Ηράκλειο: «Βόμβα» για εξήντα εργαζόμενους του Δήμου – Καλούνται να επιστρέψουν συνολικά 45.000 ευρώ

Κρήτη
Ηράκλειο: «Βόμβα» για εξήντα εργαζόμενους του Δήμου – Καλούνται να επιστρέψουν συνολικά 45.000 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάλληλοι καλούνται από τη διοίκηση του ΔΟΠΑΦΜΑΗ να επιστρέψουν πίσω από 300 έως 2.800 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση

«Βόμβα» στα οικονομικά 60 εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου, οι οποίοι καλούνται ξαφνικά να επιστρέψουν πίσω το συνολικό ποσό των 45.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε μετά από έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών, η καταβολή της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων με βάση το νέο μισθολόγιο του 2011 δεν έπρεπε να καταβληθεί, με τον Δημοτικό Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής-Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου να στέλνει τώρα τελεσίγραφο στους υπαλλήλους για την τμηματική επιστροφή των χρημάτων που έλαβαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ήδη για τις εξελίξεις καταγράφονται αντιδράσεις, με τον Σύλλογο Εργαζομένων να επιδιώκει επαφές με τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Μαρίνο Παττακό, ενώ από πλευράς των εμπλεκόμενων εργαζομένων, που καλούνται ξαφνικά να επιστρέψουν έκαστος από 300 έως και 2.800 ευρώ, εξετάζεται και το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής.

Αναλυτικότερα, έντονος αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Ηρακλείου, καθώς καλούνται να επιστρέψουν πίσω χρηματικά ποσά τα οποία αγγίζουν συνολικά τις 45.000 ευρώ.

Τα δυσάρεστα νέα για την τσέπη τους αφορούν σε 60 υπαλλήλους, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, καθώς, όπως προέκυψε στη διάρκεια δεύτερου ελέγχου, η καταβολή της προσωπικής διαφοράς, με βάση το νέο μισθολόγιο του 2011, δεν έπρεπε να καταβληθεί, παρά το γεγονός ότι το σχετικό χρηματικό ένταλμα είχε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ ειδοποιήθηκαν ότι καλούνται να επιστρέψουν πίσω από 300 έως 2.800 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση. «Η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για περικοπή δεδουλευμένων αφορά σε 60 εργαζόμενους του ΔΟΠΑΦΜΑΗ με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και σε ένα συνολικό ποσό ύψους 45.000 ευρώ. Οι υπάλληλοι δεν μπορούν να αρνηθούν. Έχουν όμως το δικαίωμα της δικαστικής προσφυγής», ανέφερε σχετικά στην “ΚΡΗΤΗ TV” ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ Μαρίνος Παττακός και σημείωσε:

«Ο ΔΟΠΑΦΜΑΗ έκρινε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δικαιούνταν τη συγκεκριμένη καταβολή. Ούτως ή άλλως την εποχή που δόθηκαν τα δεδουλευμένα αυτά πέρασαν κανονικά από τον έλεγχο του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όμως, μετά τη σχετική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, η διοίκηση του ΔΟΠΑΦΜΑΗ είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στην περικοπή αυτή.

Από κοινωνικής σκοπιάς ασφαλώς δεν είναι εύκολο. Όμως από πλευράς υπηρεσιακής δεοντολογίας και σεβασμού προς τις αποφάσεις του υπουργείου, που εποπτεύει τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ ως δημοτικό οργανισμό, είναι μια επιβεβλημένη απόφαση». Για τα επίμαχα χρηματικά ποσά θα γίνει διακανονισμός, σύμφωνα με τον Μαρίνο Παττακό, ενώ την ίδια ώρα εξετάζεται από τους εργαζόμενους το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής.

Ο έλεγχος  - Τι αναφέρει το επίμαχο έγγραφο

«Σας γνωρίζουμε ότι μετά από έλεγχο από τη ΔΥΕΕ Ν. Ηρακλείου της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων, που διενεργήθηκε στον φορέα μας από 3/12/2018 έως 7/12/2018 για τη χρονική περίοδο 1/9/2018 έως 30/6/2019, κοινοποιήθηκε στην υπηρεσία μας η σχετική με αριθμό... οριστική έκθεση ελέγχου. Στο εύρημα 9 της παραπάνω οριστικής έκθεσης αναφέρεται ότι η καταβολή της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων ΙΔΟΧ (πρόγραμμα ΕΣΠΑ) δεν έπρεπε να καταβληθεί. Να σημειωθεί ότι το σχετικό χρηματικό ένταλμα είχε την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ορίζει ως συμμόρφωση στην υπηρεσία μας να μεριμνήσει για την επιστροφή των ακαταλόγιστων ποσών από τους λαβόντες για το σύνολο του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο συνέτρεξε η αχρεωστήτως καταβολή.

Μετά την παραλαβή της έκθεσης, η Υπηρεσία προέβη σε ερώτημα στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να μας απαντήσει στο αν οι εν λόγω υπάλληλοι μπορούν να κάνουν χρήση των διατάξεων του άρθρου 67 του Ν. 4735(ΦΕΚ 197/12.10.2020 τ. Α). Μετά τη λήψη της υπ. αριθμό πρωτ. 7099/30.1.2021 απάντησης του υπουργείου Εσωτερικών προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κοινοποίησής της στην Υπηρεσία μας, και δεδομένου ότι έχει παρέλθει ήδη η προθεσμία για την υλοποίηση της επιστροφής της αχρεώστητης καταβολής, είμαστε υποχρεωμένοι βάσει του άρθρου 24 του Ν. 4354/2015 να προβούμε στην κράτηση του αναφερόμενου ποσού.

Η επιστροφή του καθαρού ποσού συν την αναλογία φόρου που έλαβε ο υπάλληλος θα γίνει με την παρακράτηση του ενός δεκάτου (1/10) των καθαρών μηνιαίων αποδοχών του. Ο εκάστοτε υπάλληλος θα έχει την υποχρέωση να μας υποβάλει, εντός δύο ημερών από την αποστολή του εγγράφου, υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη από τα ΚΕΠ με τη σύμφωνη γνώμη του για την παρακράτηση του 10% επί των καθαρών αποδοχών του ποσό μέχρι την αποπληρωμή του χρέους του.

Σε περίπτωση άρνησης επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, θα καταλογίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις του Δημοσίου Λογιστικού. Σχετικά με το αναφερόμενο θέμα, ως προς την επικύρωση της νομιμότητας και τήρησης των διαδικασιών, απαιτείται απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου ΔΟΠΑΦΜΑΗ», αναφέρει το σχετικό έγγραφο που εστάλη από τη διοίκηση του Δημοτικού Οργανισμού Προσχολικής Αγωγής-Φροντίδας και Μαζικής Άθλησης Ηρακλείου προς τους 60 εμπλεκόμενους εργαζόμενους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News