Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μόνο με 3 εμβολιαστικά κέντρα στο Ηράκλειο

Κρήτη
Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μόνο με 3 εμβολιαστικά κέντρα στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ταλαιπωρία περιμένει τους ασθενείς καθώς η λειτουργία των Κέντρων Υγείας ως εμβολιαστικά κέντρα πάει πίσω ή ακυρώνει προγραμματισμένα ραντεβού και εξετάσεις

Τα πάνω κάτω στην καθημερινή λειτουργία των Κέντρων Υγείας φέρνει ο σχεδιασμός για τη λειτουργία τους ως εμβολιαστικά κέντρα, καθώς ανατρέπεται, όπως φαίνεται, ο αρχικός σχεδιασμός σε ραντεβού, εξετάσεις, συνταγογραφήσεις και παρακολούθηση ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Αρμόδιοι αναφέρονται στους κινδύνους που ελλοχεύουν στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η οποία θα δώσει όλο το βάρος στον εμβολιασμό, κάτι που θα έχει ως συνέπεια ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να σηκώνει τα χέρια ψηλά στην αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων υγείας του πληθυσμού.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, αιφνιδιασμό προκάλεσε στις τάξεις των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ η λειτουργία του νοσοκομείου και ως εμβολιαστικού κέντρου, με το Σωματείο Εργαζομένων να περιγράφει τις δυσλειτουργίες που αναμένεται να παρουσιαστούν εν μέσω των ιδιαίτερων αυτών συνθηκών. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ότι μόλις ένα Κέντρο Υγείας στο Ηράκλειο και 2 Κέντρα Υγείας στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου θα λειτουργήσουν από τις 20 Ιανουαρίου ως εμβολιαστικά κέντρα κατά του κορωνοϊού. Πρόκειται για το Κέντρο Υγείας Ηρακλείου και τα Κέντρα Υγείας Καστελίου και Μοιρών, ενώ από τις 6 Φεβρουαρίου θα λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας σε επίπεδο νομού Ηρακλείου. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρξει ενίσχυση με προσωπικό στα Κέντρα Υγείας, λίγες μέρες πριν την έναρξη των εμβολιασμών.

Τα προβλήματα που θα προκύψουν σε σχέση με την ταλαιπωρία των ασθενών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία θα σηκώσει το βάρος των εμβολιασμών, περιγράφει η περιφερειακή συντονίστρια Μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Ν. Ηρακλείου και μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ν. Ηρακλείου, Κορνηλία Μακρή, τονίζοντας την ανάγκη να ενισχυθούν με προσωπικό τα Κέντρα Υγείας. Όπως μάλιστα εκτιμάται, η σταδιακή λειτουργία των Κέντρων Υγείας οφείλεται πιθανότατα στον μικρό αριθμό εμβολίων στην πρώτη φάση των εμβολιασμών. Τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

«Αυτή τη στιγμή θα χρειαστεί ενίσχυση. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση να καταντήσει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να κάνει μόνο εμβόλια, καθώς έχει πάρα πολύ φόρτο εργασίας καθημερινά. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι καθημερινές δραστηριότητες, ειδικά σε περιφερειακά ιατρεία, θα πάνε πίσω», είπε η κ. Μακρή.

Την ίδια ώρα, αιφνιδιασμό προκάλεσε στους εργαζόμενους στο ΠΑΓΝΗ η λειτουργία του και ως εμβολιαστικό κέντρο. Στις αδυναμίες εξυπηρέτησης των πολιτών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, καθώς και στη γενικότερη αναστάτωση που θα υπάρξει αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, λέγοντας πως «τα Κέντρα Υγείας είναι υποστελεχωμένα. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το ΕΣΥ είναι... γυμνό. Ήδη υπάρχουν καταγγελίες και από συναδέλφους μας και από κόσμο, ότι ακυρώνονται προγραμματισμένα ραντεβού στα Κέντρα Υγείας, διότι το ιατρικό προσωπικό που θα εξυπηρετούσε αυτούς τους ανθρώπους καλείται τώρα να καλύψει τα εμβολιαστικά κέντρα των Κέντρων Υγείας. Για άλλη μια φορά θα κληθεί το προσωπικό να “βγάλει το φίδι από την τρύπα”», είπε ο κ. Βρύσαλης, τονίζοντας πως, σε ό,τι αφορά το ΠΑΓΝΗ, ο εμβολιασμός απ’ ό,τι φαίνεται θα γίνεται στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου, με τον ίδιο να επισημαίνει πως, «εάν επικρατήσει αλαλούμ, θα είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας».

Παράλληλα, το σοβαρό ενδεχόμενο να κλείσει η ΜΕΘ COVID-19 του Γ.Ν. Αγίου Νικολάου, τα τραγελαφικά περιστατικά να στέλνονται ηλικιωμένοι να εμβολιαστούν από τον Αγ. Νικόλαο στη Σητεία ή στην Ιεράπετρα ή/και το αντίστροφο, και τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των υγειονομικών, γεγονότα στα οποία έρχονται να προστεθούν τα τεράστια κενά, οι ελλείψεις που υπάρχουν στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία του Λασιθίου, τονίζει η Κ.Ο. του ΚΚΕ Λασιθίου, ενώ «εδώ και τώρα να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Μοιρών με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, υλικά και υποδομές, ώστε να λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο, χωρίς να μετατραπεί σε ιατρείο της μιας νόσου, να γίνονται οι εφημερίες του κανονικά και να λειτουργούν τα Αγροτικά Ιατρεία» ζητά η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού.

Καταρρέει ο “επιχειρησιακός σχεδιασμός”

Ανακοίνωση σχετικά με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, αναφέροντας πως «μετά τις καθυστερήσεις και τις αναβολές στους εμβολιασμούς των υγειονομικών, προκύπτουν πλέον τεράστια εμπόδια και στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων, εξαιτίας της ουσιαστικής ανυπαρξίας δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News