Ναρκω - φορτίο «μαμούθ» στην Κρήτη – Απολογούνται οι 5 Κρητικοί

Ηράκλειο
Ναρκω - φορτίο «μαμούθ» στην Κρήτη – Απολογούνται οι 5 Κρητικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηγετικό ρόλο φέρεται να είχε Ηρακλειώτης πρώην εργαζόμενος στον κλάδο των διεθνών μεταφορών

To πρωί της Δευτέρας αναμένεται να απολογηθούν οι 5 Κρητικοί ενώ την Τρίτη οι δύο Αλβανοί κρατούμενοι οι οποίοι φέρεται να εμπλέκονται στην μεγάλη υπόθεση ναρκωτικών.

Βαριές διώξεις και νέα αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως για τη ναρκω-συμμορία που έπεσε στα δίχτυα της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου. Οι επτά συλληφθέντες, φερόμενοι ως δράστες της όλης υπόθεσης, πέρασαν σιδηροδέσμιοι την πόρτα του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, καθώς εμπλέκονται στη δράση της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης η οποία, σύμφωνα με τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, φαίνεται πως εμπλέκεται σε συστηματική εισαγωγή ναρκωτικών από την Ολλανδία στην Ελλάδα με τελικό προορισμό την Κρήτη. Μετά από πολύωρη επισκόπηση της δικογραφίας, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη κατά περίπτωση για συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς επίσης και για ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών κατ' επάγγελμα.

Σε βάρος του 51χρονου αυτοκινητιστή από το Ηράκλειο, που θεωρείται ως ο εγκέφαλος του κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον 71χρονο επιχειρηματία και την οικογένειά του, και τους δύο Αλβανούς που εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση, ασκήθηκε επιπλέον δίωξη για ηθική αυτουργία στη διακίνηση του φορτίου- “μαμούθ” που έχουν κατασχέσει οι διωκτικές Αρχές του Ηρακλείου. Ένα φορτίο το οποίο περίμεναν διακαώς τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπως φαίνεται από τους διαλόγους- “φωτιά” που έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές Αρχές, οι οποίες είχαν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν τον κώδικα επικοινωνίας τους. Τα “τούβλα” με την κοκαΐνη αποκαλούνται “κομμάτια”, “μικρά” ή “παλέτες” στους διαλόγους των ναρκεμπόρων, ενώ το ολλανδικό skunk είναι το “τσάι” ή τα “νανάκια”, στα οποία αναφέρονται συχνά τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Ενδεικτικός είναι ο παρακάτω διάλογος των δραστών, στον οποίο συνομιλώντας μεταξύ τους συνεννοούνταν ως εξής:

Α: «Θέλει βοήθεια τώρα, το “τσάι” θέλει βοήθεια».

Β: «Τα “μικρά” πόσα κομμάτια είναι; Τα “νανάκια” πόσα είναι;».

Η δράση τους

Είκοσι πέντε κιλά κάνναβης και πάνω από 3,5 κιλά κοκαΐνης, συσκευασμένα σε κούτες και κρυμμένα ανάμεσα σε κρέατα, μεταφέρθηκαν από την Ολλανδία στην Αθήνα και από εκεί το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας θα έφτανε στην Κρήτη. Ο στενός συνεργάτης του Αλκέτ Ριζάι και διοργανωτής της κινηματογραφικής απόδρασής του από τον Κορυδαλλό είναι το πρόσωπο που παρέλαβε στον Σκαραμαγκά τρεις κούτες με 12 κιλά skunk. Όπως εξηγεί η συνήγορός του Θεονύμφη Μπέρκη, ο ίδιος αρνείται κάθε σχέση με τη δράση τού διεθνούς κυκλώματος. Υποστηρίζει ότι δέχτηκε να μεταφέρει τα κιβώτια για να πάρει ως αντάλλαγμα ναρκωτικά για δική του χρήση. Ωστόσο στους διαλόγους- “φωτιά” της συμμορίας, όπου οι κατηγορούμενοι αποκαλούν τα χρήματα “χαρτιά” ή “φακέλους”, καταγράφονται συνομιλίες που δείχνουν ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει τον εγκέφαλο του κυκλώματος πως θα πλήρωνε 7 χιλιάδες ευρώ για να παραλάβει τα ναρκωτικά. Σε άλλες εξάλλου επικοινωνίες αποτυπώνονται οι συχνές συναντήσεις τους και η συμμετοχή τους στη διακίνηση και άλλων φορτίων ναρκωτικών. Χαρακτηριστικό διάλογό τους αποτελούν τα εξής λόγια:

Α: «Πόσα “χαρτιά” θα πάρω; Σου είπε ο κοντός;».

Β: «Εφτά είναι...».

Τα «ευχαριστώ»

Σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου αναφέρει: «Η Ένωσή μας εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους μας του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου, για την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης η οποία δραστηριοποιούταν συστηματικά στις περιοχές της Αττικής και Ηρακλείου μεταφέροντας και διακινώντας στη χώρα μας τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών από χώρες του εξωτερικού, σκορπώντας τον θάνατο. Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα εντατικής εργασίας και αποτελεί ένα καίριο χτύπημα στη μάστιγα της διακίνησης ναρκωτικών, αποδεικνύοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα του Έλληνα αστυνομικού».

Η νταλίκα με το ναρκωφορτίο- “μαμούθ”

Η συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου είχε ξεκινήσει πριν από λίγους μήνες και κορυφώθηκε με παράλληλες επιχειρήσεις σε Ηράκλειο και Αττική, όπου ήταν και ο πρώτος σταθμός του ναρκω-φορτίου που περιελάμβανε σχεδόν 25 κιλά “σκανκ” χασίς και περισσότερα από 3,5 κιλά κοκαΐνης.

Για την εμπλοκή τους στην υπόθεση έχουν συλληφθεί συνολικά 7 άτομα. Ηγετικό ρόλο φέρεται να είχε Ηρακλειώτης πρώην εργαζόμενος στον κλάδο των διεθνών μεταφορών, ενώ φέρονται να εμπλέκονται επίσης ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας μαζί με άλλα δύο μέλη της οικογένειάς του, ένας ακόμη Κρητικός, καθώς και δύο υπήκοοι Αλβανίας.

Ο ένας από τους δύο Αλβανούς, μάλιστα, είναι γνωστός στις Αρχές από την εμπλοκή του στην περιβόητη απόδραση του Αλκέτ Ριζάι και του Βασίλη Παλαιοκώστα με ελικόπτερο από τις φυλακές του Κορυδαλλού. Πρόκειται για τον επονομαζόμενο και ως “Κοντό”, ο οποίος φέρεται ως το άτομο που “κόλλησε” το όπλο στον κρόταφο του πιλότου του ελικοπτέρου, προκειμένου εκείνος να κατευθυνθεί στις φυλακές και να βοηθήσει να δραπετεύσουν οι Παλαιοκώστας και Ριζάι.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η «πολυμελής εγκληματική οργάνωση», η οποία εξαρθρώθηκε, δραστηριοποιείτο «συστηματικά στις περιοχές της Αττικής και του Ηρακλείου». Το κύκλωμα φέρεται να προμηθευόταν τα ναρκωτικά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ολλανδία, και στη συνέχεια να τις εισήγαγε από την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα.

Ο πρώην εργαζόμενος στις διεθνείς μεταφορές φέρεται να επικοινωνούσε με διακινητές ναρκωτικών από ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο εν λόγω εργαζόμενος με τη συνδρομή του ημεδαπού, ο οποίος εκμεταλλευόταν την επαγγελματική του ιδιότητα, μετέφερε τα ναρκωτικά στη χώρα, τα οποία διαχέονταν στην Αθήνα και στο Ηράκλειο.

Η νταλίκα, που μετέφερε - εκτός των ναρκωτικών - τεράστιες ποσότητες κρέατος, “παγιδεύτηκε” από την ΕΛ.ΑΣ. στον Σκαραμαγκά της Αττικής κι ενώ τις προηγούμενες ώρες το δρομολόγιό της βρισκόταν σε αστυνομικό κλοιό από την ώρα που αφίχθη στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στον Σκαραμαγκά φέρεται να ανέμεναν το φορτηγό ψυγείο οι δύο Αλβανοί και ο ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας, για να λάβει χώρα το αλισβερίσι των ναρκωτικών.

Οι φερόμενοι παραλήπτες μέρους του ναρκω-φορτίου (πρόκειται για τους δύο Αλβανούς) πιάστηκαν... στα πράσα από τους αστυνομικούς με την κούτα με τα ναρκωτικά στα χέρια! Μεταξύ των 5 ημεδαπών που συνελήφθησαν περιλαμβάνονται ο Κρητικός πρώην εργαζόμενος στον τομέα των διεθνών μεταφορών, ο ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας, ο γιος του (ο οποίος φέρεται ως ο οδηγός της νταλίκας) και η σύζυγος του τελευταίου. Επίσης, συνελήφθη ένας ακόμη Κρητικός, ο οποίος φέρεται ως ο συνοδηγός του φορτηγού ψυγείου.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην νταλίκα, βρέθηκαν κρυμμένα μέσα σε κούτες, ανάμεσα στα κρέατα, 24.678 κιλά κάνναβης και 3,6 κιλά κοκαΐνης σε μορφή “βράχου”, ενώ κατασχέθηκε και το ποσό των 7.000 ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News