Ηράκλειο

Η απάντηση της Αντιδημάρχου για τις προσλήψεις μόνο... υγιών εργαζομένων στον Δήμο Ηρακλείου

Οι αναφορές της αναμένεται να προκαλέσουν νέα «θύελλα» αντιδράσεων

Αίσθηση προκαλεί, μετά το σάλο που έχει ήδη προκληθεί για τους όρους της πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στον Δήμο Ηρακλείου, η τοποθέτηση με επίσημη ανακοίνωση της Αντιδημάρχου Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Μαρίας Καναβάκη.

Η Αντιδήμαρχος υποστηρίζει ότι αποκλείονται ευπαθείς ομάδες ή άνθρωποι ευάλωτοι στην Covid -19, διότι δεν θα μπορούν να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού έτσι και προσληφθούν. Άλλωστε η πρόσληψη γίνεται για να καλυφθούν μόνιμες θέσεις σε μεγάλο βαθμό και τα κενά τα οποία προέκυψαν στο μόνιμο προσωπικό, εξαιτίας των αδειών ειδικού σκοπού.

Ως εκ τούτου και για να προστατευτούν ευπαθείς ομάδες ή άνθρωποι ευάλωτοι στην Covid -19, αποκλείονται από τις προσλήψεις.

Ωστόσο, οι αναφορές αυτές αναμένεται να προκαλέσουν νέα «θύελλα» αντιδράσεων και νομικές παρεμβάσεις, αφού τα όσα υποστηρίζει είναι προδήλως όροι παράνομοι και καταχρηστικοί.

Σε καμία προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, δεν μπορούν να περιλαμβάνονται τέτοιες καταχρηστικές εξαιρέσεις, αφού αντίκεινται στο σύνταγμα, στην ελληνική εργατική νομοθεσία αλλά και σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις που έχει αποδεχτεί η χώρα μας.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Αντιδημάρχου Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Μαρίας Καναβάκη:

Αναφορικά με τις προκηρύξεις του Δήμου Ηρακλείου για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την ανάγκη περιορισμού της διασποράς Covid 19, η Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Μαρία Καναβάκη διευκρινίζει τα κάτωθι:

- Οι προκηρύξεις αφορούν σε συμβάσεις τετράμηνης διάρκειας για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών Διευθύνσεων του Δήμου Ηρακλείου για τον περιορισμό της διασποράς του Covid 19.

- Οι άνθρωποι που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες προστατεύονται από τον νόμο, όσον αφορά στην πανδημία Covid 19. Για αυτό και για όσο καιρό η πανδημία διαρκεί, δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού. Αντιθέτως, και όπως είναι λογικό, το προσωπικό που προσλαμβάνεται για τις ανάγκες αντιμετώπισης των αναγκών που προκύπτουν λόγω Covid 19, δεν μπορεί να πάρει τέτοια άδεια. Άλλωστε αυτές οι προσλήψεις σε μεγάλο βαθμό καλύπτουν τα κενά τα οποία προέκυψαν στο μόνιμο προσωπικό εξαιτίας των αδειών ειδικού σκοπού.

- Συμπερασματικά, θα ήταν εντελώς ανεύθυνο να προσληφθούν με τετράμηνες συμβάσεις προκειμένου να καλύψουν έκτακτες ανάγκες εν μέσω πανδημίας Covid 19, άνθρωποι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Φανταζόμαστε αυτό είναι κάτι που όλοι αντιλαμβάνονται ή θα έπρεπε να το αντιλαμβάνονται.

- Η παράταξη «Ηράκλειο 3.7.5.» στην ανακοίνωσή της διερωτάται αν «…υπάρχει κάποια άλλη Δημοτική Αρχή σε όλη την επικράτεια, που έχει κάνει τέτοιου είδους προκηρύξεις για προσλήψεις ατόμων, με τόσο προκλητικούς και συνάμα αυθαίρετους αποκλεισμούς» και εκφράζει την λύπη της που «…τη μοναδική εξαίρεση αυτού του κανόνα, την αποτελεί σήμερα ο Δήμος Ηρακλείου…». Δεν γνωρίζει προφανώς ότι παρόμοιος όρος υπάρχει στις προκηρύξεις πολλών άλλων Δήμων της χώρας (Λαρίσης, Ρεθύμνης, Ιεραπέτρας, Σάμης, Βιάννου, Καρπάθου, Νέας Σμύρνης, Αγίου Δημητρίου Αττικής, για να αναφέρουμε μερικούς ενδεικτικά). Αν κάτι προκαλεί λύπη λοιπόν, είναι η προχειρότητα της ανακοινώσεως της συγκεκριμένης δημοτικής παράταξης.

- Με βάση τα παραπάνω, οι απίστευτες αναφορές που διαβάσαμε τις προηγούμενες μέρες σε ρεπορτάζ και ανακοινώσεις, περί διαχωρισμού των ανθρώπων από τον Δήμο Ηρακλείου, όχι απλώς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αλλά προσβάλλουν βάναυσα την κοινή λογική και υποτιμούν την νοημοσύνη των δημοτών.

Ο Δήμος Ηρακλείου δεν διαχωρίζει τους δημότες Ο Δήμος Ηρακλείου τους προστατεύει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια