Η ώρα του «λίφτινγκ» για την Ανδρόγεω - Ποιες οι εργασίες και τα οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης

Ηράκλειο
Η ώρα του «λίφτινγκ» για την Ανδρόγεω - Ποιες οι εργασίες και τα οφέλη της ενεργειακής αναβάθμισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προ των πυλών η έναρξη των εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης του δημοτικού κτηρίου, που θα διαρκέσουν 12 μήνες

Προ των πυλών είναι πλέον η έναρξη του πολυαναμενόμενου ενεργειακού “λίφτινγκ” στο δημοτικό κτήριο της Ανδρόγεω, στο κέντρο του Ηρακλείου, ενός έργου ύψους 1,3 εκατ. ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ), που φιλοδοξεί να μεταμορφώσει άρδην το πολυώροφο κτήριο στο οποίο στεγάζονται αρκετές υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου, και το οποίο επισκέπτεται καθημερινά πολύς κόσμος.

Ήδη, πλην του ΚΕΠ, που συνεχίζει να λειτουργεί στο ισόγειο, όλοι οι υπόλοιποι χώροι του κτηρίου των 3.153 τ.μ. έχουν απελευθερωθεί αφού μετακόμισαν για άλλες προσωρινές στέγες οι δημοτικές υπηρεσίες. Και όπως όλα δείχνουν, μέσα στις προσεχείς εβδομάδες θα ξεκινήσουν οι εργασίες της ενεργειακής αναβάθμισης, που περιλαμβάνουν επισκευή της εξωτερικής όψης, μονώσεις, θερμοπροσόψεις, αντικατάσταση κουφωμάτων, αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης-κλιματισμού, αλλά και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το τελευταίο, εν προκειμένω, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος με ενεργειακό συμψηφισμό net metering προβλέπεται στο δώμα του κτηρίου, ενώ όλα τα σημερινά, παλιά φωτιστικά αναμένεται να αντικατασταθούν με νέα φωτιστικά τεχνολογίας LED.

Στο μέτωπο της θέρμανσης, ξεχωρίζει η αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού-αερισμού του κτηρίου, που θα γίνει με τη βοήθεια ειδικών αντλιών θερμότητας αέρα-νερού ψυκτικής ισχύος ανά επίπεδο κτηρίου.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου από τον Δήμο Ηρακλείου, «η πράξη Ενεργειακής Αναβάθμισης, αφορά το κτήριο “Ανδρόγεω” του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, με περίοδο κατασκευής 1986-1988 (αρ. αδείας 232/1986). Το κτήριο, συνολικού εμβαδού τριών χιλιάδων εκατό πενήντα τριών και τριάντα οκτώ τετραγωνικών μέτρων (3.153,38 τ.μ.), θεωρείται μέτριας απόδοσης από άποψη θερμοχωρητικότητας.

Οι παρεμβάσεις, οι οποίες γίνονται με βάση το εμβαδόν των θερμαινόμενων χώρων (1.976,22 τ.μ.), αφορούν στη μείωση των θερμικών απωλειών και των ψυκτικών φορτίων, μέσω της μόνωσης του κελύφους και του δώματος, της αντικατάστασης των εξωτερικών κουφωμάτων, και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με αντικατάσταση των φωτιστικών με νέας τεχνολογίας τύπου LED, και με αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού-αερισμού. Επίσης, με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος στο δώμα επιτυγχάνεται δραστική μείωση της ενέργειας που καταναλώνεται».

Η εκτιμώμενη συνολική αξία του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.080.645,16 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, ενώ η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται στους 12 μήνες από την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης.

Οι εργασίες

Οι εργασίες που προβλέπονται για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου (κελύφους και Η/Μ εγκαταστάσεων) είναι:

- Επισκευή επιχρισμάτων των εξωτερικών όψεων όπου απαιτηθεί, προκείμενου να τοποθετηθεί η θερμοπρόσοψη.

- Τοποθέτηση θερμοπρόσοψης με πετροβάμβακα στις προσόψεις του κτηρίου.

- Υγρομόνωση-θερμομόνωση δώματος.

- Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης με διπλούς υαλοπίνακες.

- Τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος με ενεργειακό συμψηφισμό net metering στο δώμα του κτηρίου.

- Αντικατάσταση φωτιστικών με νέα τεχνολογίας LED.

- Αναβάθμιση του συστήματος κλιματισμού αερισμού του κτηρίου, που θα γίνει με τη βοήθεια αντλιών θερμότητας αέρα-νερού ανά επίπεδο κτηρίου.

- Για την υλοποίηση της επισκευής των όψεων και την τοποθέτηση θερμομόνωσης είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ικριωμάτων.

Τα οφέλη 

Μείωση στην κατανάλωση ενέργειας

Ποια είναι όμως τα οφέλη του ενεργειακού “λίφτινγκ”; Όπως επισημαίνεται στην προκήρυξη του έργου, μετά την υλοποίησή του το δημοτικό κτήριο της οδού Ανδρόγεω θα είναι πλέον αναβαθμισμένο ενεργειακά σε κατηγορία Α. Προβλέπεται εκτιμώμενη μείωση της ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας στις 351.964,78 Κιλοβατώρες κατ' έτος. Προβλέπεται επίσης εκτιμώμενη ετήσια μείωση των εκπομπών των αερίων θερμοκηπίου στους 119,56 τόνους ισοδύναμου CO2.

Σημειώνεται ότι, λόγω της επικείμενης έναρξης του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης στο δημοτικό κτήριο της Ανδρόγεω, χρειάστηκε η μεταφορά όλων των υπηρεσιών που στεγάζονται σε αυτό, πλην του ΚΕΠ, που συνεχίζει να λειτουργεί στον χώρο του ισογείου.

Η μετακόμιση έχει ήδη ολοκληρωθεί. Οι υπηρεσίες και το προσωπικό έχουν ήδη μεταφερθεί στο Πολιτιστικό-Συνεδριακό Κέντρο, στο δημοσκόπιο στη Νέα Αλικαρνασσό και στους χώρους της ΔΕΠΑΝΑΛ. Και πλέον το πολυώροφο κτήριο είναι ελεύθερο για την εγκατάσταση του εργολάβου και για την έναρξη των εργασιών...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News