Κρήτη: Πώς «κινήθηκε» η αγορά την πρώτη μέρα με «αντίπαλο» το τσουχτερό κρύο

Κρήτη
Κρήτη: Πώς «κινήθηκε» η αγορά την πρώτη μέρα με «αντίπαλο» το τσουχτερό κρύο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δειλό» άνοιγμα για τα καταστήματα - Με βροχή, τσουχτερό κρύο και γενναίες εκπτώσεις το άνοιγμα της αγοράς

Με εκπτώσεις, δειλά βήματα και με αντίπαλο το τσουχτερό κρύο έγινε χθες η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου σε όλη τη χώρα. Τη λειτουργία τους ξεκίνησαν επίσης χθες τα κομμωτήρια-κουρεία, τα κέντρα αισθητικής και τα ΚΤΕΟ, με τα ραντεβού από τους καταναλωτές που περίμεναν πώς και πώς αυτή τη μέρα να πέφτουν “βροχή”.

Στο Ηράκλειο, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη βροχή, το ενδιαφέρον των καταναλωτών ήταν έντονο και αρκετοί βρέθηκαν στο κέντρο προκειμένου να κάνουν τα ψώνια τους και να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες που προέκυψαν μετά περίπου ένα δίμηνο “λουκέτο” στα καταστήματα.

Να θυμίσουμε πως το λιανεμπόριο είχε κατεβάσει ρολά στις 7 Νοεμβρίου, μετά το καθολικό lockdown που αποφασίστηκε, οπότε και μερικά καταστήματα λειτούργησαν μόνο εντός των εορτών των Χριστουγέννων για περίπου ένα 10ήμερο με τη μέθοδο click away.

Οι έμποροι, με βάση τις χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τα τέλη Φεβρουαρίου, έχουν προχωρήσει σε γενναίες εκπτώσεις έως και -50%, ενώ όπως τονίζουν υπάρχει πληθώρα προϊόντων.

Οι ίδιοι επίσης δηλώνουν ρητώς ότι θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, φροντίζοντας να φορούν μάσκες, να τηρούν τις αποστάσεις και τα όρια ατόμων, ενώ παντού στα καταστήματα υπάρχουν αντισηπτικά, ώστε να μην υπάρξει το ενδεχόμενο διασποράς του ιού από την αγορά.

Φόβοι για λουκέτα - «Καταστροφικό για το λιανεμπόριο το τελευταίο δίμηνο»

«Προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση έστω κι έτσι του λιανεμπορίου», σχολιάζει από την πλευρά του στο Ράδιο 98,4 ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης. Επισημαίνει πως το τελευταίο δίμηνο ήταν καταστροφικό για το λιανεμπόριο και πως για πολλές επιχειρήσεις ίσως αυτή η απόφαση να είναι η ανάσα ώστε να μην κλείσουν. Η ζημιά, πάντως, στον χώρο του εμπορίου από το lockdown φέρεται να φτάνει στα 12,5 με 13 δισ.

«Ελπίζουμε ότι η τοπική κοινωνία θα στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να σώσουμε ό,τι μπορούμε», είπε ο κ. Κουμαντάκης. Ο φόβος των λουκέτων, ωστόσο, καραδοκεί, αφού ήδη πολλές επιχειρήσεις τόσο στο Ηράκλειο όσο και στην υπόλοιπη Κρήτη έχουν προχωρήσει σε οριστικό κλείσιμο, εξ ου και ο εμπορικός κόσμος ζητά μέτρα στήριξής του από την κυβέρνηση.

