Στον «αέρα» η στέγαση πολλών συλλόγων στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Στον «αέρα» η στέγαση πολλών συλλόγων στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δήμος Ηρακλείου αποφάσισε να απεμπλακεί από την παραχώρηση των χώρων στις εργατικές κατοικίες Μπεντεβή, παραπέμποντας τους συλλόγους στον κεντρικό ΟΑΕΔ

Ένα σκηνικό αγωνίας ξεδιπλώνεται για ένα σωρό συλλόγους, σωματεία, ομίλους και ενώσεις που σχετίζονται με ευαίσθητες κοινωνικές αλλά πολιτιστικές δραστηριότητες στο Ηράκλειο! Με το νέο έτος, μετά από την παράδοξη... απόφαση του Δήμου Ηρακλείου να απεμπλακεί τελείως από την υπόθεση παραχώρησης χώρων στις εργατικές κατοικίες του Μπεντεβή, αφήνοντας αποκλειστικά το “παιχνίδι” στις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στην Αθήνα, που φυσικά δεν έχουν την ίδια σχέση ούτε την ίδια εικόνα για τους τοπικούς συλλόγους, όλα αυτά τα σωματεία μένουν μετέωρα ως προς το κομμάτι της στέγασής τους...

Πλέον, με τον Δήμο να νίπτει τας χείρας του, βγάζοντας εαυτόν από το κάδρο, οι διοικούντες τους συλλόγους καλούνται τώρα να σπεύσουν στην Αθήνα, να κάνουν διαβουλεύσεις με τις υπηρεσίες του Οργανισμού και να καταβάλουν μια σκληρή προσπάθεια προκειμένου να διασφαλίσουν ότι θα συνεχίσουν να έχουν μια στέγη και ότι δε θα κινδυνεύσουν να δουν την πόρτα της εξόδου!

Πώς ακριβώς έχει η όλη υπόθεση;

Οι σύλλογοι και τα σωματεία αυτά στεγάζονται επί πολλά χρόνια σε αίθουσες και χώρους που τους έχουν παραχωρηθεί στις εργατικές κατοικίες Μπεντεβή από τον Δήμο Ηρακλείου, που είχε πάρει, μέσω χρησιδανείου από τον καταργηθέντα Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, τους χώρους αυτούς.

Η χρονική ισχύς τού εν λόγω χρησιδανείου έχει πλέον λήξει. Κι όπως ήταν αναμενόμενο, ο ΟΑΕΔ, ο οποίος διαδέχτηκε τον ΟΕΚ, απευθύνθηκε στον Δήμο Ηρακλείου ενημερώνοντας πως μετά τη λήξη του χρησιδανείου η παραχώρηση της χρήσης όλων αυτών των αιθουσών και χώρων συγκέντρωσης, μαζί με χώρους καταστημάτων στις εργατικές κατοικίες του Μπεντεβή, είναι στον “αέρα”. Η πλευρά του ΟΑΕΔ, λοιπόν, ζήτησε εγγράφως πριν από καιρό από τον Δήμο Ηρακλείου να δηλώσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 αν επιθυμεί να ανανεωθεί η συμφωνία παραχώρησης των εν λόγω χώρων.

Το αποκαλυπτικό έγγραφο

Στο σχετικό έγγραφο που είχε αποσταλεί από τον ΟΑΕΔ στον Δήμο Ηρακλείου, και έχει στη διάθεσή της η “Ν.Κ.”, αναφέρεται: «Δεδομένου ότι σας είχαν παραχωρηθεί κατά το παρελθόν από τον ΟΕΚ:

- 5 καταστήματα και 1 αίθουσα συγκέντρωσης στον οικισμό εργατικών κατοικιών “Ηράκλειο VII”,

- 6 καταστήματα και 27 αίθουσες συγκέντρωσης στον οικισμό εργατικών κατοικιών “Ηράκλειο VII”, υπό μορφή χρησιδανείου, η ισχύς του οποίου έχει λήξει, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 εάν επιθυμείτε την εκ νέου παραχώρηση χρήσης των εν λόγω χώρων και να μας κοινοποιήσετε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία θα αναφέρετε επακριβώς την προβλεπόμενη χρήση για καθένα εξ αυτών. Εφόσον υπάρξει υπογραφή νέας σύμβασης χρησιδανείου μεταξύ ΟΑΕΔ και Δήμου Ηρακλείου, ο Δήμος θα υποχρεωθεί να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη συντήρηση και την αποκατάσταση των τυχόν υφιστάμενων φθορών».

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ

Ο Δήμος δεν έδειξε ενδιαφέρον

Δεδομένου ότι στους χώρους αυτούς έχουν βρει τη δική τους στέγη, έστω και όχι την καλύτερη δυνατή, πολλά σωματεία και σύλλογοι ξεχωριστής σημασίας στον κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα, κανείς θα περίμενε, αν μη τι άλλο, από τον Δήμο Ηρακλείου μια άμεση, θετική ανταπόκριση και ενεργοποίηση. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ορισμένους συλλόγους που έχουν βρει στέγη στις εργατικές κατοικίες Μπεντεβή:

Πολιτιστικός Σύλλογος Μπεντεβή, Σύλλογος Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, Πανελλήνιος Σύλλογος Τυφλών, Εθελοντές ΠΡΟΤΕΚΤΑ Ηρακλείου, Σύλλογος Νεφροπαθών Βενιζελείου, Σωματείο Κωφών Νομού Ηρακλείου, Πανελλαδικός Σύλλογος Αναπήρων, Σύλλογος Μεσογειακής Αναιμίας, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων και Ποδηλατικός Όμιλος Ηρακλείου.

