Πάει πίσω ένα χρόνο η μελέτη για το «Μίνως» - Νέα καθυστέρηση για αποκατάσταση & επανάχρηση

Ηράκλειο
Πάει πίσω ένα χρόνο η μελέτη για το «Μίνως» - Νέα καθυστέρηση για αποκατάσταση & επανάχρηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα καθυστέρηση για την αποκατάσταση και επανάχρηση του άλλοτε ιστορικού ξενοδοχείου ως Πολυχώρου Κρητικής Διατροφής

Δύσκολη εξίσωση αποδεικνύεται το εγχείρημα της διάσωσης του ιστορικού δημοτικού κτηρίου στην αρχή της 25ης Αυγούστου που στέγαζε κάποτε το θρυλικό ξενοδοχείο “Μίνως” και της επανάχρησής του ως Πολυχώρου Ανάδειξης και Προβολής της Κρητικής Διατροφής.

Το εγχείρημα, σε επίπεδο μελέτης, θα απαιτήσει τελικά περισσότερα χρόνια από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί και είναι ενδεικτικό πως, μετά από πέντε παρατάσεις, η υπό εκπόνηση μελέτη για τη χρήση και αποκατάσταση του κτηρίου πήρε και έκτη παράταση από τον Δήμο Ηρακλείου. Παράταση που αυτή τη φορά έχει διάρκεια ενός ολόκληρου χρόνου! Έτσι, η μελέτη, για την ακρίβεια το “πακέτο” μελετών καθώς περιλαμβάνει διάφορες μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική κ.τ.λ.), που ήταν κανονικά να παραδοθεί τώρα τον Δεκέμβριο, πήρε παράταση από τον Δήμο για να παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2021!

Τη νέα παράταση αιτήθηκε το ανάδοχο μελετητικό γραφείο, επικαλούμενο όχι μόνο τις αντιξοότητες λόγω της ειδικής κατάστασης με την πανδημία, αλλά επίσης τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τους αργούς ρυθμούς που επιτάσσει το γεγονός ότι το μελετώμενο έργο αποκατάστασης αφορά σε διατηρητέο μνημείο και ένα εμβληματικό κτήριο της πόλης και ως εκ τούτου υπάρχει στενή επίβλεψη και διαρκής συντονισμός με τις αρχαιολογικές και άλλες υπηρεσίες.

Το αξιοσημείωτο μάλιστα είναι πως ο ανάδοχος αιτήθηκε από την πλευρά του την 6η παράταση για την παράδοση της μελέτης, ωστόσο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου, υιοθετώντας την εισήγηση των αρμόδιων υπηρεσιών, αποφάσισε να εγκρίνει 12μηνη παράταση.

Με τη νέα αυτή λοιπόν παράταση, την 6η κατά σειρά από τον Ιούνιο του 2018, όταν και υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση, το πακέτο των μελετών πηγαίνει πλέον για τις 10 Δεκεμβρίου 2021. Και, όπως γίνεται αντιληπτό, το “πληγωμένο” άλλοτε εμβληματικό κτήριο του πρώην ξενοδοχείου “Μίνως” θα περιμένει καιρό για να αρχίσουν τα έργα αποκατάστασης και επαναχρησιμοποίησής του, αυτή τη φορά ως Πολυχώρου Ανάδειξης-Προβολής της Κρητικής Διατροφής.

Η απόφαση για παράταση

Στη σχετική προ ημερών απόφαση που έλαβε, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου «εγκρίνει την 6η παράταση της συνολικής προθεσμίας παράδοσης της μελέτης με τίτλο “Μελέτη χρήσης και αποκατάστασης δημοτικού κτηρίου επί της οδού 25ης Αυγούστου με αρ. 3”, η οποία έληγε στις 10/12/2020, κατά δώδεκα μήνες, με αφετηρία την 11η/12/2020, δηλ. έως τη 10η/12/2021».