Στις “κόκκινες περιοχές”, ωστόσο, τα καταστήματα λειτουργούν μεν, αλλά με τη μέθοδο “παράδοση εκτός” (click away). Επισημαίνεται ακόμη ότι την ερχόμενη Κυριακή 24 Ιανουαρίου δίνεται η δυνατότητα προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων. Σε ισχύ παραμένει ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033, ενώ ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησής του. Το μήνυμα έχει διάρκεια 2 ωρών, κατά την οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησής του. Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθορίζονται και επίσημα τα προαπαιτούμενα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα ισχύσουν για το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής από 18 μέχρι 25 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις διατάξεις της πιο πάνω απόφασης, ισχύουν πλέον τα εξής: Το ωράριο λειτουργίας επεκτείνεται προαιρετικά από 7 π.μ. έως 8 μ.μ. για όλες τις επιχειρήσεις. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών δεν είναι τελικά 4 για τα πρώτα 100 τ.μ., ανεξαρτήτως τετραγωνικών, όπως είχε αποτυπωθεί στο γράφημα του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης, τελικά επιτρέπεται αυστηρά μόνο ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. στον κύριο χώρο του καταστήματος. Εξαιρούνται οι βοηθητικοί χώροι, οι αποθήκες, τα γραφεία και οι χώροι στάθμευσης. Έτσι, αν ένα κατάστημα είναι 48 τ.μ., τότε αναλογεί μόνο ένας πελάτης στον κύριο χώρο του, ενώ αν είναι 70 τ.μ., επιτρέπονται ταυτόχρονα δύο.

Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δε συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό. Προβλέπεται η προαιρετική λειτουργία καταστημάτων την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, για την κατά το δυνατόν αναπλήρωση του χαμένου έως τώρα τζίρου και στα πλαίσια των εκπτώσεων. Επιβάλλεται για όλους στην πρόσοψη η υποχρεωτική ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα. Η απόσταση που θα τηρείται μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία είναι 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.

Τα περίπτερα επιστρέφουν στην 24ωρη δυνητική λειτουργία. Τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ-μάρκετ, μίνι-μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία) εξακολουθούν να λειτουργούν, τηρώντας τις κάτωθι προϋποθέσεις: Ωράριο από τις 7 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Κι εδώ χωρητικότητα ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. Ομοίως ο συνολικός αριθμός που προκύπτει αναρτάται σε εμφανές σημείο της πρόσοψης και αφορά μόνο στους πελάτες και όχι στον επιχειρηματία και στο προσωπικό. Απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και 2 μέτρα μεταξύ των πελατών στα ταμεία. Και για τα καταστήματα αυτά παρέχεται δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή 24 Ιανουαρίου. Παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας παντού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας. Εξαιρούνται μόνο όσοι εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου.

Από την υποχρέωση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού εξαιρούνται επίσης όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα και τα παιδιά κάτω των 4 ετών.

Η γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας διατηρείται. Επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για λόγους εργασίας και με τις αναγκαίες βεβαιώσεις.

Οι δράσεις

Για δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες, οι ειδικοί όροι λειτουργίας είναι οι εξής: Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας 2 μέτρα. Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες. Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7 π.μ. έως 8 μ.μ.

Άνοιξαν ξανά οι εκκλησίες

Από χθες άνοιξαν ξανά για τους πιστούς και οι εκκλησίες, ενώ θα έχουμε εκ νέου τέλεση μυστηρίων (γάμοι, βαπτίσεις κ.λπ.) με την τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων. Ενδεικτικά, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατο όριο τους 50 πιστούς. Οι εκκλησίες θα είναι ανοικτές μέχρι και τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, ενώ παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανάμεσα στους πιστούς. Παράλληλα, εξακολουθούν να απαγορεύονται οι λιτανείες.

Για πτήσεις εσωτερικού

«Δε θα υπάρχει καμία απαγόρευση και καμία δυσκολία στο να επισκεφτεί κάποιος τη χώρα μας ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, είτε έχει εμβολιαστεί είτε όχι. Δε θα αποτελεί προϋπόθεση ο εμβολιασμός», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην εκπομπή “Συνδέσεις” στην ΕΡΤ1 με τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και την Αλεξάνδρα Καϋμένου, από τη Μαδρίτη όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Σύμφωνα με νέα αεροπορική οδηγία (notam), έως τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και ώρα 6 το πρωί θα επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις για πτήσεις εσωτερικού (Essential Travel).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News