Τζανάκης για γιορτές: Πόσο η άρση των μέτρων ανέβασε κατακόρυφα τα κρούσματα

Κρήτη
Τζανάκης για γιορτές: Πόσο η άρση των μέτρων ανέβασε κατακόρυφα τα κρούσματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Πάντως υπάρχει και ένα καλό νέο στην όλη υπόθεση"

«Αποφύγαμε την έκρηξη της πανδημίας αλλά η επίδραση  άρσης των μέτρων είναι εμφανής και έτσι   αντί αυτή την εβδομάδα να έχουμε κρούσματα 200-400 την ημέρα κρούσματα , όπως είχαμε προβλέψει σε παλιότερη ανάρτηση, έχουμε 600-800….».

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της ανάρτησης στο Facebook  του καθηγητή Πνευμονολίας και Διεθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκου Τζανάκη.

Σε μια πρώτη ανάλυση του  με την αποτίμηση της επίδρασης των γιορτών στη δυναμική της πανδημίας, ο κ. Τζανάκης αναφέρει ότι «η  δυναμική αυτή οδηγεί στην πρόβλεψη ότι θα διατηρηθούμε όλο τον Ιανουάριο σε τριψήφια νούμερα πολύ κοντά στα 700 κρούσματα ανά ημέρα. Μόνο αν προσέξουμε πάρα πολύ την ατομική μας συμπεριφορά θα μπορέσουμε στο τέλος του μήνα να συμπιέσουμε τα κρούσματα γύρω στα 400/ημέρα…...»

Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Τζανάκη

«Καλησπέρα σε όλους τους φίλους και καλή χρονιά, εμβολιασμένοι και ασφαλείς..... Σήμερα αναρτώ μια πρώτη ανάλυση μου με την αποτίμηση της επίδρασης των γιορτών στη δυναμική της πανδημίας....

Στην εικόνα αναπτύσσεται το μοντέλο όπως θα εξελισσόταν χωρίς την άρση των μέτρων και την χαλαρότητα της περιόδου από 15/12/2020 (συνεχής γραμμή).

Με την διακεκομμένη γραμμή αναπτύσσεται αυτό όπως εξελίχθηκε στην πραγματικότητα με την χαλαρότητα και την άρση των μέτρων (σκιασμένη περιοχή παριστά τα (95%CI). Tο δεύτερο μοντέλο αναπτύχθηκε με την παραδοχή της σταδιακής αύξησης του κοινωνικού συγχρωτισμού 10%-50% με κορύφωση το διήμερο της  πρωτοχρονιάς, εξαιτίας της άρσης των μέτρων και της κοινωνικής χαλαρότητας... Από τα 2 μοντέλα ζητήθηκε βραχυχρόνια πρόβλεψη 20 ημερών. Είναι εμφανής η επίδραση της άρσης των μέτρων.... Έτσι αντί αυτή την εβδομάδα να έχουμε κρούσματα 200-400/ημέρα, όπως είχαμε προβλέψει σε παλιότερη ανάρτηση, έχουμε 600-800.... Η δυναμική αυτή οδηγεί στην πρόβλεψη ότι θα διατηρηθούμε όλο τον Ιανουάριο σε τριψήφια νούμερα πολύ κοντά στα 700 κρούσματα ανά ημέρα. Μόνο αν προσέξουμε πάρα πολύ την ατομική μας συμπεριφορά θα μπορέσουμε στο τέλος του μήνα να συμπιέσουμε τα κρούσματα γύρω στα 400/ημέρα...... Πάντως υπάρχει και ένα καλό νέο στην όλη υπόθεση..... Μάλλον αποφύγαμε την έκρηξη της πανδημίας εξαιτίας των γιορτών όπως περίμεναν πολλοί....έτσι ευτυχώς η καμπύλη συνεχίζει να δείχνει αποκλιμάκωση  αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό...... κάτι είναι και αυτό..... Είθε ο Θεός των εμβολίων και των Μαθηματικών να είναι μαζί μας.... Stay safe..».

Καλησπέρα σε όλους τους φίλους και καλή χρονιά, εμβολιασμένοι και ασφαλείς..... Σήμερα αναρτώ μια πρώτη ανάλυση μου με...

Δημοσιεύτηκε από Nikos Tzanakis στις Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2021

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News