Κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών στην Κρήτη - Πότε πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες

Ηράκλειο
Κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών στην Κρήτη - Πότε πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από αρκετή αναμονή και «περιπέτειες», υπογράφτηκε η σύμβαση της εργολαβίας και ξεκινούν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Κρήτη

Και τώρα η ώρα των κατεδαφίσεων! Μέσα στις προσεχείς εβδομάδες θα κάνουν την εμφάνισή τους οι μπουλντόζες, για να βάλουν μπρος τις πολυσυζητημένες - τα τελευταία χρόνια - κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών στην Κρήτη, κυρίως πάνω στον αιγιαλό, καθώς μετά από μακρά αναμονή και αρκετές περιπέτειες, χθες «έπεσαν» στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης οι υπογραφές για τη σύμβαση της σχετικής εργολαβίας, ύψους 1,13 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση, όπως έχουμε γράψει, ήταν αρχικά να υπογραφεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση, ωστόσο να που οι τζίφρες έπεσαν τελικά χθες στα γραφεία της Αποκεντρωμένης, από τη συντονίστρια Μαρία Κοζυράκη και τον ανάδοχο εργολάβο.

Με βάση το μεγάλο ύψος της εργολαβίας (είναι η μεγαλύτερη μετά από αυτήν της Αττικής) και δεδομένου ότι μετά την κάθε κατεδάφιση η αντίστοιχη δαπάνη θα χρεώνεται μέσω εφορίας στον ιδιοκτήτη, εκτιμάται από την Αποκεντρωμένη ότι είναι εφικτό να υλοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός, περί τα 160 από τα 400 συνολικά πρωτόκολλα κατεδάφισης που είναι σε εκκρεμότητα στην επικράτεια του νησιού.

Όπως έγινε γνωστό, η “αυλαία” των κατεδαφίσεων θα ανοίξει από τον νομό Λασιθίου, με την εκτέλεση συγκεκριμένα πρωτοκόλλων κατεδάφισης που εκκρεμούν στον δήμο Αγίου Νικολάου.

Αναλυτικότερα, υπεγράφη χθες από τη συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και την ανάδοχη εταιρεία, έπειτα από αναμονή αρκετών μηνών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η σύμβαση για την ανάθεση του έργου “Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κατασκευών που βρίσκονται σε ευαίσθητα περιβαλλοντικά περιοχές (κυρίως αιγιαλό, παραλία, δάση κ.λπ.) της Κρήτης, σε εκτέλεση πρωτοκόλλων ή αποφάσεων κατεδάφισης αρμόδιων Υπηρεσιών”.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, «στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης τα πρωτόκολλα ή αποφάσεις κατεδάφισης που αντιστοιχούν σε αυθαίρετες κατασκευές που βρίσκονται αποκλειστικά σε ζώνες αιγιαλού ή αναδασωτέες ζώνες, σε όλους τους νομούς της Κρήτης, υπερβαίνουν τα 400, ενώ με αυτή την εργολαβία ο φορέας εκτιμά ότι θα μπορέσει να επέμβει σε 160 περίπου πρωτόκολλα.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.135.000,00 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΕΝ.-Πράσινο Ταμείο, διάρκεια σύμβασης 36 μήνες και ανάδοχο εργασιών την εταιρεία “ERGO Καλουδάκης Α.Ε.”».

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Εμπλοκές και καθυστερήσεις

Όπως έχουμε γράψει εδώ στη “Νέα Κρήτη”, ο διαγωνισμός για την ανάθεση της εργολαβίας, ύψους 1,13 εκατ. ευρώ, που έβγαλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, πέρασε από αρκετές περιπέτειες.

Είχαμε στην πορεία μια “αλυσίδα” μίνι εμπλοκών και καθυστερήσεων, με νομικές προσφυγές.

Θυμίζουμε ότι, μετά την πετυχημένη δημοπράτηση της εργολαβίας, ο 2ος κατά σειρά μειοδότης του διαγωνισμού είχε προσφύγει κατά του αποτελέσματος στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Η προσφυγή του είχε απορριφθεί τον Αύγουστο. Ωστόσο, ο 2ος μειοδότης προσέφυγε και στο Διοικητικό Εφετείο. Η υπόθεση εκδικάστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η προσφυγή του απορρίφθηκε κι εκεί.

Μετά την απόρριψη της προσφυγής στο Διοικητικό Εφετείο και μόλις παρέλαβε την επίσημη δικαστική απόφαση στα χέρια της, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης έστειλε τον φάκελο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για τον απαραίτητο λεγόμενο προσυμβατικό έλεγχο.

Και έκτοτε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση περίμεναν το “πράσινο φως” του Ελεγκτικού, ώστε να προχωρήσουν στην κήρυξη του οριστικού αναδόχου και αμέσως μετά στην υπογραφή της σύμβασης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που έφτασαν στη διάθεσή μας, υπήρξαν ακόμα και λίγο πριν την πρόσκληση για την υπογραφή της σύμβασης, τον Δεκέμβριο, νέες νομικές προσφυγές, από πλευράς αυτή τη φορά άμεσα ενδιαφερόμενων ιδιωτών, με φόντο τον προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι ισχύει το “τέλος καλό, όλα καλά” για τις διαγωνιστικές διαδικασίες. Χθες υπογράφτηκε επιτέλους η σύμβαση και μέσα στις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, τις οποίες αναμένουμε εδώ και χρόνια...

Θυμίζουμε, ήταν πριν από 3 χρόνια περίπου, συγκεκριμένα ήταν 27 Νοεμβρίου του 2017, όταν μετά από πολλές αναβολές, εν μέσω έντονων αντιδράσεων και παρουσία ισχυρής δύναμης της Αστυνομίας, εκτελέστηκε το τελευταίο πρωτόκολλο κατεδάφισης σε ιστορικό κατάστημα εστίασης στην παραλία του Καλαμακίου στα Χανιά.

Τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, περί τα 400 στον αριθμό, που έχουν εκδοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στην πλειονότητά τους σχετίζονται με ξενοδοχειακές μονάδες και καταστήματα εστίασης - αν και δε λείπουν και κάποιες επιμέρους περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε οικίες ιδιωτών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News