«Τρέχουν» τώρα το έργο του Πλατύ ποταμού, που θα ξεδιψάσει οριστικά τη Μεσαρά

Ηράκλειο
«Τρέχουν» τώρα το έργο του Πλατύ ποταμού, που θα ξεδιψάσει οριστικά τη Μεσαρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τεχνικό σύμβουλο προσλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών για να προετοιμαστεί η δημοπράτηση του έργου πνοής για το νότιο Ρέθυμνο και τη Μεσαρά

«Φως» επιτέλους για τη δρομολόγηση του πολυσυζητημένου έργου του φράγματος του Πλατύ Ποταμού και του αγωγού μεταφοράς νερού στο φράγμα Φανερωμένης στη Μεσαρά!

Θέλοντας προφανώς να μη χάσει το... τρένο για τα πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια και πρωτίστως για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, μιας και είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν από αλλού τα περί 130 εκατομμύρια ευρώ που χρειάζονται για το μεγάλο έργο του Πλατύ ποταμού στο νότιο Ρέθυμνο, η κυβέρνηση αποφάσισε, καταπώς φαίνεται, να πατήσει το πόδι στο... γκάζι!

Στην κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Υποδομών προχωρά λοιπόν τώρα στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου, που θα αναλάβει να βοηθήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, ώστε να ωριμάσει γρήγορα το έργο.

Στο αντικείμενο του ειδικού συμβούλου θα βρεθεί η επικαιροποίηση των μελετών, των περιβαλλοντικών όρων, των τευχών δημοπράτησης κ.λπ., και η σύνταξη φακέλου χρηματοδότησης ώστε να ανοίξει οριστικά πια ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου πνοής, που αφενός θα αρδεύσει το νότιο Ρέθυμνο και αφετέρου θα εμπλουτίσει μόνιμα το φράγμα Φανερωμένης, ξεδιψώντας οριστικά τη Μεσαρά.

Μάλιστα, επικαλούμενη προφανώς την πίεση χρόνου ενόψει διεκδίκησης ένταξής του στο Ταμείο Ανάκαμψης, η κυβέρνηση και εν προκειμένω το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να πάει με τις γρήγορες διαδικασίες για τη πρόσληψη ειδικού τεχνικού συμβούλου για το έργο του Πλατύ ποταμού.

Δεν πηγαίνει με την κλασική «πεπατημένη» διαδικασία, αυτή του κανονικού διαγωνισμού, αλλά επέλεξε την ειδική, πιο γρήγορη διαδικασία της απευθείας διαπραγμάτευσης με υποψήφιους αναδόχους. Το υπουργείο καλεί, δηλαδή, απευθείας, κατά μόνας, σε συζητήσεις και προσφορές μελετητικά γραφεία.

Η απόφαση για τεχνικό σύμβουλο

«1. Εγκρίνουμε την εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 128 παρ. 1 του Ν. 4412/2016 για την ανάθεση καθηκόντων τεχνικού συμβούλου για την υποβοήθηση της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων στις διαδικασίες ωρίμανσης για τη δημοπράτηση του έργου με τίτλο “Έργα φράγματος Πλατύ νομού Ρεθύμνου με αγωγό μεταφοράς προς Μεσαρά νομού Ηρακλείου και αρδευτικά δίκτυα νομού Ρεθύμνου”.

  1. Εγκρίνουμε τη δέσμευση προϋπολογισμού συνολικού ποσού 172.360,00 ευρώ (με ΦΠΑ 24%) και διάθεσης ισόποσης πίστωσης σε βάρος του ενάριθμου έργου 2017ΣΜ07200009 της ΣΑΜ 072, για την κάλυψη της δαπάνης της ανωτέρω αναφερόμενης σύμβασης παροχής υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου. Οι οικονομικοί φορείς, οι οποίοι θα κληθούν να λάβουν μέρος στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, μέσω ΕΣΗΔΗΣ, σύμφωνα με το άρθρο 128 παρ. 1 του Ν. 4412/2016 και με κριτήριο ανάθεσης τη χαμηλότερη τιμή, είναι οι εξής:

α) “ΗΛΙΔΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Ε.”.

β) “Καραβοκύρης και Συνεργάτες”.

γ) “ECOS Μελετητική”.

δ) “Ν. Μαυρονικολάου- Δ. Καρκάς και Συνεργάτες ΥΔΡΕΤΜΕ Α.Ε.”.

ε) “Υδροδυναμική Γ. Ζέρβας, Ν. Γκιώνης, Β. Γαβριηλίδου και ΣΙΑ Ε.Ε.”», αναφέρει η σχετική απόφαση του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών.

Γιατί όμως προχωρά το υπουργείο στην πρόσληψη τεχνικού συμβούλου;

Όπως εξηγείται στην απόφαση, «η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων έχει στον προγραμματισμό της τη δημοπράτηση του έργου με τίτλο “Έργα φράγματος Πλατύ νομού Ρεθύμνου με αγωγό μεταφοράς προς Μεσαρά νομού Ηρακλείου και αρδευτικά δίκτυα νομού Ρεθύμνου”, συνολικού προϋπολογισμού 130.000.000 €, το οποίο ήδη έχει προτείνει για ένταξη στο ΠΔΕ 2020. Για το έργο αυτό υπάρχουν εγκεκριμένες οριστικές μελέτες και εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι σε ισχύ. Είναι άμεση η ανάγκη ωρίμανσης του εν λόγω έργου, προκειμένου να υποστηριχθεί η χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ιδρύματα και να δημοπρατηθεί σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Ν. 4412/2016 το συντομότερο δυνατό, καθώς το έργο εμπίπτει στα έργα άμεσης προτεραιότητας στήριξης του πρωτογενούς τομέα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.

Η Υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό της και τον υφιστάμενο φόρτο εργασιών της, δεν έχει τη δυνατότητα να ολοκληρώσει το συγκεκριμένο αντικείμενο εντός των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων. Επίσης, η Υπηρεσία δε διαθέτει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό (εξειδικευμένα λογισμικά, τοπογραφικά όργανα, κ.λπ.), ο οποίος απαιτείται για την επικαιροποίηση των εγκεκριμένων μελετών και τευχών δημοπράτησης, προκειμένου να πληρούνται οι προϋποθέσεις ωριμότητας του Ν. 4412/2016».

ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

Τι θα κάνει ο σύμβουλος

Στο αντικείμενο του τεχνικού συμβούλου περιλαμβάνεται η υποβοήθηση της Διεύθυνσης Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων όσον αφορά στα εξής:

- Στη συγκρότηση φακέλου δημόσιας σύμβασης έργου, σύμφωνα με το άρθρο 45 του Ν. 4412/2016.

- Στην επικαιροποίηση μελετών και τευχών δημοπράτησης για την ανάθεση δημόσιας σύμβασης έργου.

Ενδεικτικά αναφέρεται η επικαιροποίηση των εγκεκριμένων μελετών ως κατωτέρω:

- Επικαιροποίηση οριστικών μελετών φράγματος Πλατύ, αγωγού μεταφοράς προς Μεσαρά και αρδευτικού δικτύου (Κανονισμός Τεχνολογίας Σκυροδέματος, απαιτήσεις Κανονισμού Ασφάλειας Φραγμάτων, σύστημα αυτοματισμού και παρακολούθησης scada).

- Επικαιροποίηση τευχών δημοπράτησης φράγματος Πλατύ, αγωγού μεταφοράς και αρδευτικού δικτύου (νέα τιμολόγια, προδιαγραφές).

- Επικαιροποίηση/έλεγχος κτηματογράφησης και κτηματολογικών πινάκων.

- Επικαιροποίηση μελέτης σκοπιμότητας και ανάλυσης κόστους-οφέλους.

Στη σύνταξη φακέλου για την εξεύρεση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των χρηματοδοτικών φορέων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News