Αξιοποίηση δημοσίων κτηρίων Ηρακλείου - Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

Ηράκλειο
Αξιοποίηση δημοσίων κτηρίων Ηρακλείου - Φωνή βοώντος εν τη ερήμω!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν και μετρά αισίως πάνω μία από δεκαετία, η διεκδίκηση του Δήμου Ηρακλείου για να πάρει στα χέρια του τα δημόσια αυτά κτήρια έχει πέσει στο κενό...

“Φωνή βοώντος εν τη ερήμω” του Δήμου Ηρακλείου και των τοπικών φορέων για την αξιοποίηση των δημόσιων κτηρίων στο κέντρο της πόλης (όπως η πρώην Τροχαία, τα πρώην Αστυνομικά Τμήματα, το παλιό Ειρηνοδικείο), που έχουν αφεθεί να ρημάζουν τόσα χρόνια!

Αν και μετρά αισίως πάνω μία από δεκαετία, η διεκδίκηση του Δήμου Ηρακλείου για να πάρει στα χέρια του τα δημόσια αυτά κτήρια έχει πέσει στο κενό... Μάλιστα, τα μηνύματα κάθε άλλο παρά ευοίωνα ως προς την τύχη της δημόσιας περιουσίας φαντάζουν, με βάση την απάντηση του υπουργού Οικονομικών στον βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά σε οργισμένο ύφος ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την απάντηση του υπουργού Οικονομικών σε κοινοβουλευτική ερώτησή του, προκύπτει «διγλωσσία, απαξίωση και ανικανότητα σχετικά με την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων δημόσιων ακινήτων στο κέντρο του Ηρακλείου».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο κ. Βαρδάκης, «ενώ ο Δήμος Ηρακλείου έχει ζητήσει την παραχώρηση για αξιοποίηση και χρήση εκ των υπηρεσιών του, κτήρια όπως το πρώην Αστυνομικό Τμήμα στην πλατεία Καλλεργών (Λιοντάρια), το κτήριο που στεγαζόταν η Τροχαία στην οδό Ταγματάρχου Τζουλάκη και το παλιό Ειρηνοδικείο Ηρακλείου στη λεωφόρο Δικαιοσύνης, εντούτοις σύμφωνα με την απάντηση της ΕΤΑΔ Α.Ε., στην οποία ανήκουν τα συγκεκριμένα ακίνητα, δεν έχει παραληφθεί τέτοιο αίτημα».

Να σημειωθεί ότι η ΕΤΑΔ Α.Ε. εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομικών και ο υφυπουργός κ. Βεσυρόπουλος, σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του Σωκράτη Βαρδάκη στις 14 Φεβρουαρίου 2020, τόνισε ότι εξετάζονται από την ΕΤΑΔ Α.Ε. προτάσεις αξιοποίησης, όπως η πρόταση που έχει κατατεθεί από τον Δήμο Ηρακλείου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Όπως επισημαίνει ο Σωκράτης Βαρδάκης, «εκτός από την αξιοποίηση των κτηρίων προς όφελος της κοινωνίας του Ηρακλείου, η αποκατάστασή τους θα σηματοδοτήσει και την ιστορική ανάδειξή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είχαμε πραγματοποιήσει συναντήσεις στο υπουργείο Οικονομικών με την τότε υφυπουργό κ. Παπανάτσιου, τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Λαμπρινό και την υπεύθυνη για τη Δημοτική Περιουσία του Δήμου κ. Αρχοντάκη, είχε κατατεθεί πλήρης φάκελος αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις παραχώρησης και αξιοποίησης. Η τότε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε προχωρήσει σε θετική εισήγηση, μετά και την παραχώρηση του Ειρηνοδικείου Χερσονήσου στον Δήμο Χερσονήσου.

Ο Δήμος Ηρακλείου μισθώνει ακίνητα για τη στέγαση των υπηρεσιών του, ενώ παράλληλα τα κτήρια αυτά αποτελούν δημόσιο κίνδυνο για την υγεία των πολιτών, συνεπώς επιτακτική είναι η ανάγκη για τη συντήρηση μέσω της αξιοποίησής τους».

Διαχρονική αδιαφορία

Πακτωλός χρημάτων σε ενοίκια

Όπως έχουμε αναδείξει πολλές φορές με διαδοχικά ρεπορτάζ μας εδώ στη “Νέα Κρήτη”, καταγράφεται ένα παράδοξο, τραγελαφικό έως και... προκλητικό σκηνικό στο Ηράκλειο. Κι αυτό γιατί, την ώρα που ο Δήμος Ηρακλείου αλλά και άλλοι φορείς και υπηρεσίες πληρώνουν έναν πακτωλό χρημάτων σε ενοίκια υπηρεσιών, δομών και δράσεών τους, δημόσια κτήρια στην “καρδιά” της πόλης παραμένουν τελείως αναξιοποίητα εδώ και μια περίπου 12ετία!

Αν μη τι άλλο, μοιάζει προκλητικό το να επιμένει το κράτος να αφήνει αναξιοποίητα ένα σωρό άδεια δημόσια κτήρια, τη στιγμή που υπηρεσίες, είτε κρατικές είτε αυτοδιοικητικές, στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια με υψηλό κόστος για τον κρατικό κορβανά, που υποτίθεται ότι πασχίζει να συμμαζέψει τα έξοδά του...

Το πλέον παράδοξο είναι πως κράτος και ΕΤΑΔ όχι μόνο δεν κάνουν το παραμικρό για τα κτήρια αυτά, αλλά αρνούνται να δώσουν και απάντηση στο αίτημα του Δήμου Ηρακλείου που τα διεκδικεί εδώ και χρόνια, θέλοντας να στεγάσει σε αυτά υπηρεσίες ή πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες.

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει αναζητήσει τρόπους για να παραχωρηθούν για αξιοποίηση και χρήση εκ των υπηρεσιών του. Ανάμεσα στα κτήρια που έχουν ζητηθεί προς παραχώρηση και αξιοποίηση είναι το κτήριο του πρώην Αστυνομικού Τμήματος στην πλατεία Καλλεργών (Λιοντάρια), το κτήριο που στεγαζόταν η Τροχαία στην οδό Ταγματάρχου Τζουλάκη και το παλιό Ειρηνοδικείο Ηρακλείου στη λεωφόρο Δικαιοσύνης.

Όλες οι προσπάθειες έχουν πέσει ως τώρα στο κενό. Οι κλειστές πόρτες - για την ακρίβεια η αδιαφορία που έχει εισπράξει στις κατά καιρούς κρούσεις του ο Δήμος - έχουν προκαλέσει απογοήτευση στις τάξεις της δημοτικής Αρχής, ενώ την ίδια ώρα, πέρα από εικόνες υποβάθμισης, τα εγκαταλελειμμένα κτήρια αποτελούν και κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News