Ηράκλειο

Αυτοψία στα ετοιμόρροπα του Ηρακλείου - Το σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Στο Ηράκλειο βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος

“Συντήρηση ή κατεδάφιση”... Αυτό είναι το νέο δόγμα που προτάσσεται από πλευράς της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος με φόντο νέα ειδική νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει, διευκολύνοντας τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους εμπλεκόμενους Δήμους για να λυθεί επιτέλους ο διαχρονικός “γόρδιος δεσμός” των ετοιμόρροπων κτισμάτων, που ανέρχονται πανελλαδικά σε 9.342, με μια πρώτη - μόνο - καταγραφή που παρέλαβε το υπουργείο από τους Δήμους και έδωσε χθες στη δημοσιότητα, και στην οποία “φιγουράρουν”, σε επίπεδο Κρήτης, 393 καταγεγραμμένα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτήρια...

Αριθμός για την Κρήτη που μοιάζει μάλλον πενιχρός σε σχέση με τον πραγματικό, αφού άλλωστε είναι ενδεικτικό πως στη σχετική λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος στον δήμο Ηρακλείου υπάρχουν παραδόξως μόλις 108 ετοιμόρροπα, ενώ με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά τα τελευταία χρόνια τα ετοιμόρροπα είναι πάνω από 700!

393 ετοιμόρροπα σε 6 δήμους της Κρήτης

Αναλυτικότερα, στη σχετική λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο, υπάρχουν 393 ετοιμόρροπα χωροθετημένα σε 6 μόλις δήμους του νησιού. Πρόκειται για 233 κτίσματα στον δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, για 108 κτίσματα στον δήμο Ηρακλείου, για 32 κτίσματα στον δήμο Αποκορώνου, για 10 στον δήμο Κισσάμου, για 7 στον δήμο Ρεθύμνου και για 3 στον δήμο Σητείας.

Προφανώς λείπουν στοιχεία από αρκετούς δήμους εδώ του νησιού μας, ενώ και τα στοιχεία αυτά που “φιγουράρουν” στη λίστα μοιάζουν ελλιπή και μάλλον μιλάμε για πρώτη μονάχα καταγραφή.

Άλλωστε, δεδομένου ότι λίστες με τα ετοιμόρροπα κτίρια έδωσαν πανελλαδικά μόνο οι 111 από τους 330 Δήμους της χώρας, ο συνολικός αριθμός των επικίνδυνων κτηρίων είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος από τα 3.942 αυτά κτίσματα που παρατίθενται...

Τι μέλλει γενέσθαι με την “πληγή” των ετοιμόρροπων κτισμάτων, “πληγή” που είναι έντονη κι εδώ στο νησί μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την εντός τειχών πόλη του Ηρακλείου;

Ο υπουργός Περιβάλλοντος-Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε ότι προετοιμάζονται πυρετωδώς θεσμικές παρεμβάσεις, οι οποίες βρίσκονται σε επεξεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τον τεχνικό κόσμο καθώς και την Αυτοδιοίκηση, και οι οποίες αναμένεται να έρθουν στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους.

Όπως σημείωσε, έχει δοθεί ιδιαίτερο βάρος από το υπουργείο διότι το υφιστάμενο πλαίσιο είναι πεπαλαιωμένο, ενώ οι διαδικασίες πρέπει να “τρέξουν” γρήγορα, καθώς το ζήτημα είναι και δημόσιας ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας.

Ο υπουργός σημείωσε μάλιστα πως θα ακολουθήσουν και τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις σε διατηρητέα ή μη, όσο και για τις αναγκαίες κατεδαφίσεις, στις οποίες θα πρέπει να προβούν οι Δήμοι.

Αυτοψία του ΓΓ του υπουργείου Περιβάλλοντος στο Ηράκλειο

Στο πλαίσιο του νέου σχεδίου για τα ετοιμόρροπα που προετοιμάζει η Κυβέρνηση, ο Γενικός Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, πραγματοποίησε αυτοψία σε ετοιμόρροπα κτήρια στο Ηράκλειο.

Ο Γενικός Γραμματέας επισκέφτηκε το ετοιμόρροπο κτίσμα της Οδού Αγίου Μηνά, το «Τρανταλλίδειο» στο κέντρο του Ηρακλείου, καθώς και το κτήριο της Οδού Σμύρνης και Γιαννιτσών, μέρος του οποίου κατέρρευσε πρόσφατα.

Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε και στα 3 εργαλεία οικονομικής στήριξης στους ιδιοκτήτες των ετοιμόρροπων κτηρίων που πρόκειται να κατεδαφιστούν.

Οι 5 άξονες

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, οι πέντε άξονες του σχεδίου του υπουργείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι:

- Οι δηλώσεις από τους Δήμους για 9.500 ετοιμόρροπα κτήρια, αρκετά εκ των οποίων είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα.

- Οι αυτοψίες, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη σε συνεργασία με το ΤΕΕ με στόχο να υπάρξει πλήρης καταγραφή και διαχωρισμός με επιστημονικά κριτήρια σε σχέση με το ποια είναι επικινδύνως ετοιμόρροπα και για ποια υπάρχει προτεραιότητα άμεσης παρέμβασης.

- Η ολοκλήρωση της νομοθετικής παρέμβασης σε συνεργασία με τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών και Πολιτισμού, η οποία χωρίς να θίγει τα δικαιώματα της ιδιοκτησίας θα διευκολύνει τους Δήμους ως προς την επιτάχυνση των κατεδαφίσεων όπου χρειάζεται.

- Η ανάληψη ειδικής μέριμνας για τα διατηρητέα, ώστε - όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης - «να μην υπάρξει κάποια απερίσκεπτη απόφαση σε σχέση με κτήρια τα οποία έχουν μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία».

Αποκατάσταση με κάλυψη από το “Διατηρώ”

Με τη νομοθετική ρύθμιση, την οποία σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ειδικά για τα διατηρητέα κτήρια θα προβλέπεται η αποκατάστασή τους με κάλυψη από το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα “Διατηρώ”, βάσει του οποίου θα χορηγείται επιδότηση στους ιδιοκτήτες για μελέτη και εργασίες που θα σχετίζονται τόσο με τον καθαρισμό και την αποκατάσταση εξωτερικών όψεων των κτηρίων όσο και με ενίσχυση της στατικότητάς τους. Με το ευρύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης που θα αφορά το σύνολο των ετοιμόρροπων κτηρίων, θα δίνεται η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρεί στη συντήρηση εγκαταλελειμμένων και ετοιμόρροπων κτηρίων εφόσον δεν εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης τους εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ή δεν μπορεί να επωμιστεί το κόστος και να τα εκμεταλλεύεται μέχρι την αποπληρωμή του κόστους αποκατάστασης.

Βεβαίως, όπως διευκρινίζει το υπουργείο, η εμπλοκή αυτή των Δήμων θα γίνεται αν τίθεται ζήτημα αλλαγής κυριότητας του ακινήτου, το οποίο θα θεωρηθεί ότι αντιβαίνει στο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Κατά συνέπεια θα πρέπει να βρεθεί και η φόρμουλα βάσει της οποίας οι Δήμοι ή άλλοι φορείς του Δημοσίου θα μπορούν να επεμβαίνουν και να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα. Προτεραιότητα θα δοθεί στα κτήρια η κατάσταση των οποίων απειλεί τη δημόσια ασφάλεια, θέτοντας σε κίνδυνο τους διερχόμενους πεζούς από μια ενδεχόμενη μερική ή ολική κατάρρευση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια