Ηράκλειο

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Απεργιακή κινητοποίηση στην 7η ΥΠΕ την Τρίτη

«Οι δημόσιες δομές υγείας δεν έχουν θωρακιστεί, ώστε να καλυφθούν οι σοβαρές χρόνιες ελλείψεις προσωπικού-υποδομών»

«Ενώ η πανδημία είναι ακόμη σε εξέλιξη, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παρουσιάζει νέα αύξηση σε κάποιες περιοχές της χώρας αλλά και της Κρήτης το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι δημόσιες δομές υγείας δεν έχουν θωρακιστεί, ώστε να καλυφθούν οι σοβαρές χρόνιες ελλείψεις προσωπικού-υποδομών.

Θα μεγαλώσουν περισσότερο οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με προσλήψεις επικουρικών, που καλύπτουν προσωρινά μικρό μόνο μέρος των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων, και δωρεές επιχειρηματικών ομίλων – που αξιοποιούνται για την απεμπόληση της κρατικής ευθύνης για την υγεία.

Οι χώροι των εξωτερικών ιατρείων μετατράπηκαν σε εμβολιαστικά κέντρα, με συνέπεια τη δυσλειτουργία τους και με κίνδυνο τον συγχρωτισμό υγιούς πληθυσμού (που προσέρχεται για να εμβολιαστεί) με ασθενείς (που προσέρχονται για εξέταση σε άλλα ιατρεία). Τα προγραμματισμένα χειρουργεία έχουν περιοριστεί και οι λίστες χειρουργείου περιλαμβάνουν πάνω από 4.700 ασθενείς (μόνο στο ΠΑΓΝΗ). Συνεχίζεται η υπολειτουργία διαφόρων τμημάτων (της Νεφρολογικής, της Παιδοχειρουργικής), λόγω της δέσμευσης κρεβατιών τους για τη νοσηλεία περιστατικών COVID. Το αποτέλεσμα είναι να καθυστερεί η διάγνωση και η θεραπεία ασθενών με άλλες παθήσεις.

Πάνω από 500 θέσεις προσωπικού στο ΠΑΓΝΗ εξακολουθούν να είναι κενές, με αποτέλεσμα οι νοσηλευτές να κάνουν 2-3 νυχτερινές βάρδιες τη βδομάδα και οι γιατροί να υπερβαίνουν συστηματικά το πλαφόν των εφημεριών, παίρνοντας ελάχιστα ρεπό και με τις άδειες σε αναστολή εδώ και μήνες. Οι προκηρύξεις μόνιμων θέσεων που έχουν γίνει θα καλύψουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των κενών, ενώ οι προσλήψεις επικουρικών που έγιναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας «μπάλωσαν» προσωρινά λιγότερες από τις μισές κενές θέσεις. Μπαλώματα αποτελούν και οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων, από την ΠΦΥ στα νοσοκομεία, αλλά και προς τις μονάδες COVID από άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν ασθενήσει, ενώ το φαινόμενο του burn out (επαγγελματική εξουθένωση) αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις.

ΔΙΕΔΙΚΟΥΜΕ:

► Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις

► Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

► Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

► Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

► Χαρακτηρισμό τους θανάτους συναδέλφων από κορωνοϊό ως εργατικό ατύχημα.

► Ισχυρή Δημόσια Υγεία με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.

Καλούμε τους εργαζόμενους υγειονομικούς και εργατικά σωματεία να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση στις 16/2 στην 7η ΥΠΕ στις 10πμ, ώστε να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στην απατηλή εικόνα θωράκισης των δημόσιων δομών υγείας που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, που να παρέχει καθολικά υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών».

(Φωτογραφία Αρχείου RawPixel)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια