Σπάνιο καλαμάρι γίγας ξεβράστηκε σε παραλία του Κοκκίνη Χάνι - Βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ

Ηράκλειο
Σπάνιο καλαμάρι γίγας ξεβράστηκε σε παραλία του Κοκκίνη Χάνι - Βρίσκεται στο μικροσκόπιο των επιστημόνων του ΕΛΚΕΘΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναντάται σε μεγάλα βάθη που ξεπερνούν τα χίλια μέτρα

Ένα σπάνιο μεγάλο καλαμάρι, ξεβράστηκε πριν από λίγες ημέρες σε παραλία στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι, το οποίο έχει συνολικό μήκος 1 περίπου μέτρο, ενώ συχνά συναντάται σε μεγάλα βάθη που ξεπερνούν ακόμη και τα χίλια μέτρα.

«Η συγκεκριμένη περισυλλογή έγινε μετά από τηλεφώνημα πολίτη, στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών. Ενημερωθήκαμε και πήγαμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση», δήλωσε στην κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV, ο Ερευνητής Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΥΕ κ. Θάνος Νταϊλιάνης.

«Βρήκαμε όντως το καλαμάρι. Ένα μεγάλο άτομο θηλυκό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νταϊλιάνης. «Πρόκειται για ένα είδος που ζει στα πιο βαθιά νερά και δεν το συναντάμε τόσο συχνά».

Αυτό το είδος εξαπλώνεται στον ανατολικό Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, ενώ όπως ο ίδιος είπε πρόκειται για ένα ασυνήθιστο εύρημα, το οποίο εκτιμάται ότι ολοκλήρωσε τον κύκλο αναπαραγωγής του και εξασθενημένο βρέθηκε στην ακτή.

Το καλαμάρι μεταφέρθηκε στα εργαστήρια του ΕΛΚΕΘΕ όπου και συντηρείται, ώστε να χρησιμεύσει για μελέτες, που πραγματοποιούνται, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι κρητικές ακτές αποτελούν πεδίο αναπαραγωγής καλαμαριών την περίοδο αυτή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News