Σωκ. Βαρδάκης: «Η αμέλεια της κυβέρνησης για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, οδηγεί σε πολλαπλά αδιέξοδα»

Ηράκλειο
Σωκ. Βαρδάκης: «Η αμέλεια της κυβέρνησης για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, οδηγεί σε πολλαπλά αδιέξοδα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερώτηση για τις προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν 5 και 6 Νοέμβρη

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με θέμα την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει επιχειρήσεις και εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν 5 και 6 Νοεμβρίου 2020, πραγματοποίησαν 23 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Συγκεκριμένα, στις 27 Νοεμβρίου 2020, 20 μέρες μετά την ανακοίνωση από τον Πρωθυπουργό του 2ου lockdown, εκδόθηκε Κ.Υ.Α., σχετικά με την αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα κατά τον μήνα Νοέμβριο, σύμφωνα με την οποία επιχειρήσεις, των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία της έδρας ή των υποκαταστημάτων τους, με εντολή δημόσιας αρχής, θέτουν υποχρεωτικά σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 4η Νοεμβρίου 2020 ή παρατείνουν υποχρεωτικά την αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνεται από το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, στις 5 και 6 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν την ανακοίνωση για το 2ο lockdown, πραγματοποιήθηκαν προσλήψεις προσωπικού από κάποιες επιχειρήσεις, ακόμα και μέσω των προγραμμάτων απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ.. Μετά τη σχετική Κ.Υ.Α., οι προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν 5 ή 6 Νοεμβρίου 2020, προκαλούν τα εξής προβλήματα:

  1. Οι εργαζόμενοι αυτοί δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία και να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού,
  2. Οι επιχειρήσεις, οι οποίες έκλεισαν με κρατική εντολή μετά τις 7 Νοεμβρίου, δεν μπορούν να απολύσουν το προσωπικό αυτό και ταυτόχρονα συνεχίζουν να υποχρεούνται να καταβάλλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές. Ειδικά οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις το κρίσιμο χρονικό διάστημα 5 και 6 Νοεμβρίου 2020, υποχρεούνται να καταβάλουν τις εισφορές και τους μισθούς εμπρόθεσμα, αλλιώς κινδυνεύουν με απένταξη από το πρόγραμμα απασχόλησης του Ο.Α.Ε.Δ.

Επειδή οι επιχειρήσεις ήδη έχουν υποστεί οικονομική ασφυξία εξαιτίας της πανδημίας που επικρατεί εδώ και 11 μήνες, είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να υποστούν άλλη οικονομική πίεση. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν 5 και 6 Νοεμβρίου έχουν καταστεί όμηροι και δεν λαμβάνουν χρήματα ούτε από τον ΟΑΕΔ, καθώς διέκοψαν την επιδότηση ανεργίας τους για να ξεκινήσουν την απασχόληση, ούτε από το κράτος το επίδομα ειδικού σκοπού.

Με βάση τα ανωτέρω, οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να εξέλθουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News