Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου

Κρήτη
Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πεδία συνεργασίας και οι ενδεικτικές δράσεις

Υπογράφηκε την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021 Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου από τον Πρύτανη του Ιδρύματος, Καθηγητή Νίκο Κατσαράκη, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Οργανισμού, κ. Μηνά Παπαδάκη, με γνώμονα τη δημιουργία ενός γενικού πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Το Μνημόνιο Συνεργασίας αυτό είναι αποτέλεσμα της εξωστρεφούς πολιτικής των δύο φορέων και αποτελεί την απαρχή μιας σημαντικά υποσχόμενης συνεργασίας τους με κοινό όραμα και στόχο την ανάπτυξη και πρόοδο της Κρήτης και της κοινωνίας γενικότερα.

Η συνεργασία αυτή αναμένεται να επιτρέψει την εντατικοποίηση των σχέσεων αλληλεπίδρασης των δύο φορέων για την από κοινού υλοποίηση ερευνητικών, αναπτυξιακών και εκπαιδευτικών δράσεων, με σκοπό τη βελτίωση, τόσο του λειτουργικού μοντέλου και των δύο φορέων, όσο και της πόλης του Ηρακλείου γενικότερα.

Άμεσα, οι δύο συνεργαζόμενοι φορείς θα εξειδικεύσουν δράσεις σε τεχνικό επίπεδο με σεβασμό στο γράμμα και στο πνεύμα της παρούσας συμφωνίας. Με βάση τη διαθέσιμη τεχνογνωσία στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και τις αναπτυξιακές προσεγγίσεις του Οργανισμού Λιμένος Ηράκλειου, ως κατ’ αρχήν πεδία συνεργασίας και ενδεικτικές δράσεις ορίστηκαν:

(α) κρουαζιέρα: στρατηγικό πλάνο προώθησης και ανάπτυξης ΟΛΗ ως branding προορισμού, έρευνες αγοράς, ανάπτυξη εξειδικευμένων αγροδιατροφικών τουριστικών προϊόντων καθώς και εξειδικευμένων διαδρομών για την παραμονή των επισκεπτών κρουαζιέρας στο Ηράκλειο.

(β) ενέργεια: σχεδιασμός αξιόπιστου ενεργειακού προφίλ των εγκαταστάσεων του λιμένος, εκμετάλλευση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, εισαγωγή καινοτόμων εφαρμογών έξυπνης ενεργειακής διαχείρισης με την αξιοποίηση μικροδικτύων και ηλεκτροκίνησης, εισαγωγή χρήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), και σύνταξη ολοκληρωμένου στρατηγικού ενεργειακού σχεδιασμού.

(γ) περιβάλλον: αναζήτηση τρόπων μετατροπής του λιμένος Ηρακλείου σε zero waste port, διερεύνηση παρεμβάσεων αποκατάστασης/περιβαλλοντικής αναβάθμισης των χώρων του, πραγματοποίηση από κοινού δράσεων διερευνητικού χαρακτήρα σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του λιμανιού και της λειτουργίας του.

(δ) πληροφορική: προβολή/προώθηση απλής ή εξειδικευμένης πληροφορίας στο χώρο του λιμανιού, συλλογή, καταγραφή και αξιολόγηση πληροφορίας σχετικά με τις δραστηριότητες στο λιμάνι, παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των δραστηριοτήτων στο λιμάνι, έλεγχος, αξιολόγηση και χαρτογράφηση παραμέτρων ενδιαφέροντος.

(ε) εκπαίδευση/κατάρτιση: υλοποίηση απλών ή εξειδικευμένων σεμιναρίων σε σύγχρονες τεχνολογικές προσεγγίσεις σχετικές με τα επιστημονικά/τεχνολογικά πεδία κοινού ενδιαφέροντος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News