Το σκεπτικό

Το σκεπτικό της νέας παράτασης, σύμφωνα με την απόφαση, έχει ως εξής: «Η μελέτη αφορά σε έργο αποκατάστασης-επανάχρησης χαρακτηρισμένου κτηρίου εντός αρχαιολογικού χώρου, επί και σε περιβάλλον μνημείου. Ως εκ τούτου απαιτούνται συνεχείς συνεννοήσεις με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠ.ΠΟ. και του ΥΠ.ΕΝ. και οι εγκριτικές διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρες. Οι απόψεις των συναρμόδιων υπηρεσιών σε κάθε φάση της μελέτης και η έγκριση του μελετητικού αντικειμένου των εργασιών της σύμβασης απαιτούν επιπλέον χρόνο για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης. Ο ανάδοχος με τη με αρ. πρωτ. 118423/8.12.2020 αίτησή του ζητάει παράταση 6 μηνών λόγω απρόσμενης ανωτέρας βίας εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφωθήκαν λόγω της πανδημίας της COVID-19 και τα γενικά μέτρα της κυβέρνησης στις 7/11/2020 (lockdown) και κυρίως λόγω της ανάγκης γνωμοδότησης και έγκρισης - του σταδίου της μελέτης που έχει κατατεθεί στην υπηρεσία μας - από τις αρμόδιες προς τούτο ΥΝΜΤΕΚ και ΕΒΑΗ υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Εξ όσων γνωρίζουμε η μελέτη θα διαβιβαστεί λόγω της σπουδαιότητας του έργου και στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, προκειμένου να εκδοθεί απόφαση υπουργού.

Η υπηρεσία μας, θεωρώντας πως οι αιτίες καθυστέρησης στην εμπρόθεσμη διεκπεραίωση των συμβατικών υποχρεώσεων διαρκούσης της πανδημίας λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, του φόρτου εργασίας της υπηρεσίας και λαμβάνοντας υπόψη και τον χρόνο ο οποίος απαιτείται για την έγκριση παρόμοιων θεμάτων από τα αρμόδια όργανα, προτείνει την έγκριση 6ης παράτασης της συνολικής προθεσμίας ολοκλήρωσης της μελέτης, η οποία λήγει στις 10/12/2020, κατά δώδεκα μήνες, διότι εκτιμά ότι ο χρόνος των εγκρίσεων του ενός εξάμηνου δεν είναι επαρκής, δεδομένου ότι και τα επόμενα στάδια της μελέτης θα εγκριθούν με την ίδια διαδικασία από το ΥΠΠΟΑ. Η συνέχιση και ολοκλήρωση της μελέτης διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον».

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΝΟΥ

Οι περιπέτειες... του πρώην ξενοδοχείου

Το δημοτικό κτήριο, στην 25ης Αυγούστου 3, αποτελούσε πριν από δεκαετίες μέρος του ξενοδοχείου “Μίνως”. Ήταν έργο του σπουδαίου αρχιτέκτονα Δημητρίου Κυριακού, ο οποίος είχε μελετήσει και τα περισσότερα από τα νεοκλασικά κτήρια που βρίσκονται στην οδό 25ης Αυγούστου. Είναι διώροφο και η συνολική του επιφάνεια φτάνει στα 340 τ.μ. Το κτήριο από το 1987 είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου Ηρακλείου, ύστερα από παραχώρηση του Βενιζελείου, και αποτελεί ακίνητο της περιουσίας που κληροδότησε ο Πανανός. Τον Μάρτιο του 2009 συνήφθη μεταξύ του Δήμου και ιδιώτη σύμβαση εκμίσθωσης του ερειπωμένου κτηρίου για 20 χρόνια. Βάσει της σύμβασης ο ιδιώτης υποχρεούταν εντός διετίας να έχει αποκαταστήσει το κτήριο-ερείπιο και να το επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Η προθεσμία έληξε. Το ξενοδοχείο ουδέποτε αποκαταστάθηκε ή επαναλειτούργησε, με τον ιδιώτη να αποδίδει την αδυναμία εκπλήρωσης της υποχρέωσής του στα εμπόδια που προέκυψαν από την Αρχαιολογία. Το 2012, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατόπιν αιτήματος του ιδιώτη, λύθηκε πρόωρα η σύμβαση της μίσθωσης...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News