Ηράκλειο

Τεχνικό πρόγραμμα… σύνθεσης στον Δήμο Ηρακλείου

«Κλείδωσε» κοινό σχέδιο έργων για το 2021, με ηχηρή τη σφραγίδα της… αντιπολίτευσης!

Και εγένετο... οικουμενικό τεχνικό πρόγραμμα στον Δήμο Ηρακλείου για το 2021! Τη σφραγίδα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, με βασική μάλιστα... “μαγιά” την κοινή πρόταση που κατέθεσαν οι τρεις παρατάξεις “Ηράκλειο 3.7.5”, “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες” και “Συν+ΠΡΑΞΗ Δημοτών”, φέρει τελικά το νέο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου, το οποίο συμφωνήθηκε σε επίπεδο διαπαραταξιακό παραμονή των Χριστουγέννων και αντανακλά ένα πνεύμα σύνθεσης... Πνεύμα σύνθεσης που είδαμε, άλλωστε, και μερικές ημέρες νωρίτερα στην περίπτωση των νέων δημοτικών τελών χρήσης κοινοχρήστου χώρου, όπου επίσης καταλήξαμε σε κοινή πρόταση, η οποία ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Όπως βεβαίως συνέβη στην περίπτωση των δημοτικών τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου με την απόφαση οριζόντιας μείωσης 50% σε όλες τις περιοχές του δήμου, όπου η δημοτική Αρχή πήγε τελικά με τα... νερά της αντιπολίτευσης, έτσι και στην περίπτωση του τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το 2021 χρειάστηκαν και πάλι δύο... ημίχρονα για να βγει “λευκός καπνός”.

Αρχικώς, στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη, η συζήτηση έμεινε στη μέση. Κι αυτό γιατί η μεν εισήγηση της δημοτικής Αρχής δε βρήκε σύμφωνες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που θεώρησαν πως δεν είναι επαρκής και πως αναλώνεται περισσότερο σε ζητήματα καθημερινότητας, δίχως να δίνει το απαιτούμενο αναπτυξιακό όραμα, ενώ η δε κοινή αντιπρόταση τεχνικού προγράμματος που είχαν καταθέσει οι παρατάξεις Κουράκη, Λυγερού και Ινιωτάκη “κόπηκε” από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για ισολογιστική απόκλιση ενός μόλις σεντ!

Όσο κι αν ηχεί παράξενα, το κοινό σχέδιο των τριών παρατάξεων απορρίφθηκε υπηρεσιακώς για απόκλιση της τάξης του 0,01 ευρώ, που κρίθηκε ικανή κατά τις υπηρεσίες να το καταστήσει μη ισολογισμένο!

Μια εξέλιξη βεβαίως που σχολιάστηκε σκωπτικά από πολιτικής σκοπιάς, εντός κι εκτός Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ άκρως ενδεικτική ήταν και η δημόσια τοποθέτηση που έκανε ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης από την παράταξη “Συνεργασία για το Ηράκλειο”, αναφέροντας: «Οι επισημάνσεις της υπηρεσίας, οι οποίες οδήγησαν στην απόρριψη των προτάσεων της πλειοψηφίας, θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με ένα απλό τηλεφώνημα. Το “άλυτο” πρόβλημα που δημιουργήθηκε αναδεικνύει το μέγεθος του πραγματικού μας προβλήματος. Το έλλειμμα του 0,01 ευρώ στην εναλλακτική πρόταση των παραπάνω παρατάξεων, που αποτελεί έναν από τους λόγους απόρριψής της, μπορεί να αποτελέσει το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της λογικής που διαπερνά τη λειτουργία μας, με τη δογματική ερμηνεία των διατάξεων που συντηρούν την κυβερνησιμότητα».

Σε αυτόν τον καμβά αδιεξόδου, μετά την απόρριψη της αντιπρότασης των τριών παρατάξεων και της μη συναίνεσης επί της εισήγησης της δημοτικής Αρχής, η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης διακόπηκε και αποφασίστηκε να συνεχιστεί την αμέσως επόμενη ημέρα σε επίπεδο διαπαραταξιακό.

Εκεί επήλθε τελικά σύμπνοια! Η πλευρά της δημοτικής Αρχής αντιλήφθηκε ότι η κοινή αντιπρόταση των τριών παρατάξεων είχε στοιχεία σφαιρικά, ισορροπημένα και ώριμα, ώστε να συγκεραστεί με τη δική της πρόταση. Οι 3 παρατάξεις έδειξαν καλή διάθεση να ομονοήσουν σε ένα τελικό κοινό σχέδιο τεχνικού προγράμματος, που θα ήταν προϊόν σύνθεσης ανάμεσα στα δικά τους “θέλω” και στα “θέλω” που περιελάμβανε το σχέδιο της παράταξης Λαμπρινού και των συνεργαζόμενων με αυτήν παρατάξεων. Παράλληλα, συνέδραμαν στον εποικοδομητικό διάλογο κι άλλες παρατάξεις, όπως αυτή του Ευριπίδη Κουκιαδάκη, με προτάσεις που επίσης ενσωματώθηκαν. Και κάπως έτσι, παραμονή Χριστουγέννων, το β' ημίχρονο της συζήτησης έκλεισε με ένα ευρέως αποδεκτό τελικό τεχνικό πρόγραμμα για τη νέα χρονιά.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ

Η... σφραγίδα της αντιπολίτευσης

 Στο τελικό σχέδιο τεχνικού προγράμματος, που “κλείδωσε” διά της συνθέσεως την παραμονή των Χριστουγέννων, είναι έκδηλη η αναπτυξιακή σφραγίδα που έβαλαν οι τρεις παρατάξεις “Ηράκλειο 3.7.5”, “Ηράκλειο - Ενεργοί Πολίτες” και “Συν+Πράξη Δημοτών”.

Ορισμένες από τις πολλές προτάσεις των τριών παρατάξεων που υιοθετήθηκαν και δεσπόζουν στο τελικό σχέδιο είναι χαρακτηριστικά:

- Η πρόταση για μια συνολική παρέμβαση-ανάπλαση των βασικών εισόδων της πόλης, δηλαδή τόσο στα δυτικά και στα ανατολικά αντίστοιχα (προς το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης”), όσο και στο λιμάνι.

- Η πρόταση για μελέτη ανάπλασης στην ευρύτερη περιοχή της Χριστομιχάλη Ξυλούρη και στο Γιόφυρο.

- Η πρόταση αξιοποίησης του υπόγειου υδάτινου δυναμικού του δήμου Ηρακλείου.

- Η πρόταση για δημοτικό γηροκομείο.

- Η πρόταση να προχωρήσει η ψηφιακή οργάνωση του τμήματος ΤΑΠ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια