Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα για την πόλη του Ηρακλείου - Ποιες περιοχές αφορούν

Ηράκλειο
Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα για την πόλη του Ηρακλείου - Ποιες περιοχές αφορούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προωθούνται κυκλοφοριακά μέτρα, που εγείρουν συζήτηση, στο κέντρο και στην ευρύτερη περιοχή του Μασταμπά

Σε έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα, που μοιάζουν είναι η αλήθεια με κυκλοφοριακές... «αλχημείες», προχωρά τώρα ο Δήμος Ηρακλείου, επιχειρώντας να δώσει λύση σε έκτακτα κυκλοφοριακά προβλήματα και αδιέξοδα σε ορισμένα σημεία της πόλης.

Προβλήματα και αδιέξοδα που έχουν προκύψει λόγω εργασιών που σχετίζονται είτε με ετοιμόρροπα κτίσματα, όπως στην περίπτωση της Αγίου Μηνά, όπου είχαμε και εξώδικο από το Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου, είτε με εργασίες αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης, όπως στην περίπτωση των οδών Ιερολοχιτών, Μνησικλή κ.λπ. στην ευρύτερη περιοχή του Μασταμπά.

Η Λότζια επιχειρεί να εκτονώσει το πρόβλημα και την ταλαιπωρία με αλλαγή φοράς οδών και εκτροπές κυκλοφορίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις εγείρουν πολλή συζήτηση και έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο θα αποδειχτούν λειτουργικές στην πράξη.

Εκτροπή και αντιδρομήσεις

Μια περίπτωση που δρομολογούνται κυκλοφοριακά τα πάνω-κάτω και αναμένεται σχετική αναστάτωση για ένα διάστημα 3-4 εβδομάδων αφορά στα έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα με εκτροπή κυκλοφορίας, αντιδρομήσεις αλλά και εκτροπή δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ στην ευρύτερη περιοχή Μασταμπά - Θερίσου. Τα έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα προωθούνται λόγω της εκτέλεσης του έργου “Αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης στις περιοχές Μασταμπάς - Θέρισος”, για την κατασκευή του κεντρικού αγωγού ύδρευσης.

Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου, που μένει βεβαίως να επικυρωθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα γίνει διακοπή της κυκλοφορίας της οδού Ιερολοχιτών (τμήμα από συμβολή με Ατλαντίδος έως συμβολή με Μνησικλή) και στην οδό Μνησικλή (τμήμα από συμβολή με Ιερολοχιτών έως συμβολή με Γεωργ. Πετρακογιώργη).

«Για την εκτέλεση του έργου αυτού θα πρέπει να γίνει διακοπή της κυκλοφορίας σε τμήματα των αναφερόμενων οδών σε μία κατασκευαστική φάση. Στην οδό Ιερολοχιτών, το πλάτος του οδοστρώματος κυμαίνεται από 7 μ. έως 8 μ., με πεζοδρόμιο εκατέρωθεν της οδού, είναι μονής κατεύθυνσης (προς πλατεία Σινάνη) με ισχύον όριο ταχύτητας τα 40 km. Στην οδό Μνησικλή (τμήμα από συμβολή με Ιερολοχιτών έως συμβολή με Γεωργ. Πετρακογιώργη), το πλάτος του οδοστρώματος κυμαίνεται από 2,50 μ. έως 3 μ. και δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, είναι μονής κατεύθυνσης και δε διέρχεται καμία λεωφορειακή γραμμή. Από την οδό Ιερολοχιτών διέρχονται τρεις λεωφορειακές γραμμές του Αστικού ΚΤΕΛ (Λιμάνι- Μασταμπάς, Λιμάνι- Μεσαμπελιές και Κνωσός- Μασταμπάς- ΠΑΓΝΗ). Θα γίνει εκτροπή της πορείας των γραμμών αυτών, ώστε να διέρχονται από την οδό Πετρακογιώργη, ενώ θα γίνει αλλαγή μονοδρόμησης της οδού Πετρακογιώργη (τμήμα από συμβολή με οδό Ηρακλή έως συμβολή με οδό Μνησικλή), για να κατευθύνονται στην πλατεία Σινάνη», αναφέρεται στην απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου και επισημαίνεται ακόμα:

«Οι κάθετοι οδοί:

- Χαλέπας από συμβολή με Ιερολοχιτών έως Ηγ. Γαβριήλ,

- Χαλέπας από συμβολή με Γιακουμάκη έως Ιερολοχιτών,

- Ναπ. Σουκατζίδη από συμβολή με Ιερολοχιτών έως Ηγουμένου Γαβριήλ,

- Ναπ. Σουκατζίδη από συμβολή με Ταγμ. Γιακουμάκη έως Ιερολοχιτών,

- Αντωνίου Μπετεινάκη από συμβολή με Ταγμ. Γιακουμάκη έως Ιερολοχιτών,

- Θεοφάνους από συμβολή με Ιερολοχιτών έως Γεωρ. Πετρακογιώργη,

- Θεοφάνους από συμβολή με Φουντουλάκη έως Ιερολοχιτών,

θα μετατραπούν σε δρόμους διπλής κατεύθυνσης.

Η εκτροπή κυκλοφορίας θα γίνει μέσω των οδών Ατλαντίδος και Πετρακογιώργη. Οι οδοί Ατλαντίδος και Πετρακογιώργη είναι δρόμοι διπλής κατεύθυνσης, με πλάτος 8 με 9 μέτρα. Συνδέονται με κάθετες οδούς, εκ των οποίων οι Φοίνικος, Μαιάνδρου και Πολυχρονάκη έχουν κατεύθυνση από Ατλαντίδος προς Πετρακογιώργη και έχουν πλάτος 4 με 5 μέτρα. Με την αλλαγή μονοδρόμησης του τμήματος της Πετρακογιώργη (από συμβολή με Ηρακλή έως συμβολή με Μνησικλή) δε θα υπάρξει υπέρμετρος φόρτος κυκλοφορίας από την εκτροπή αυτή».

ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ

Ανοίγει το ρεύμα μόνο για τα λεωφορεία

Για το γνωστό πρόβλημα με το κλειστό, από τον Νοέμβριο, τμήμα ανόδου της Αγίου Μηνά, λόγω των εκκρεμοτήτων με την κατεδάφιση ετοιμόρροπου κτίσματα, μετά το εξώδικο διαμαρτυρίας που έστειλε το Αστικό ΚΤΕΛ στον Δήμο αποφάσισαν να κινητοποιηθούν. Και κατέληξαν σε μια λύση που σηκώνει πολλή συζήτηση. Εφόσον συναινέσει η Τροχαία, θα γίνει εκτροπή για τα οχήματα μέσω των οδών Μονής Καρδιωτίσσης και Ραδαμάνθυος. Με τον τρόπο αυτό θα απελευθερωθεί, κατά τον Δήμο, αρκετός χώρος επί της Αγίου Μηνά, ώστε να μπορούν να διέρχονται τα λεωφορεία, όπως ζητά το Αστικό ΚΤΕΛ. Φυσικά θα πρέπει να αλλάξει η φορά, να γίνει δηλαδή η λεγόμενη αντιδρόμηση των οδών αυτών, ενώ είναι ζήτημα αν μπορεί να γίνει ομαλή διέλευση των οχημάτων μέσα π.χ. από την οδό Ραδαμάνθυος.

Το θέμα είναι ότι δε μιλάμε για μια εκτροπή διάρκειας μερικών ημερών, μιας και, όπως εκτιμά η πλευρά της Λότζιας, το έκτακτο αυτό κυκλοφοριακό σκηνικό στο κέντρο της πόλης θα διαρκέσει δεδομένα περί τους τρεις μήνες, ωσότου ξεκαθαριστεί το τοπίο ως προς τον όροφο του ετοιμόρροπου επί της Αγίου Μηνά...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News