Επιτροπή Πληγέντων Γουρνών- Γουβών: Να μην ξεκινήσει κανένα έργο χωρίς μελέτη

Ηράκλειο
Επιτροπή Πληγέντων Γουρνών- Γουβών: Να μην ξεκινήσει κανένα έργο χωρίς μελέτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να γίνει δημόσια ανάρτηση των μελετών, ώστε να πειστούμε ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο οι περιουσίες μας και οι ζωές μας, αλλά και ότι τα έργα θα λύσουν το πρόβλημα και δεν θα πλημμυρίσουμε με την επόμενη νεροποντή»

Συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα Πληγέντων Γουρνών- Γουβών, πραγματοποιήθηκε στις 18/1/21, με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και μηχανικούς του Δήμου Χερσονήσου, προκειμένου να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής, σχετικά με τα έργα που πρόκειται να γίνουν στο Γουρνιώτη ποταμό.

«Την Τετάρτη 13/1/21 οι κάτοικοι της περιοχής διαπίστωσαν ότι τεχνικά συνεργεία είχαν πρόθεση να εκτελέσουν έργα «διευθέτησης» της κοίτης του Γουρνιώτη ποταμού, με σκοπό την διαπλάτυνση του με την αυθαίρετη καθαίρεση τμήματος του δρόμου μπροστά από τα σπίτια τους. Έπειτα από έντονη ανησυχία τους για το τι έργα πρόκειται να γίνουν ζήτησαν από αρμόδιο αντιδήμαρχο να γίνει συνάντηση μεταξύ της Επιτροπής Αγώνα Πληγέντων και των αρμόδιων αντιδημάρχων και μηχανικών του Δήμου, ώστε να ενημερωθούν για το τι έργο είναι αυτό, με ποιού φορέα την ευθύνη πραγματοποιείται και από ποιον πραγματοποιείται, αν υπάρχει μελέτη διευθέτησης.

Στην συνάντηση που έγινε οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και μηχανικοί του Δήμου ενημέρωσαν τους κατοίκους ότι δεν υπάρχει μελέτη διευθέτησης του ποταμού, ότι αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα και ότι πράγματι θα ξεκινήσουν έργα «διευθέτησης» της κοίτης του ποταμού χωρίς μελέτη με τη δικαιολογία ότι ο Δήμος έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οπότε και έχει το δικαίωμα να παρέμβει όπως εκείνος κρίνει. Από τη μεριά τους οι κάτοικοι ανέδειξαν την αναγκαιότητα της ύπαρξης μελέτης, χωρίς την οποία και με αυθαίρετες και χωρίς προστασία εκσκαφές του δρόμου, τα σπίτια τους κινδυνεύουν άμεσα ακόμη και με κατάρρευση. Απαίτησαν την άμεση εκπόνηση της μελέτης διευθέτησης του ποταμού, η οποία θα έπρεπε να έχει γίνει χρόνια πριν. Οι εκπρόσωποι του Δήμου δεσμεύτηκαν να μην γίνουν επεμβάσεις στους παρόχθιους δρόμους και να γίνει συνάντηση μεταξύ κατοίκων και εκπροσώπων του Δήμου στη περιοχή.

Τέλος οι κάτοικοι κατέθεσαν και πρωτοκόλλησαν σχετικό αίτημα με το οποίο ζητούν την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, για να συζητηθεί το θέμα.

Καλούμε όλους τους πληγέντες, αλλά και όσους μπορεί την επόμενη φορά αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα να είναι κι αυτοί στη θέση μας να συσπειρωθούν γύρω από την επιτροπή αγώνα για να διεκδικήσουμε μαζί τα δίκαια αιτήματά μας.

Τα προβλήματα είναι κοινά και μεγάλα. Όλοι πρέπει να αγωνιστούμε για τις λύσεις τους.

Μόνο όταν τους πιέζουμε με τη συλλογική μας δύναμη, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα!

Το αίτημα της Επιτροπής Αγώνα Πληγέντων:

ΑΙΤΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Από: Επιτροπή Αγώνα Πληγέντων Γουρνών-Γουβών Προς: τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Εμείς, κάτοικοι των περιοχών Γουρνών-Γουβών, είδαμε με τις πρόσφατες πλημμύρες τις περιουσίες, τα σπίτια, τα μαγαζιά μας, τους κόπους μιας ζωής, να καταστρέφονται, επειδή το κράτος (Κυβέρνηση/Περιφέρεια/Δήμος) ποτέ μέχρι σήμερα δεν μερίμνησε για σχεδιασμένα, ολοκληρωμένα έργα και υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή, και όχι μόνο.

Η απουσία αναγκαίου σχεδίου και υποδομών και η αναρχία στις παρεμβάσεις των υπηρεσιών, από την ύδρευση/αποχέτευση μέχρι την πολεοδομία, γιγαντώθηκαν με τις πλημμύρες. Πάντα, όμως, δημιουργούσαν προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζαμε ατομικά ο καθένας. Δεν πρόκειται για δική μας ατομική ευθύνη, αλλά για ευθύνη του κράτους, στο οποίο πληρώνουμε φόρους στην εφορία και τέλη στον Δήμο. Όλοι μας έχουμε άδειες για τα σπίτια και τις περιουσίες μας.

Την Τετάρτη 13/1/2021 διαπιστώσαμε ότι τεχνικά συνεργεία έχουν πρόθεση να εκτελέσουν έργα διευθέτησης της κοίτης του Γουρνιώτη ποταμού στην περιοχή, με σκοπό την διαπλάτυνση του με την αυθαίρετη καθαίρεση τμήματος του δρόμου μπροστά στα σπίτια μας, με ξερίζωμα δέντρων κλπ. Δεν είμαστε ειδικοί μηχανικοί, όμως έχουμε δίκαιη και βάσιμη ανησυχία για τα έργα αυτά (τι έργα είναι αυτά;). Τα μέχρι τώρα έργα αποδείχτηκαν μπαλώματα, μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση. Ανησυχούμε να μην ζήσουμε τα ίδια στην επόμενη νεροποντή. Και επειδή δεν πάει καιρός που είδαμε έργα στην εκβολή του ποταμού, χωρίς κανένας να δίνει λογαριασμό και κανένας να μας ενημερώνει, ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο:

  1. Να συζητηθεί το θέμα άμεσα σε έκτακτη συνεδρίασή του και να ληφθεί απόφαση για προκήρυξη και ανάθεση μελέτης διευθέτησης, μέσω κρατικής χρηματοδότησης, που θα καθορίζει το τι έργο είναι αυτό που θα πραγματοποιηθεί, με ποιού φορέα την ευθύνη πραγματοποιείται και από ποιόν πραγματοποιείται. Γενικότερα, να μας ενημερώσει για το τι έργα πρόκειται να γίνουν συνολικά, στα οποία εντάσσεται και το συγκεκριμένο, μιας και έχει πληγεί τόσο σφοδρά ο Δήμος μας από πλημμύρες.
  2. Να γίνει δημόσια ανάρτηση των μελετών, ώστε να πειστούμε ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο οι περιουσίες μας και οι ζωές μας, αλλά και ότι τα έργα θα λύσουν το πρόβλημα και δεν θα πλημμυρίσουμε με την επόμενη νεροποντή.
  3. Να μην ξεκινήσει κανένα έργο χωρίς την έγκριση των παραπάνω μελετών από τους αρμόδιους φορείς.
  4. Να μην ξεκινήσει κανένα έργο αν δεν γίνει η πλήρης ενημέρωση αυτή.

Το παρόν επέχει θέση εξώδικης διαμαρτυρίας.

Δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμο δικαίωμά μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News