Ηράκλειο

«Ηράκλειο 3.7.5»: Οι λόγοι που η παράταξη καταψήφισε τον προϋπολογισμό του 2021

"Διαχειριστικός προϋπολογισμός, χωρίς πολιτική συνοχή και όραμα"

Με "αιτιολογημένα και απολύτως πειστικά επιχειρήματα" η δημοτική παράταξη «Ηράκλειο 3.7.5» καταψήφισε τη Δευτέρα τον δημοτικό Προϋπολογισμό του 2021 όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.Την απόφαση της παράταξης να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό ανέπτυξαν, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Αγριμανάκης και Νίκος Γιαλιτάκης.

Γιάννης Κουράκης: Έχει υποβαθμιστείο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου και των Συλλογικών Οργάνων

Στην αρχή, το λόγο πήρε ο επικεφαλής της παράταξης Γιάννης Κουράκης που είπε ότι στις μέρες μας, ακόμα και οι πιο απλές ευχές έχουν περιεχόμενο και ουσία. Περάσαμε μια δύσκολη χρονιά, κατά την οποία δοκιμάστηκαν άνθρωποι, θεσμοί και ιδεολογίες.

Ο κ. Κουράκης είπε ακόμη ότι στην κρίση που διανύουμε, αποδείχθηκε πόσο χρήσιμος είναι ο δημόσιος τομέας, γι’ αυτό και πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του “Ηράκλειο 3.7.5” έθεσε τα ζητήματα δημοκρατίας που, όπως είπε, ταλανίζουν το Δήμο Ηρακλείου. Όλο το 2020, τόνισε, βιώσαμε ένα παραλογισμό, με το ιδιότυπο σύστημα δημοτικής διακυβέρνησης που ακολουθεί η σημερινή δημοτική αρχή.

Όπως είπε ο κ. Κουράκης, αυτή η αντιπαραγωγική συμπεριφορά, στρεβλώνει τις δημοκρατικές αρχές, με συνέπεια να υποβαθμίζεται ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου και η λειτουργία των συλλογικών οργάνων.

Και κατέληξε υπογραμμίζοντας  ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ως πυλώνας της δημοκρατίας, πρέπει να εκφράζει πάντα τη λαϊκή βούληση και να διαδραματίζει πραγματικό και ουσιαστικό ρόλο. 

Ως εισηγητές της παράταξης για το θέμα του προϋπολογισμού, ο κ. Κουράκης όρισε τους δημοτικούς συμβούλους Γιώργο Αγριμανάκη και Νίκο Γιαλιτάκη, που πήραν το λόγο στη συνέχεια.

Γ. Αγριμανάκης: Λείπει ένας αξιόπιστος στρατηγικός σχεδιασμός

Αιτιολογώντας την αρνητική ψήφο της παράταξης, ο κ. Αγριμανάκης επισήμανε την έλλειψη  εκπόνησης  ενός αξιόπιστου Στρατηγικού Σχεδιασμού της σημερινής δημοτικής αρχής για το Δήμο, που να είναι βασισμένος σε αξιολογημένες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, και που θα στόχευε στη βελτίωση της διαβίωσης των πολιτών.

Ένα σχέδιο που θα αποκαλύπτει σε ποιους τομείς πρέπει να δοθεί προσοχή και βαρύτητα, ώστε να αποφεύγονται οι γενικότητες, οι αντιγραφές και η αποσπασματική προσέγγιση των προβλημάτων και έτσι  να διαμορφώνονται πολιτικές με  σχέδιο  και προοπτική.

Θα άξιζε συνέχισε ο κ. Αγριμανάκης,  να συζητηθούν ειδικότερα προγράμματα για τομείς της κοινωνικής  πολιτικής, όπως η προαγωγή της υγείας μέσα από την πρόληψη, οι παρεμβάσεις για τα σχολεία, τον αθλητισμό, κ.α. ώστε να μην «τσαλαβουτάμε»

Αυτός ο τρόπος διοίκησηςκαι λειτουργίας απαιτεί στελέχη πρώτης γραμμής με  όραμα και αποστολή, αλλά και συνθήκες ειλικρινούς  συνύπαρξης, συνθέσεις και συνεργασίες, Απαιτεί αλλαγή κουλτούρας και μοντέλου  διοίκησης, και επαφή με τις προκλήσεις της εποχής και τις αλλαγές που συντελούνται στο περιβάλλον και στην κοινωνία.

Αυτό όμως είναι πολύ  δύσκολο να κατανοηθεί  από  τη σημερινή δημοτική αρχή, η οποία έχει υιοθετήσει ένα πολιτικάντικο μοντέλο διοίκησης.

Ο κ. Αγριμανάκης υπενθύμισε ότι στις εκπνοές του 2020, και μέσα  σε ασφυκτικά χρονικά όρια, κατατέθηκε  στο δημοτικό συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα, όπου η αντιπολίτευση με πνεύμα  δημιουργικής σύνθεσης, συνεργασίας  και θέλησης για προσφορά (χωρίς εργαλεία και μέσα)  συμφώνησε  περαιτέρω  σε πολιτικές και δράσεις, εμπλουτίζοντας ένα τεχνικό πρόγραμμα  για το 2021  που δίνει αξία στην τοπική κοινωνία. Αντί αυτό να παραδειγματίσει θετικά τη δημοτική αρχή, αυτή επέδειξε περισσή αλαζονεία,  και προσπάθησε να απαξιώσει την αντιπολίτευση.

 Έτσι σήμερα κατατίθεται ο Προϋπολογισμός του 2021 προς ψήφιση από το  σώμα, χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση των συμβούλων σε βασικές παραμέτρους της διαμόρφωσής του, δηλαδή στα στοιχεία  που αποσαφηνίζουν το σχέδιο πάνω στο οποία στηρίζεται το  Τεχνικό Πρόγραμμα και ο αντίστοιχος Προϋπολογισμός. Γιατί  προϋπολογισμός δεν είναι μόνο το τεχνικό πρόγραμμα, αλλά πολλά περισσότερα, χωρίς τα οποία,  κάθε πρόταση είναι έωλη και αποσπασματική. Δεν νοείται σχεδιασμός χωρίς διερεύνηση των αναγκών μέσα από διάλογο και με εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα να ακουστούν οι φωνές όλων των πολιτών.

Ο εισηγητής της παράταξης κατέληξε λέγοντας ότι για όλα τα παραπάνω και για πολλά άλλα,  η παράταξη «Ηράκλειο 3.7.5» καταψηφίζει τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε για το 2021.

Ν. Γιαλιτάκης: Διαχειριστικός προϋπολογισμός, χωρίς πολιτική συνοχή και όραμα

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Νίκος Γιαλιτάκης, είπε ότι “το σχέδιο Προϋπολογισμού για το 2021 που κατατέθηκε από την σημερινή Δημοτική Αρχή, δεν είναι τίποτα άλλο από μία επί της ουσίας επανάληψη των προηγούμενων προϋπολογισμών που είχε καταθέσει  και τα προηγούμενα χρόνια. Ένα Copy Paste επί των γενικών γραμμών και της φιλοσοφίας, στον οποίο αλλάζουν απλά και μόνο τα νούμερα.

Είναι ένας προϋπολογισμός  διαχειριστικός, ο οποίος απλά μοιράζει στους κωδικούς, τα τακτικά έσοδα και τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις. Απουσιάζουν εμφανώς οι στόχοι που θα φέρουν ανάπτυξη και προοπτική. 

Είναι ένας προϋπολογισμός, χωρίς πολιτική συνοχή, που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ενός οραματικού και ολοκληρωμένου σχεδίου σε όλες τις εκφάνσεις του δημοτικού έργου. 

Κύριο χαρακτηριστικό του, η έλλειψη διοικητικής οργάνωσης και η έλλειψη ορθής πολιτικής και δημοκρατικής λειτουργίας, που όπως έχω επαναλάβει αρκετές φορές χαρακτηρίζει τη διαδρομή της διοίκησης της δημοτικής αρχής, ιδιαίτερα μέσα στο διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον στην αυτοδιοίκηση όπως αυτό διαμορφώθηκε τον τελευταίο 1,5 χρόνο μετά και τις περασμένες δημοτικές εκλογές. 

Μιας δημοτικής αρχής που εργαλειοποιώντας πλήρως κάποιες μετεκλογικές διατάξεις της σημερινής κυβέρνησης, γύρισε την πλάτη στην ετυμηγορία των δημοτών, όσων αφορά τους συσχετισμούς των εκλεγμένων δημοτικών παρατάξεων και έχει επιλέξει να πορεύεται μ’ ένα μειοψηφικό σχήμα που στερεί από τους δημότες την ευκαιρία για ακόμη υψηλότερο παραγόμενο αποτέλεσμα, μέσω του δημοκρατικού αντιπροσωπευτικού διαλόγου”. 

Όλη αυτή πρακτική επηρεάζει την καθημερινή λειτουργία του Δήμου και των συλλογικών του οργάνων. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με ευθύνη των προεδρείων των συλλογικών οργάνων (επιτροπών και δημοτικού συμβουλίου) παρατηρείται μια συστηματική θεσμική απαξίωση του ρόλου των αιρετών δημοτικών συμβούλων και μία αλαζονική αντιμετώπιση στα δικαιώματά τους.

Ιδιαίτερα σήμερα που η Ενότητα και η Σύνθεση στη βάση ειλικρινών προθέσεων και ειλικρινούς διαλόγου, χωρίς προσωπικές εμπάθειες, είναι αναγκαίες όσο ποτέ.

Για να δοθεί τη απαιτούμενη ορμή και δυναμική στον Δήμο Ηρακλείου. Για να απολαμβάνουν όλοι οι Ηρακλειώτες αυτά που πραγματικά αξίζουν.

Ο κ. Γιαλιτάκης τόνισε ότι “το σημερινό σχέδιο προϋπολογισμού κατατίθεται από μια δημοτική αρχή που δυστυχώς έχει μετατρέψει το Ηράκλειο από πρωταγωνιστή σε εθνικό επίπεδο, ολοκληρωμένων έργων και οραματικών παρεμβάσεων που άλλαζαν μέρα με τη μέρα τον Δήμο μας, σ’ έναν απλό και άστοχο πολλές φορές διαχειριστή του όποιου μικρού έργου γίνεται”. 

Ως παραδείγματα αναποτελεσματικότητας της δημοτικής αρχής και της βραδύτητας αξιοποίησης ευκαιριών ο κ. Γιαλιτάκης ανέφερε τον όρμο Δερματά, το Πάρκο Γεωργιάδη, 1821-Αβέρωφ, Καπετανάκειο, Αρχ.Μακαρίου κ.α., ενώ  μελέτες που παρέλαβε από το 2014 από την δική μας δημοτική αρχή, καθυστερεί να μετατρέψει σε έργα.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια