«Πράσινο φως» για τη μονάδα απορριμμάτων Ηρακλείου

Ηράκλειο
«Πράσινο φως» για τη μονάδα απορριμμάτων Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» με 30,9 εκατ. ευρώ το έργο της δημιουργίας νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Ηρακλείου

Αποφασισμένοι να ανεβάσουν ταχύτητα για το έργο της νέας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων Ηρακλείου (για την ακρίβεια μιλάμε για μετεξέλιξη της υφιστάμενης μονάδας προεπεξεργασίας απορριμμάτων) εμφανίζονται τώρα οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς, μετά τα ευχάριστα μαντάτα με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης.

Το έργο εντάχθηκε με ποσό 30,9 εκατ. ευρώ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”, το γνωστό Υ.Με.Περ.Α.Α. Αυτό σημαίνει ότι λύθηκε οριστικά το “αγκάθι” της χρηματοδότησης, και συνεπώς το σημαντικό αυτό έργο για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο Ηράκλειο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης. Εφεξής ισχύει το “ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν” για τον ΕΣΔΑΚ, τον Δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης να προχωρήσουν τα διαδικαστικά και να φτάσουμε μέσα στο διάβα του 2021 στην υπογραφή της σύμβασης και στην έναρξη των εργασιών.

Το έργο αφορά συγκεκριμένα στον εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΠΑ) Ηρακλείου και τη μετεξέλιξή της σε Μονάδα Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων (ΜΕΑ).

Είναι συνολικού προϋπολογισμού 30.925.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”, με δικαιούχο τον Ενιαίο Σύνδεσμο Απορριμμάτων Κρήτης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων που έχει γίνει ποτέ στο Ηράκλειο, καθώς και το σημαντικότερο στο πλαίσιο του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας που σχεδιάζουν ο Δήμος Ηρακλείου και ο ΕΣΔΑΚ. O κεντρικός στόχος του είναι η μείωση του όγκου των αποβλήτων που θα θάβονται στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και η αύξηση του ανακυκλώσιμου υλικού, καθώς και η ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων.

Για την ένταξη της ΜΕΑ στο Υ.Με.Περ.Α.Α. συζήτησαν χθες το μεσημέρι στη Λότζια ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο προέδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος Κώστας Βαρδαβάς.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος δήλωσε σχετικά: «Η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων είναι ένα μεγάλο έργο, το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο, οραματικό πλάνο μας για τη δημιουργία Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας. Θέλω να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Κρήτης και τις διοικήσεις του ΕΣΔΑΚ διαχρονικά, καθώς και το προσωπικό του Συνδέσμου, για την πολύ καλή συνεργασία, όπως επίσης και τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανόλη Γραφάκο για τη βοήθειά του στην έγκριση της χρηματοδότησης της Μονάδας. Ο Δήμος Ηρακλείου προχωρά στη νέα εποχή της διαχείρισης των απορριμμάτων με σεβασμό στο περιβάλλον και ολοκληρωμένο σχέδιο, πλήρως εναρμονισμένο τόσο με τον περιφερειακό όσο και με τον εθνικό σχεδιασμό».

Ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης τόνισε: «Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ένταξη της ΜΕΑ Ηρακλείου αποτελεί ένα σημαντικό έργο που ολοκληρώνει στο επίπεδο των μεγάλων έργων τον περιφερειακό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη. Παράλληλα συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς μειώνει σημαντικά τα απορρίμματα που θα καταλήγουν στους ΧΥΤΑ. Στόχος μας το έργο να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσει μέσα στο 2021. Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρηματοδότησή του είναι 100% από ευρωπαϊκούς πόρους, με ελάχιστη συμμετοχή για τους Δήμους- μέλη μας και άρα ελάχιστη επιβάρυνση για τους δημότες.

Θέλω να ευχαριστήσω τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανόλη Γραφάκο, τους προηγούμενους προέδρους του ΕΣΔΑΚ, αλλά πάνω απ’ όλα την Τεχνική μας Υπηρεσία, που με την τεχνογνωσία και τη μεθοδική της δουλειά συνέβαλε καθοριστικά στη σημερινή ένταξη».

«Μέχρι σήμερα, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διαθέτει ένα σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, στο Αμάρι, ολοκληρώνεται αντίστοιχη μονάδα. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου με τις μονάδες σε Σητεία και Ιεράπετρα, στον δήμο Χερσονήσου και στον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων.

Σήμερα, με τη χρηματοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων του Ηρακλείου, ο σχεδιασμός αυτός ολοκληρώνεται με επιτυχία. Συνολικά, την περασμένη δεκαετία έχουμε διασφαλίσει χρηματοδοτήσεις ύψους 150 εκατομμυρίων για την υλοποίηση των υποδομών», ανέφερε από τη πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ικανοποίηση Χ. Μαμουλάκη

Έγκριση... έστω και με καθυστέρηση

«Μόνο χαρά και ικανοποίηση με γεμίζει η έγκριση χρηματοδότησης - έστω και με καθυστέρηση ενάμισι έτους από την κυβέρνηση - της Μονάδας Επεξεργασίας και Αξιοποίησης Απορριμμάτων, ενός έργου που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2018 και εντάσσεται στο Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας. Προσωπικά, δεσμεύομαι να συνεχίσω να συνδράμω με όλες μου τις δυνάμεις ώστε να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα έργα του Περιβαλλοντικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου και αν. τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χάρης Μαμουλάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News