«Έσβησε» αρχαιολόγος με πλούσιο ανασκαφικό έργο στην Κνωσό

Κρήτη
«Έσβησε» αρχαιολόγος με πλούσιο ανασκαφικό έργο στην Κνωσό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Sinclair Hood αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στην ανασκαφή και τη μελέτη της Κνωσού

Την  βαθιά του θλίψη για την απώλεια του σπουδαίου αρχαιολόγου και ακαδημαϊκού Sinclair Hood  εκφράζει με ανακοίνωσή του το Αρχαιολογικό Μου (31/1/1917 – 18/1/2021).

Ο Sinclair Hood ήρθε στην Ελλάδα το 1947 ως φοιτητής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, της οποίας στη συνέχεια υπήρξε υποδιευθυντής και αργότερα διευθυντής (1954 – 1962).

Στην Κρήτη, πλούσιο υπήρξε το ανασκαφικό του έργο στην Κνωσό (1957-1961), ενώ η επιφανειακή έρευνα που διηύθυνε με τον David Smyth εμπλούτισε σημαντικά τις γνώσεις μας για την κατοίκηση στην ευρύτερη περιοχή. Πολύτιμο βοήθημα για όσους ασχολούνται με την αρχαιολογία της Προϊστορικής Κρήτης αποτελούν ακόμη και σήμερα οι επιφανειακές έρευνες που πραγματοποίησε σε συνεργασία με τον Gerald Cadogan και τον Peter Warren στη δεκαετία του 1960, ακολουθώντας τα ίχνη του John Pendlebury.

Ο Sinclair Hood δεν ζούσε μόνιμα στο Ηράκλειο, αφιέρωσε όμως μεγάλο μέρος της ζωής του στην ανασκαφή και τη μελέτη της Κνωσού.

Μάλιστα διέμενε  στο Ηράκλειο κατά τη διάρκειά των αρχαιολογικών του ερευνών του στην Κρήτη, σε διάφορες χρονικές περιόδους από το 1947 έως το 1993.

Πολλά από τα βιβλία του αποτέλεσαν εγχειρίδια για τους φοιτητές  αρχαιολογίας στα ελληνικά Πανεπιστήμια, ενώ υποδειγματικό θεωρείται το σύνολο των αρχαιολογικών του δημοσιεύσεων.

Ανάμεσά τους, «The Home of the Heroes: the Aegean before the Greeks», «The Minoans: Crete in the Bronze Age», «Archaeological survey of the Knossos Area» (με τον D. Smyth), «The Arts in Prehistoric Greece», «Knossos Excavations 1957-61: Early Minoan» (με τον G. Cadogan) και η πρόσφατη επιτομή του συγγραφικού του έργου: «The Masons' marks of Minoan Knossos», BSA Supplementary Volume 49, 2020.

«Θα τον θυμόμαστε πάντα για το πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο και για τη σπάνια γενναιοδωρία και ευγένεια που τον χαρακτήριζαν, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην σχετική ανακοίνωση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News