«Η δημοτική Αρχή Γόρτυνας, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις και να διασκεδάσει τις ανησυχίες για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, καταφεύγει και πάλι στους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων ζητώντας δεκανίκι υποστήριξης.

Δε μας εκπλήσσει το γεγονός, εν αντιθέσει ήταν μάλλον αναμενόμενο! Το είχε πράξει και στο παρελθόν και προφανώς θα το επαναλάβει και στο μέλλον, αν χρειαστεί, εφόσον θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να χειραγωγεί και να μεταχειρίζεται με τέτοιο ανέντιμο τρόπο έναν ανεξάρτητο κατά τ’ άλλα θεσμό, όπως είναι τα Τοπικά Συμβούλια και τα προεδρεία τους.

Άλλο ένα δείγμα πολιτικής δειλίας και πολιτικής ανανδρίας του δημάρχου Γόρτυνας, Λευτέρη Κοκολάκη, αφού μετά τους υπαλλήλους του Δήμου Γόρτυνας επιστρατεύει και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για να αποφύγει να δώσει απαντήσεις δημόσια στην κριτική που του ασκεί η αντιπολίτευση», αναφέρουν στην ανακοίνωση-απάντησή τους οι της αντιπολίτευσης Νίκος Σχοιναράκης, Σταύρος Ξυλούρης και Αρτέμης Βεϊσάκης και σημειώνουν ακόμα: «Κατανοούμε την αγωνία των προέδρων να παραχθεί έργο, με δεδομένη τη μεγάλη οικονομική ρευστότητα που διασφάλισε για τον Δήμο η απερχόμενη δημοτική Αρχή με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Έχουμε δηλώσει και το δηλώνουμε με κάθε ευκαιρία πως και εμείς λέμε “ΝΑΙ” σε κάθε πρωτοβουλία που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και που διευκολύνει στην επίλυση προβλημάτων.

Δε διαφωνεί κανείς ότι οι απευθείας αναθέσεις είναι μια νόμιμη διαδικασία που εφαρμόζεται κάτω από συγκεκριμένες περιστάσεις και προϋποθέσεις τις οποίες ορίζει ο νόμος, με μια από αυτές να είναι ο κατεπείγον χαρακτήρας ορισμένων αναγκών.

Και γιατί να χρειάζεται σύσσωμη η αντιπολίτευση να προσφύγει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, στον εισαγγελέα και σε άλλες ανώτατες Αρχές, εάν όλα “βαίνουν καλώς” και αν όλα γίνονται σύννομα και προς το συμφέρον του Δήμου, όπως πολύ απλουστευτικά επιχειρεί να τα παρουσιάσει ο δήμαρχος Γόρτυνας, Λευτέρης Κοκολάκης, στις ανακοινώσεις και στις δημόσιες συνεντεύξεις του;

Η απάντηση βρίσκεται μέσα στο πολυσέλιδο κείμενο που κατατέθηκε στον Δήμο και παρακαλούμε τον δήμαρχο να το κοινοποιήσει στους προέδρους και στα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων, ώστε να το διαβάσουν προσεκτικά, γιατί, όπως φαίνεται από τα γραφόμενά τους, το αγνοούν παντελώς.

Για να μην υπάρχει λοιπόν καμιά αμφιβολία για τα κίνητρα και τις προθέσεις μας, ξεκαθαρίζουμε ότι η αμφισβήτηση και η καταγγελία μας αφορά:

- Πάνω από 100 συμβάσεις απευθείας ανάθεσης που υπογράφηκαν μέσα σε διάστημα 17 μηνών, προϋπολογισμού που φτάνει ή και ξεπερνά τα 2.000.000 ευρώ, με μηδενική έκπτωση ή με έκπτωση που δεν ξεπερνά το 3%, όταν ανάλογα έργα που οδηγούνται σε δημόσιο διαγωνισμό κερδίζουν εκπτώσεις από 30-60%. Και αυτό ενώ ο Δήμος αποδεδειγμένα και αδιαμφισβήτητα διέθετε και διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα γύρω στα 6 εκατ. ευρώ και τη δυνατότητα να πληρώσει μετρητοίς. Ήταν, άραγε, όλες αυτές οι αναθέσεις κατεπείγουσες; Και για ποιον ή για ποιους λόγους η δημοτική Αρχή δε διαπραγματεύτηκε έκπτωση ούτε ένα ευρώ; Δεν την είχε ανάγκη ο Δήμος;

- Παράνομες κατατμήσεις και παράνομες απευθείας αναθέσεις για προμήθειες 200.000 ευρώ περίπου μέσα από οκτώ συμβάσεις ασφαλτομείγματος και πισσοσκυροδέματος, που θα μπορούσαν να γίνουν ένας ενιαίος διαγωνισμός, καθότι η κατάτμηση αφορά ομοειδής προμήθεια.

- Άρνηση παραλαβής της εκκαθάρισης της ΔΕΑΤΕΚ Α.Ε. ΟΤΑ (σφαγεία Ασημίου), με τον εκκαθαριστή-λογιστή να έχει στείλει δύο εξώδικα στον δήμαρχο και να έχει δηλώσει παραίτηση των καθηκόντων του. Με τα σφαγεία να είναι ακόμα κλειστά και την εκκαθάριση της εταιρείας να βρίσκεται “στον αέρα”! Παράλειψη που και γι’ αυτήν ο δήμαρχος θα κληθεί να λογοδοτήσει».

«Και για να κλείσουμε με μια τελευταία ερώτηση-απορία ή ακόμα και διαπίστωση. Αν ο εισαγγελέας, στην έρευνά του, καλέσει μερικούς προέδρους από εκείνους που υπογράφουν την ανακοίνωση και τους υποβάλει ευθέως το ερώτημα “με ποιον συνεργάζεστε στον Δήμο, κύριοι, και σε ποιον απευθύνεστε όταν χρειάζεται να διευθετήσετε κάποιο ζήτημα που αφορά την τοπική σας κοινότητα;”, εσείς κ.κ. πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων με ποιον θα πείτε ότι συνεργάζεστε;

Με τον επικεφαλής της “Μεγάλης Γόρτυνας” Μιχάλη Κοκολάκη ή με τον νόμιμο δήμαρχο;», καταλήγουν οι της αντιπολίτευσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News