Αναβρασμός στον Δήμο Χερσονήσου για την Οικονομική Υπηρεσία

Ηράκλειο
Αναβρασμός στον Δήμο Χερσονήσου για την Οικονομική Υπηρεσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και η παράταξη Διαμαντάκη καταγγέλλουν προσπάθεια να στελεχωθεί η Οικονομική Υπηρεσία με «ενοικιασμένο» προσωπικό

“Αναταράξεις” και αναβρασμός καταγράφονται στον Δήμο Χερσονήσου, με τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ηρακλείου και την παράταξη “Δύναμη Δημιουργίας”, με επικεφαλής τον Μανόλη Διαμαντάκη, να καταγγέλλουν από την πλευρά τους «αιφνιδιαστική, αμφιλεγόμενη και ατεκμηρίωτη προσπάθεια της δημοτικής Αρχής Χερσονήσου να στελεχώσει την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου με “ενοικιασμένο” προσωπικό από Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ της Αττικής έναντι 1,2 εκατ. ευρώ»...

«Προχωράμε με μια σημαντική αυτοδιοικητική συνεργασία με επίκεντρο την εξυπηρέτηση του δημότη και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών», απαντά από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιάννης Σέγκος, αντικρούοντας τις “βολές”.

Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ

«Η δημοτική Αρχή του Δήμου Χερσονήσου “πρωτοπορεί” ξανά! Μετά την ανανέωση της σύμβασης για την καθαριότητα σε ιδιώτη, με κόστος 16 εκατομμύρια στην τετραετία, θέλει να υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία “Εύδημος Α.Ε.”, με επίκληση μια γενικόλογη απώλεια εσόδων, χωρίς καμία τεκμηρίωση της θέσης της. Το κόστος αυτού του νέου εγχειρήματος της δημοτικής Αρχής Χερσονήσου υπερβαίνει τα 600.000 ευρώ (!) ανά έτος, έχει διάρκεια δύο έτη (με δυνατότητα ανανέωσης) και προβλέπει την πρόσληψη 26 (!) ατόμων.

Μέσα από τα γραφόμενα στην απόφαση-διαπίστωση του δημάρχου, για υποστελέχωση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, την εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή και την προγραμματική σύμβαση (σχέδιο), δεν προκύπτει, ούτε επαρκώς αιτιολογείται, η ανάγκη για την υπογραφή της συγκεκριμένης σύμβασης.

Καλούμε τη δημοτική Αρχή του Δήμου Χερσονήσου να μας απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

α) Τι κινήσεις έχει κάνει ως σήμερα για να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση της Οικονομικής Υπηρεσίας της;

β) Έχει υποβάλει τα αιτήματά της για προσλήψεις προσωπικού προς το υπουργείο (σύμφωνα με την εγκύκλιο Θεοδωρικάκου);

γ) Τα 26 άτομα που προβλέπει η προγραμματική σύμβαση με την “Εύδημος Α.Ε.” με βάση ποιες ανάγκες ζητούνται;», επισημαίνει από τη δική του πλευρά ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ηρακλείου και καταλήγει: «Ο Σύλλογος Εργαζομένων εκτιμά ότι η δημοτική Αρχή Χερσονήσου δε στοχεύει στη λύση της υποστελέχωσης της Οικονομικής της Υπηρεσίας και τη στήριξη του ήδη υπάρχοντος προσωπικού. Ούτε ενδιαφέρεται για το κόστος της νέας σύμβασης. Αδιαφορεί για τον απαιτούμενο χρόνο εκπαίδευσης των νέων υπαλλήλων, καθώς και για θέματα νομιμότητας, ελέγχου και ευθύνης του παραγόμενου από αυτούς έργου. Τελικά το μόνο όραμα πολλών δημάρχων νεοφιλελεύθερης κοπής φαίνεται πως είναι η εκχώρηση μεγάλων τμημάτων των δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιωτικές εταιρείες, που θα “μανατζάρονται” από τους ίδιους, καθιστώντας ταυτόχρονα τούς μόνιμους υπάλληλους των ΟΤΑ μειοψηφία στους Δήμους και σαν πρόσωπα και σαν έννοια».

Η παράταξη Διαμαντάκη

«Η δημοτική Αρχή Χερσονήσου, για άλλη μια φορά στη σύντομη μέχρι σήμερα διαδρομή της, παίρνει αποφάσεις εν αγνοία του Δημοτικού Συμβουλίου οι οποίες θα καθορίσουν δραστικά την πορεία του Δήμου τα επόμενα χρόνια. Χωρίς ουσιαστικό προβληματισμό και διαβούλευση προχωρεί σε υποτιθέμενη ενίσχυση των υπηρεσιών του Δήμου για την υλοποίηση βασικών αρμοδιοτήτων του με προσωπικό που θα “ενοικιάζει” από τρίτους. Σύμφωνα με όσα σήμερα αποφάσισε η Οικονομική Επιτροπή, η πλειοψηφία της οποίας ορίζεται από τον δήμαρχο, ο Δήμος Χερσονήσου θα συνεργαστεί στη βάση προγραμματικής σύμβασης με την Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ με την ονομασία “Εύδημος Α.Ε.”, η οποία εδρεύει στο Πικέρμι Αττικής, “για την παροχή υποστήριξης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Χερσονήσου”.

Κάτω από τον ψευδεπίγραφο και παραπλανητικό αυτό τίτλο, όπως ανάγλυφα αποκαλύπτεται από τα παραρτήματα της σχετικής σύμβασης, η “Εύδημος Α.Ε.” θα προσλαμβάνει προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, το οποίο θα διαθέτει στον Δήμο Χερσονήσου για τις ανάγκες του. Το προσωπικό αυτό θα στελεχώνει το Τμήμα Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου Χερσονήσου, αλλά και το Τμήμα Προμηθειών. Το προβλεπόμενο οικονομικό αντάλλαγμα για δύο χρόνια, το οποίο προφανώς θα επωμιστούν οι δημότες, ανέρχεται στο ποσό των 1.215.000 ευρώ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της παράταξης “Δύναμη Δημιουργίας” με επικεφαλής τον Μανόλη Διαμαντάκη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΓΚΟΣ

Τι απαντά ο δήμαρχος

Απαντώντας στις “βολές”, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος επισημαίνει με δήλωσή του στη “Ν.Κ.”: «Ο Δήμος Χερσονήσου ξεκίνησε τελευταία να δημιουργεί πλέον τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για να αυξήσει την εξωστρέφειά του, συμμετέχοντας σε μια εταιρεία ΟΤΑ, την “Εύδημος Α.Ε.” με όρους διαδημοτικής συνεργασίας για την υποστήριξη των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Οικονομικής Υπηρεσίας.

Ο Δήμος Χερσονήσου, άλλωστε, πρωτοστατεί στη δημιουργία αναπτυξιακού οργανισμού εδώ στην Κρήτη, ο οποίος μάλιστα πρόκειται να ιδρυθεί πολύ σύντομα.

Ο Δήμος Χερσονήσου επέλεξε να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια με επίκεντρο την εξυπηρέτηση του δημότη και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, μετά και από την ψήφιση του Νόμου 4674 του 2020, ακριβώς με το σκεπτικό ότι μια αυτοδιοικητική συνεργασία θα λειτουργήσει με τον πλέον άρτιο και εποικοδομητικό τρόπο, επ’ ωφελεία των συνδημοτών μας, ώστε η εξυπηρέτησή τους να γίνει καλύτερη, ιδιαίτερα μετά και την απογύμνωση όλων των υπηρεσιών του εξαιτίας της κινητικότητας. Με ενέργειες και πρωτοβουλίες όπως αυτή, αλλά και με άλλες που θα ακολουθήσουν σε ανάλογη κατεύθυνση, ο Δήμος Χερσονήσου μετατρέπεται, όπως αρμόζει σε μια τόσο δυναμική περιοχή, σε έναν Δήμο σύγχρονο, επιδιώκοντας και προωθώντας διαδημοτικές συνεργασίες, όπως δίνει το δικαίωμα ο νόμος, αλλά πολύ περισσότερο όπως αξίζει στους δημότες και τους χιλιάδες επισκέπτες του».

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News