«Όχι» στον προϋπολογισμό του Δήμου Ηρακλείου

Ηράκλειο
«Όχι» στον προϋπολογισμό του Δήμου Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκρηκτικό το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο

Σε ένα μαζικό “σφυροκόπημα” της πλειοψηφούσας αντιπολίτευσης προς τη μειοψηφούσα δημοτική Αρχή και τις συνεργαζόμενες με αυτήν παρατάξεις εξελίχθηκε το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, που είχε ως αποκλειστικό θέμα τον προϋπολογισμό και το πλαίσιο δράσης του Δήμου Ηρακλείου για το 2021.

Ο δημοτικός προϋπολογισμός για τη νέα χρονιά, που στα χαρτιά είναι ύψους 234,6 εκατ. ευρώ, αλλά στην πράξη βεβαίως, όπως έχει αποδειχτεί διαχρονικά, είναι ζήτημα αν υλοποιηθεί σε ένα βαθμό των 70-80 εκατ. ευρώ, καταψηφίστηκε χθες από το σώμα σε μια θυελλώδη συνεδρίαση. Και πλέον μένει να ξεκαθαριστεί τις προσεχείς ημέρες αν μπορεί να ισχύσει ή όχι! Διότι, όσο κι αν ακούγεται παράδοξο και τρελό, στην Ελλάδα υπάρχουν περιθώρια και παράθυρα για να ισχύσει κανονικά ο προϋπολογισμός ενός Δήμου ακόμα κι αν καταψηφιστεί από το κορυφαίο, θεσμικό όργανο του Δήμου, δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο!

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που καταδείχτηκε πολιτικά μιλώντας στο χθεσινό εκρηκτικό Δημοτικό Συμβούλιο είναι το βαθύ σχίσμα μεταξύ δημοτικής Αρχής (και συνεργαζόμενων με αυτήν παρατάξεων) με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που, ως γνωστόν, έχουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο!

Η δημοτική Αρχή δέχτηκε ομαδικά πυρά τόσο από τις τρεις παρατάξεις, με επικεφαλής τους Γιάννη Κουράκη, Ηλία Λυγερό και Πέτρο Ινιωτάκη, που έχουν δείξει ότι έχουν σχηματίσει ένα κοινό, πολιτικά, μπλοκ με κοινές συχνά παρεμβάσεις και αντιπροτάσεις, όσο όμως κι από την προσκείμενη στο ΚΚΕ παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, που εξαπέλυσε δριμείες “βολές”. Παράλληλα, κέντρισαν έντονα το ενδιαφέρον τα ερωτήματα που έθεσε ο επικεφαλής της παράταξης “Συνεργασία για το Ηράκλειο” Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Απαντώντας στο “σφυροκόπημα”, η πλευρά της δημοτικής Αρχής είπε στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης πως, αφού ψήφισαν θετικά στο νέο τεχνικό πρόγραμμα, το οποίο ήταν προϊόν σύγκλισης, θα έπρεπε να υπερψηφίσουν και τον νέο προϋπολογισμό. Οι της αντιπολίτευσης, όπως το έκανε χαρακτηριστικά ο Ηλίας Λυγερός, έθεσαν ζήτημα μη αξιοπιστίας της δημοτικής Αρχής, με φόντο το ότι πέρυσι έσπευσε να ακυρώσει στην πράξη τις άλλες παρατάξεις, με ένα σωρό τροποποιήσεις του προϋπολογισμού.

“Βολές” Κουράκη

Για αισθητή υποβάθμιση του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και για ανάγκη άμεσης αλλαγής πλεύσης από τη δημοτική Αρχή έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης, που τόνισε μεταξύ άλλων: «Το 2020 ήταν μια χρονιά που δοκιμάστηκαν θεσμοί, λειτουργίες, αξίες και άνθρωποι. Αποδείχτηκε τόσο εδώ στον δικό μας Δήμο όσο και γενικότερα ότι υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις και χρειάζονται δραστικές βελτιώσεις στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και εν προκειμένω των ΟΤΑ. Εδώ βλέπουμε αντιδημοκρατικές λογικές. Βλέπουμε να ακυρώνεται η λαϊκή βούληση. Βιώνουμε ένα σκηνικό του παραλόγου και θα πρέπει να γίνει διά ζώσης μια σοβαρή, εις βάθος συζήτηση, διότι υπάρχει πολιτικό και θεσμικό πρόβλημα», υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης.

Εισήγηση Αγριμανάκη

«Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς... που για πρώτη φόρα γίνεται αυτό... να καταθέτετε τον προϋπολογισμό του 2021 προς ψήφιση από το σώμα και χωρίς επιπροσθέτως να υπάρχει καμία ενημέρωση των συμβούλων για βασικές παραμέτρους της διαμόρφωσής του.

Από μας, την αντιπολίτευση, τι αλήθεια προσδοκάτε; Τι ακριβώς θέλετε; Την υπερψήφιση του προϋπολογισμού;

Αφού, όπως επικαλείται δημόσια σε συνεντεύξεις του το κορυφαίο στέλεχός σας και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, έχετε κάνει τις συνεργασίες και τις επιλογές σας και σας πηγαίνουν όλα πάρα πολύ καλά. Με ένα φοβερό δημοτικό έργο!», τόνισε ο εισηγητής της παράταξης Κουράκης, Γιώργος Αγριμανάκης, και σημείωσε ακόμα:

«Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, και για πολλά άλλα, η παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό που καταθέσατε για το 2021».

Τοποθέτηση Γιαλιτάκη

«Ο σημερινός προϋπολογισμός κατατίθεται από μια δημοτική Αρχή που, δυστυχώς, έχει μετατρέψει το Ηράκλειο από πρωταγωνιστή σε εθνικό επίπεδο, ολοκληρωμένων έργων και οραματικών παρεμβάσεων, που άλλαζαν μέρα με τη μέρα τον Δήμο μας, σ’ έναν απλό και άστοχο πολλές φορές διαχειριστή του όποιου μικρού έργου γίνεται. Μελέτες που παρέλαβε από το 2014 από τη δική μας δημοτική Αρχή καθυστερεί να μετατρέψει σε έργα, ενώ η καθημερινότητα των πολιτών στενάζει από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Νίκος Γιαλιτάκης.

Καταπέλτης ο Λυγερός

«Οι δυνάμεις της πλειοψηφίας βρήκαν το προηγούμενο διάστημα δυνατότητα υπέρβασης διαφωνιών και με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες δημοτών και Δήμου συμφώνησαν στα τρία κύρια θέματα που προηγήθηκαν της σημερινής συζήτησης (τέλη και τεχνικό πρόγραμμα).

Οι μειοψηφικές δυνάμεις που αποτελούν τη δημοτική Αρχή δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την κίνηση και προσπάθησαν με πολλούς τρόπους, λιγότερο ή περισσότερο εμφανείς, να βάλουν εμπόδια και καταργήσεις στις προτάσεις αυτές», ανέφερε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” Ηλίας Λυγερός και σημείωσε: «Για πολλά χρόνια τώρα οι προϋπολογισμοί των 230-240 εκατομμυρίων που εξαγγέλλονται, στο τέλος αποδεικνύεται ότι μετά βίας υλοποιούνται σε ποσοστό 35-40%. Για τον νέο προϋπολογισμό, αν αφαιρέσουμε από το συνολικό ύψος των 234 εκατ. ευρώ τα ανείσπραχτα, που ανέρχονται σε 99,8 εκατ. ευρώ, “ταβάνι” πραγματικών εσόδων είναι 134.767.678, αν δε αφαιρέσομε και τις καταθέσεις του Δήμου στην τράπεζα 47.842.059, προκύπτει πραγματικές δυνατότητες εσόδων 86.925.619 (ούτε αυτό υλοποιείτε). Αφαιρώντας δε και τα 15 περίπου εκατομμύρια που είναι έσοδα υπέρ τρίτων, τότε προκύπτει ένα ποσό 74 εκατομμύρια πραγματικά έσοδα. Άρα και οι δυνατότητες εξόδων αντίστοιχα θα είναι 74-75 εκατομμύρια.

Αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα γιατί κολλάει το σύστημα. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί η σημερινή δημοτική Αρχή να δώσει μία άλλη ώθηση σε αυτό το σύστημα.

Η απάντηση, με βάση τα δείγματα γραφής της όλα αυτά τα χρόνια, είναι κατηγορηματικά “όχι”».

Ο Π. Ινιωτάκης

«Είναι σταθερή η θέση μας ότι στα πολύ μεγάλα ζητήματα, όπως το τεχνικό πρόγραμμα και οι προϋπολογισμοί και γενικώς ό,τι έχει να κάνει με τον δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του Συμβουλίου, πρέπει να υπάρχει ένα μίνιμουμ πολιτικής συμφωνίας. Δυστυχώς, η δημοτική Αρχή δε δέχεται καμία συζήτηση, καμία πρόταση, αλλά δε θέλει επί της ουσίας και τη συνεργασία με την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Γι’ αυτό καταψηφίζουμε σήμερα. Και θα συνεχίζουμε να καταψηφίσουμε όλα τα μεγάλα ζητήματα, τα οποία δε θα είναι προϊόν διαπαραταξιακής συνεργασίας, η οποία θα βγάλει τον Δήμο Ηρακλείου από το ένα πρωτοφανές τέλμα ακινησίας και μη παραγωγής έργων», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης “Συν+Πράξη Δημοτών” Πέτρος Ινιωτάκης.

Σοβαρά ερωτήματα Κουκιαδάκη

Σοβαρά ερωτήματα έθεσε ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού προϋπολογίζονται στο ποσό των 31.587.975,80 ευρώ. Εκ των οποίων τα 14.580.000 ευρώ αφορούν το μόνιμο προσωπικό, 3.157.000 ευρώ τους συμβασιούχους αορίστου χρόνου και 8.863.500 ευρώ συμβασιούχους ορισμένου χρόνου. Οι αμοιβές του προσωπικού (μόνιμου και με σύμβαση) ανέρχονται στο ποσό των 26.600.500 ευρώ, το 1/3 του οποίου αφορά αμοιβές συμβασιούχων ορισμένου χρόνου.

Το υπόλοιπο ποσό των 5.987.475.80 ευρώ ποιες δαπάνες ακριβώς καλύπτει;

Οι αμοιβές και οι δαπάνες για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου σε ποιο ποσό ανήλθαν το 2020;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News