Λαϊκή Αλικαρνασσού: Στις… φυλακές η μόνιμη έδρα της - Τι μέτρα προτείνονται

Ηράκλειο
Λαϊκή Αλικαρνασσού: Στις… φυλακές η μόνιμη έδρα της - Τι μέτρα προτείνονται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κληρώνει» η μόνιμη έδρα της λαϊκής αγοράς Αλικαρνασσού

Την ερχόμενη Τρίτη 26 Ιανουαρίου (εφόσον δε συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των μηχανικών) αναμένεται να ανοίξουν τελικά οι προσφορές που έχουν κατατεθεί στον Δήμο Ηρακλείου για την εργολαβία της διαμόρφωσης του δημοτικού ακινήτου μπροστά στις φυλακές, ώστε να υποδεχτεί σε μόνιμη πλέον βάση την πολύπαθη... λαϊκή αγορά της Νέας Αλικαρνασσού.

Η λαϊκή αγορά ήδη μεταφέρθηκε την Τρίτη στη νέα της, προσωρινή θέση, στις οδούς Αναπαύσεως και Αναγεννήσεως, κοντά στο νεκροταφείο. Η “πρεμιέρα” στους νέους δρόμους κύλησε μεν ομαλά, αλλά δεν παύουν να υπάρχουν αντιδράσεις και έντονη γκρίνια και για τη θέση αυτή της λαϊκής, με άπαντες φυσικά να περιμένουν πώς και πώς να προχωρήσει το έργο διαμόρφωσης στο δημοτικό ακίνητο μπροστά στο σωφρονιστικό κατάστημα, που θα είναι η σταθερή πια έδρα της λαϊκής αγοράς...

Εδώ θα χρειαστεί λίγη υπομονή ακόμα. Ο διαγωνισμός, ύψους 565.000 ευρώ, έχει προκηρυχθεί από τον Δήμο Ηρακλείου, η δημοπράτηση έγινε στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά εκκρεμεί η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών. Η αρχική ημερομηνία υποβολής προσφορών είχε οριστεί για τις 18 Δεκεμβρίου. Η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 12 Ιανουαρίου, ενώ με νεότερη απόφαση του Δήμου η ημερομηνία μετατέθηκε εκ νέου για τις 26 Ιανουαρίου, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη.

Οι μεταθέσεις της αποσφράγισης των προσφορών δε γεννούν ανησυχία για τυχόν εμπλοκή στις διαγωνιστικές διαδικασίες, διότι όπως εξηγείται στις σχετικές αποφάσεις σχετίζονται με την αδυναμία συγκρότησης της επιτροπής διαγωνισμού λόγω των κινητοποιήσεων στις οποίες έχει κατέλθει ο κλάδος των μηχανικών, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η κινητοποίηση της ΕΜΔΥΔΑΣ είχε προκηρυχθεί με ορίζοντα την αυριανή ημέρα, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου. Εφόσον τερματίσει η κινητοποίηση, οι προσφορές θα ανοίξουν την ερχόμενη Τρίτη. Εφόσον η κινητοποίηση της ΕΜΔΥΔΑΣ παραταθεί, η αποσφράγιση θα μεταφερθεί από τον Δήμο σε άλλη ημερομηνία.

Βεβαίως, δεδομένου ότι από την αποσφράγιση των προσφορών μέχρι την υπογραφή σύμβασης και την έναρξη εργασιών απαιτείται ένα διάστημα τριών ή και τεσσάρων μηνών και δεδομένου ότι η σύμβαση έχει διάρκεια υλοποίησης 6 μήνες, είναι προφανές ότι η μόνιμη μεταφορά της λαϊκής μπροστά στις φυλακές πηγαίνει για τα τέλη του 2021...

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

Σε σχετική, πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ηρακλείου: «Εγκρίνεται η μετάθεση της ημερομηνίας ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση εκτέλεσης του έργου “Υπαίθρια διαμόρφωση δημοτικού ακινήτου στο δημοτικό διαμέρισμα Αλικαρνασσού” στις 26/1/2021, ημέρα Τρίτη και ώρα 10 π.μ., λόγω αδυναμίας συγκρότησης της επιτροπής διαγωνισμού, της οποίας τα μέλη συμμετέχουν στην αποχή της ΕΜΔΥΔΑΣ, που θα διαρκέσει έως τις 22/1/2021.

Σε περίπτωση που παραταθούν οι κοινοποιήσεις πέραν της 22ας/1/2021, η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών να διενεργηθεί από την επιτροπή διαγωνισμού την πρώτη εργάσιμη Τρίτη μετά τη λήξη τους, και ώρα 10 π.μ.».

Ειδικά μέτρα λόγω φυλακών

Ζώνες περίφραξης με συρματοπλέγματα

Σύμφωνα με το τεχνικό αντικείμενο του έργου, όπως παρατίθεται στα τεύχη δημοπράτησης, θα ληφθούν ειδικά μέτρα λόγω της γειτνίασης της λαϊκής με τις φυλακές. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, για την εγκατάσταση της υπαίθριας λαϊκής αγοράς Νέας Αλικαρνασσού προτείνεται όπως στη βορειοδυτική πλευρά του σωφρονιστικού καταστήματος δημιουργηθούν δύο ζώνες με περιφράξεις από συρματόπλεγμα, ύψους 4 μέτρων.

Η πρώτη ζώνη, η οποία θα αποτελεί την Α ζώνη της λαϊκής αγοράς, θα δημιουργηθεί σε απόσταση 15 μέτρων περίπου από την υφιστάμενη εξωτερική περίμετρο του καταστήματος. Θα αποτελείται από σιδηρούς σωλήνες, που θα επιτρέπουν την τοποθέτηση συρματοπλέγματος 4 μέτρων ύψους. Εν συνεχεία, και σε απόσταση 10 μέτρων περίπου από την περίφραξη της Α ζώνης, θα δημιουργηθεί μια δεύτερη ζώνη, η οποία θα αποτελείται από σιδηρούς σωλήνες που θα επιτρέπουν την τοποθέτηση συρματοπλέγματος 4 μέτρων ύψους, σε μέγιστη απόσταση μεταξύ τους έως 2,5 μ. Η Β ζώνη θα χρησιμοποιείται από το σωφρονιστικό ίδρυμα ως εναλλακτική είσοδος-έξοδος για την ασφάλεια των μεταγωγών, από την οδό Μικράς Ασίας, με τη δημιουργία ράμπας, η οποία θα οδηγεί από την είσοδο των φυλακών απευθείας στην οδό Μικράς Ασίας. Παράλληλα της ως άνω ράμπας θα δημιουργηθεί δεύτερη ράμπα πλάτους 5 μέτρων, προκειμένου να χρησιμοποιείται από τη λαϊκή αγορά της Αλικαρνασσού, κάθε Τρίτη, ως έξοδος των οχημάτων των εμπόρων με τη λήξη της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

Επίσης, προβλέπεται ότι θα παραμείνει κύρια είσοδος και έξοδος των φυλακών η υφιστάμενη οδός, η επέκταση της οδού Διονυσίου, η οποία και θα φυλάσσεται, προκειμένου να μην μπλοκάρεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, αλλά και θα απομονωθεί πλήρως από τον χώρο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς με την τοποθέτηση περίφραξης.

Με την εγκατάσταση της υπαίθριας λαϊκής αγοράς Νέας Αλικαρνασσού θα κατασκευαστούν και επιπρόσθετες υποδομές, όπως δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και δίκτυο απορροής ομβρίων, που θα εξυπηρετούν την εύρυθμη λειτουργία της. Το σύνολο της υπό διαμόρφωση έκτασης θα διαστρωθεί με κατάλληλο ασφαλτοτάπητα για την ομαλή λειτουργία της λαϊκής αγοράς και θα διαγραμμιστούν οι θέσεις των εμπόρων-παραγωγών.

(Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News