«Εργοδότες πιέζουν εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής να παραιτηθούν..»

Κρήτη
«Εργοδότες πιέζουν εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής να παραιτηθούν..»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοβαρές καταγγελίες για εργοδοτική αυθαιρεσία και στην Κρήτη /video

Ένα απίστευτο γεγονός, που αναδεικνύει παραβατικές συμπεριφορές των εργοδοτών, έφερε στο φως της δημοσιότητας η τηλεοπτική κάμερα της “ΚΡΗΤΗ ΤV”. Το εν λόγω γεγονός σχετίζεται με έναν αρκετά μεγάλο όγκο καταγγελιών που αφορά σε εργοδότες στο Ηράκλειο που, ενώ έχουν τους εργαζομένους τους σε καθεστώς αναστολής εργασίας, τους ζητούν, αφού δεσμεύονται από τη νομοθεσία για ένα διάστημα και δεν μπορούν να απολυθούν, να παραιτηθούν οι ίδιοι...

Ουσιαστικά, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Αυτό σημαίνει πως η επιχείρηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μισθώσεις των εργαζομένων εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, και το κράτος καθίσταται υπόχρεο να πληρώνει τους εργαζομένους των συγκεκριμένων επιχειρήσεων. Το παράδοξο, ωστόσο, είναι πως άτομα που ανήκουν και εργάζονται στον επισιτισμό, ο οποίος μένει κλειστός εδώ και πολλούς μήνες, οι εργοδότες τα πιέζουν να υποβάλουν παραίτηση. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που συναντιέται στο Ηράκλειο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού, κ. Μιχάλης Ριζικιανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως τέτοια φαινόμενα αποτυπώνονται με αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει καταγγελθεί από συναδέλφους εργαζόμενους πως οι εργοδότες τούς έχουν καλέσει να υπογράψουν αποχώρηση ενώ η σύμβαση εργασίας τους είναι σε αναστολή. Καλούμε τους συναδέλφους εργαζόμενους να είναι πολύ προσεκτικοί όταν υπογράφουν αποχώρηση από το εργασιακό τους περιβάλλον. Και το λέω αυτό, καθώς ενδεχόμενη αποχώρηση από την εργασία σημαίνει ότι χάνουν κάθε εργασιακό δικαίωμα που απορρέει από τον νόμο και τα επιδόματα εργασίας.

Έχουν παρατηρηθεί αυτά τα φαινόμενα, με τους εργοδότες να εκδηλώνουν παραβατικές συμπεριφορές απέναντι στους εργαζόμενους βγάζοντας κέρδος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζικιανάκης.

Ότι αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματά τους οι εργαζόμενοι τόνισε ο κ. Ριζικιανάκης, ο οποίος ζήτησε από τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τέτοιες συμπεριφορές που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε οι άνθρωποι από την αναστολή να πηγαίνουν στην ανεργία δίχως καν πρόβλεψη Ταμείου Ανεργίας. Υπενθυμίζεται πως, εάν ο εργαζόμενος παραιτηθεί μόνος του, δε δικαιούται ούτε τη συμμετοχή του στο Ταμείο Ανεργίας ούτε την αποζημίωση από τον μέχρι πρότινος εργοδότη του.

Μιλώντας για το σχετικό φαινόμενο, ο κ. Ριζικιανάκης, μέσω της τηλεοπτικής κάμερας της “ΚΡΗΤΗ ΤV”, είπε: «Οι συνάδελφοί μας καλούνται από εργοδότες να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση διότι οι εργοδότες υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να στηρίξουν θέσεις εργασίας. Ύστερα από μερικές ημέρες, ωστόσο, καταλαβαίνουν πως έχουν πάρει κάποιον άλλο στη θέση τους. Δεν είναι ούτε σωστό ούτε τίμιο ούτε ηθικό συνάνθρωποί μας να βιώνουν τέτοια ανθρωπιστική και οικονομική κρίση».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ριζικιανάκης υποστήριξε ότι, παρόλο που υπάρχουν εργοδότες που εκμεταλλεύονται τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, η κακή κατάσταση της αγοράς και το πρωτοφανές “χτύπημα” που έχουν δεχτεί οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε καμιά περίπτωση δε δικαιολογεί μια τέτοια “επιθετική” και παράνομη συμπεριφορά.

«Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τέτοιες κινήσεις. Εμείς ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας ότι οποιαδήποτε στιγμή τούς καλέσουν να υπογράψουν αποχώρηση να έρθουν σε επικοινωνία με τον νομικό ή με το Σωματείο μας», τόνισε ο κ. Ριζικιανάκης.

Κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΟΑΕΔ

Την ίδια στιγμή, παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν οι παρατάξεις “ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων” και “ΔΑΣ Επισιτισμού-Τουρισμού” Ηρακλείου, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου προς του εποχικούς εργαζόμενους. Το δελτίο Τύπου όπως δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρει:

«Ας μας απαντήσουν οι κύριοι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας πώς θα ζήσουν οι εργαζόμενοι με τρία μηνιάτικα για όλο τον χρόνο. Απαιτούμε τώρα να διασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση και προϋπόθεση, για όλους τους εποχικά εργαζόμενους που πλέον είναι άνεργοι.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι απαιτούμε από κυβέρνηση και εργοδοσία:

* Έκτακτο βοήθημα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους του κλάδου.

* Επίδομα ανεργίας για όλους τους εποχικά εργαζομένους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

* Διασφάλιση εισοδήματος μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν.

* Άμεση στελέχωση του ΟΑΕΔ και των αρμόδιων υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό για να εξυπηρετούνται οι αυξανόμενες ανάγκες και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.

* Απαλλαγή από χρέη για ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, ενοίκιο, τηλέφωνο για όλο το διάστημα της καραντίνας και για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα και καμία διακοπή σύνδεσης.

* Υποχρεωτική επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 ή το 2020 χωρίς άλλες προϋποθέσεις.

* Καμιά αρνητική αλλαγή στους όρους και τις συνθήκες δουλειάς μας, στα δικαιώματά μας, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας.

* Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών. Να μειωθούν δραστικά τα τιμολόγια σε ΔΕΗ, νερό και τηλέφωνο.

* Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, ΜΕΘ, εργαστήρια. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ και οι ανενεργές δομές Υγείας. Επίταξη όλων των ιδιωτικών δομών Υγείας. Μονιμοποίηση όλου του προσωπικού στις υπηρεσίες Υγείας.

Καλούμε για άλλη μια φορά σε άμεση συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων των Σωματείων του κλάδου μας, ξενοδοχοϋπαλλήλων και επισιτισμού-τουρισμού, για να οργανώσουμε τα επόμενα βήματα του αγώνα μας».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News