Για μια δημοτική Αρχή που δηλώνει σε κάθε τόνο ότι δίνει μεγάλο βάρος σε κοινωνικές δράσεις, στην ανάπτυξη του πολιτισμού, η φυσιολογική εξέλιξη θα ήταν να ζητήσει από τον ΟΑΕΔ να ανανεώσουν τη συμφωνία και να συνεχίσει ο Δήμος να έχει στα δικά του χέρια τούς χώρους αυτούς στον οικισμό των εργατικών κατοικιών, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και η στέγαση όλων αυτών των συλλόγων. Κι όμως έγινε το... αντίθετο!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, το οποίο επιβεβαιώθηκε και από πλευράς του Δήμου Ηρακλείου μέσω σχετικής επικοινωνίας που είχαμε με τον αρμόδιο εντεταλμένο σύμβουλο Δημοτικής Περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη, η πλευρά του Δήμου δεν έχει ζητήσει εκ νέου παραχώρησης της χρήσης ούτε έχει τέτοια πρόθεση. Κάτι που σημαίνει πως εφεξής τα σωματεία και οι σύλλογοι δε θα έχουν να κάνουν με τον Δήμο αλλά αποκλειστικά και μόνο με τον ΟΑΕΔ, αναφορικά με τη συνέχιση ή μη της στέγασης τους στην περιοχή του Μπεντεβή.

Ήδη μάλιστα, όπως ενημερωθήκαμε, κάποια σωματεία έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον ΟΑΕΔ για να δουν τι μέλλει γενέσθαι με την παραχώρηση χώρων στέγασης.

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Παγκρήτια Ένωση Χοροδιδασκάλων, η οποία, σημειωτέον, περιλαμβάνει κοντά στις 20 σχολές χορού από όλο το νησί. Οι άνθρωποί της πήγαν ήδη στην Αθήνα, βρέθηκαν στον ΟΑΕΔ, και παρέθεσαν φακέλους με το προφίλ, τη δράση και το έργο της Ένωσης. Στην προκειμένη περίπτωση μάλιστα της Ένωσης Χοροδιδασκάλων προκύπτουν και άλλα ζητήματα, αφού έχει να δώσει από τη δική της “τσέπη” αρκετές χιλιάδες ευρώ για αναγκαία μερεμέτια και παρεμβάσεις στον χώρο που της έχει παραχωρηθεί, μιας και δεν ήταν σε διόλου καλή κατάσταση. Όπως γίνεται αντιληπτό, είναι ένα θέμα με πολλές και ευαίσθητες προεκτάσεις, να μπλέκουν τώρα σε περιπέτειες και ένα σκηνικό αγωνίας τόσοι σύλλογοι, οι οποίοι δεν έχουν διόλου εξασφαλισμένο ότι θα αποσπάσουν το “ναι” του ΟΑΕΔ και πως δε θα τύχουν... έξωσης από τους χώρους τους στον οικισμό των εργατικών κατοικιών!

H απάντηση του συμβούλου δημοτικής περιουσίας Μανόλη Βασιλάκη

Ο Μανόλης Βασιλάκης, Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου ανέφερε τα εξής ως απάντηση:

«Από τον άλλοτε Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), καθολικός διάδοχος του οποίου είναι, μετά την κατάργησή του, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), είχαν παραχωρηθεί στον Δήμο Ηρακλείου καταστήματα και αίθουσες σε τρία συγκροτήματα εργατικών κατοικιών, η παραχώρηση των οποίων έληξε στις παρακάτω ημερομηνίες:

- Στον Άι Γιάννη στις 19.01.2000

- Στην Αγία Αικατερίνη στις 10.06.2015

- Στον Μπεντεβή στις 28.02.2019

Με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με αρ. 72/15.02.2016 και 72/21.01.2019 ο Δήμος Ηρακλείου ζήτησε από τον ΟΑΕΔ τη συνέχιση της παραχώρησης όλων των χώρων και στα τρία συγκροτήματα. Επιπλέον, με τα έγγραφά του με αρ. πρωτ. 7922/2017 & 38201/2018 ζήτησε από τον ΟΑΕΔ να ενημερωθεί για όλες τις ιδιοκτησίες των πρώην ΟΕΚ εντός του Καλλικρατικού Δήμου Ηρακλείου προκειμένου να προχωρήσει (βάσει του άρθρου 54 του Ν.4430/2016) η παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων των ιδιοκτησιών αυτών στον Δήμο. Ο Δήμος Ηρακλείου υπενθύμισε κατ’ επανάληψη τα αιτήματά παραχώρησης, τελευταία φορά με το έγγραφό του με αρ. πρωτ. 5715/22.01.2020».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News