Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις προσλήψεις μόνο... υγιών εργαζομένων στον Δήμο Ηρακλείου

Ηράκλειο
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις προσλήψεις μόνο... υγιών εργαζομένων στον Δήμο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρει η Δημοτική Κίνηση «Ενεργοί Πολίτες» και το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας/ Εργατοτεχνιτών Ηρακλείου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από φορείς και συλλόγους του Ηρακλείου, για τους όρους της πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στον Δήμο Ηρακλείου.

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Ενεργοί Πολίτες», Ηλίας Λυγερός, σε επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου, ανέφερε πως «τις τελευταίες ημέρες συνεχείς ενέργειες και αποφάσεις της Δημοτικής αρχής προκαλούν, παραβιάζουν θεσμικά πλαίσια και νόμους και καταργούν κατοχυρωμένες δημοκρατικές διαδικασίες».

«Συνοπτικά θα αναφέρω μερικές τέτοιες αποφάσεις που δικαιολογούν τα παραπάνω:

  1. Προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου με απαραίτητη προϋπόθεση ή προσόν οι υποψήφιοι να μην έχουν χρόνια ή υποκείμενα νοσήματα που να σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
  2. Διαφημίσατε (ως είχατε δικαίωμα) την κοινωνική σας πολιτική σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ενημέρωσης. Κατά τη γνώμη μας η κατανομή των διαφημιστικών κονδυλίων έγινε χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο και τεκμηρίωση, οδηγώντας σε αποκλεισμούς και διακρίσεις.
  3. Δημιουργείτε τετελεσμένα, χωρίς αποφάσεις θεσμικών οργάνων και όταν τα όργανα αυτά αποφασίζουν διαφορετικά από τις προθέσεις σας, τα αγνοείτε. Όμως καθήκον και υποχρέωση σας είναι να υλοποιείτε τις αποφάσεις του Δημοτικού συμβουλίου ανεξάρτητα αν συμφωνείτε με αυτές. Επίσης οφείλετε να ελέγχετε τα μέλη της Δημοτικής αρχής αν παρεκκλίνουν της παραπάνω υποχρέωσης.
  4. Αποδέχεστε διαδικασίες λήψης αποφάσεων των επιτροπών του Δήμου, με συνεδριάσεις κυριολεκτικά της τελευταίας ημέρας του χρόνου, οι οποίες πραγματοποιούνται με επίκληση του κατεπείγοντος και με αιτιολογία «…των επικείμενων αλλαγών στο οικονομικό έτος και στη νομοθεσία». Αλήθεια ποιο νομικό πλαίσιο δικαιολογεί ακριβώς τέτοιες αποφάσεις, ιδιαίτερα δε για νομοθεσία που δύναται να ψηφιστεί μελλοντικά σε μη καθορισμένο μέχρι στιγμής χρόνο;

Κύριε Δήμαρχε,

Θα μπορούσα να συνεχίσω τις παραπάνω αναφορές γενικότερα, αλλά εστίασα μόνο σε γεγονότα των τελευταίων  ημερών που έχουν δημιουργήσει μία «κακή» ατμόσφαιρα και απαιτείται επαναφορά στην κανονικότητα . Η συρρίκνωση λειτουργιών και αρμοδιοτήτων του Δημοτικού συμβουλίου και η μεταφορά τους σε όργανα με πλειοψηφίες αναντίστοιχες με το εκλογικό αποτέλεσμα, εξαιτίας νομοθετικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ, τις οποίες η δημοτική σας αρχή ευλαβικά εφαρμόζει, μόνο στο κοινό καλό δεν οδηγεί. Θεωρώ ότι γνωρίζετε τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή η κατάσταση».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Σωματείο Εργαζομένων Καθαριότητας/ Εργατοτεχνιτών Ηρακλείου, στην οποία αναφέρεται πως «Όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία».

«Πολλά έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες από την δημοτική αρχή και από παρατάξεις για τον αποκλεισμό από την προκήρυξη θέσεων στον δήμο Ηρακλείου για της ευπαθείς ομάδες ΑΜΕΑ ,και τελευταία ακούσαμε και την αντίδραση  από την ΔΑΣ ΟΤΑ Ηρακλείου τους μοναδικούς σωτήρες στον κόσμο που νομίζουν ότι είναι η μοναδική φωνή του εργαζομένου, ας τους πληροφορήσει κάποιος ότι έχουν μείνει κλεισμένοι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους.

Και την ίδια ώρα που ο Δημος Ηρακλείου αποκλείει της ευπαθείς ομάδες, ο δημοςΘεσσαλονίκης προχωράει σε προμήθεια 4 νέων οχημάτων αποκλείστηκα και μόνο για εξυπηρετήσεις ΑΜΕΑ.

Το πρόγραμμα μεταφοράς ΑΜΕΑ εξυπηρετεί κατοίκους του Δήμου Θεσσαλονίκης με παντοειδή κινητικά προβλήματα επίκτητα ή εκ γενετής, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Στην παρούσα φάση, ο μέσος όρος διακινούμενων που εξυπηρετείται σε ημερήσια βάση ανέρχεται σε 55, ενώ οι 40 πραγματοποιούν πλήρη μετακίνηση από και προς τον προορισμό τους.

Το πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί το Μάϊο του 1996 (1626/28.09.95 ΑΔΣ) με στόλο 2 οχημάτων, ενώ από το 2003 ο στόλος εμπλουτίστηκε με ακόμα ένα όχημα (σύνολο  3 οχήματα+ 4 νέα οχήματα ). Ο σύλλογος καθαριότητας εργαζόμενων και εργατοτεχνιτών Δήμου  Ηρακλείου έχει δείξει πολλάκις φορές την δύναμη του με κάθε μορφη ενέργειας που αφορά και μόνο τα δικαιώματα του εργαζομένου και την ασφάλεια του σε όλους τους χώρους εργασίας,όλοι η φασαρία και η διάφορες δικαιολογίες περί ειδικών αδειών και μη στελεχώσεις των υπηρεσιών του δήμου Ηρακλείου μας κάνουν να αναρωτιόμαστε σε τι επίπεδα προσωπικού βρίσκεται ο Δημος Ηρακλείου εν καιρό COVID καθώς απαρτίζεται  με μόνιμο προσωπικό,αορίστου προσωπικό,(παρατασιουχους 5 χρόνια ομηρία,πάγιο αίτημα του συλλόγου να γίνουν αορίστου χρόνου)προσωπικό ΟΑΕΔ,8 μηνους, όλοι αυτοί  έχουν πάρει ειδική άδεια!!!ας βγει με στοιχεία η αρμόδια αντιδήμαρχος να μας πει πόσες θέσεις είναι κενές με τις άδειες αυτές που έχουν κάνει χρήση  οι εργαζόμενοι,και ποσες προσλήψεις  λόγο COVID έχουν γίνει μέχρι τώρα;Παμε παρακάτω σύμφωνα με τον νόμο 4443/2016 περί ισονομίας ευπαθών ομάδων,  αλλά και το Άρθρο 23 – Ποσοστά ΑΜΕΑ σε προσλήψεις ν.2190/1994 υπάρχει και αντικατάσταση άρθρων στον νομο αυτόν αλλά τα ποσοστά δεν αλλάζουν.

Σε κάθε προκήρυξη  αντιστοιχεί το 10% και προς ενημέρωση της δημοτικής αρχής από το 2022 η προσληψεις μέσο ΑΣΕΠ θα είναι 12%

Οπως βλέπουμε από την προκήρυξη έκτακτων αναγκών λόγο Covid-19 που αφορά διαφόρες  ειδικοτήτες σε σύνολο 18 ατόμων το ποσοστό που αντιστοιχεί στο 10% βάση του νομου έχουν δικαίωμα προσλήψεως 2 άτομα ΑΜΕΑ.

Η μαντική ικανότητα της δημοτική αρχής τι μας είπε  ότι αν προσληφθούν θα κάνουν χρήση της ειδικής άδειας γνωρίζει κάτι για αυτούς τους ανθρώπους και το λέει,η γνωρίζει της προθέσεις τους για αυτούς τους 4 μήνες που θα είναι στην εργασία τους;

Το Δ.Σ ζητάει άμεσα να μπει στην προκήρυξη των 18 θέσεων  13/1/2021 με αρ.πρωτ 2289 το ποσοστό  που προβλέπει ο νόμος για της προσλήψεις  10%για τους ΑΜΕΑ καθώς όλοι έχουν δικαίωμα στην εργασία. Καλούμε την Δημοτική αρχή  να προβεί άμεσα σε διαγωνισμό για την αγορά οχημάτων για την εξυπηρέτηση τον ΑΜΕΑ στο μοντέλο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Καθώς και το χρόνιο αίτημα του συλλόγου μας να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στον Δήμο Ηρακλείου  και να πάψει πλέον η μεσαιωνική γαλέρα.

Υ.Γ Μην νομίζει η Δημοτική αρχή ότι ξεχάστηκε το θέμα Μέσα ατομικής προστασίας  2020 καθώς δεν έχουν δοθεί στους εργαζόμενους ούτε δείγμα ρουχισμού από αυτά, σχετικό έγγραφο υπάρχει και έμεινε αναπάντητο, έχουν γνώσιν οι φυλακές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News