Ανησυχία στη Γυναικολογική του ΠΑΓΝΗ: «Εισαγωγές κρουσμάτων σε απλούς θαλάμους πριν βγουν τα τεστ»

Ηράκλειο
Ανησυχία στη Γυναικολογική του ΠΑΓΝΗ: «Εισαγωγές κρουσμάτων σε απλούς θαλάμους πριν βγουν τα τεστ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για «προβλήματα» κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ σε σχετική του ανακοίνωση

Ανησυχία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στον κύκλο των εργαζομένων (νοσηλευτριών και μαιών) Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, η Γυναικολογική - Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου, αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως, όπως γράφουν, «μέχρι πρόσφατα γίνονταν εισαγωγές στην εν λόγω κλινική χωρίς να έχει προηγηθεί τεστ κορωνοϊού, ωστόσο μετά την εμφάνιση δύο κρουσμάτων σε εγκύους πάρθηκε απόφαση να γίνονται τεστ πριν τις εισαγωγές και να διαμορφωθεί χώρος για νοσηλεία κρουσμάτων».

Παρόλα αυτά και σύμφωνα με καταγγελία που έγινε στο neakriti.gr, το δωμάτιο που βρέθηκε προκειμένου να νοσηλεύονται οι γυναίκες με κορωνοϊό της συγκεκριμένης κλινικής, είναι ένα «απλό δωμάτιο, το οποίο δε διαθέτει την κατάλληλη υποδομή προκειμένου να φιλοξενήσει περιστατικά κορωνοϊού».

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια καταγγελία, έχει υπάρξει περίπτωση ασθενούς με κορωνοϊό, η οποία εισήχθη σε απλό δωμάτιο της Γυναικολογικής και αφότου βγήκαν τα αποτελέσματα του τεστ, η γυναίκα μεταφέρθηκε στο δωμάτιο για τα επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Ωστόσο το παραπάνω περιστατικό εξέθεσε σε κίνδυνο όχι μόνο τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά και τις υπόλοιπες νοσηλευόμενες που, μάλιστα, ήταν εγκυμονούσες ή είχαν μόλις γεννήσει.

Βέβαια, πρόβλημα αποτελεί και ο θάλαμος όπου γίνονται τα τεστ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου, «ο χώρος ανάπαυσης του προσωπικού μετατράπηκε σε χώρο δειγματοληψίας για τεστ πριν την εισαγωγή των περιστατικών, τα οποία θα πρέπει να διασχίσουν όλη τη γυναικολογική πτέρυγα για να φτάσουν στο χώρο αυτό. Στο τμήμα αυτό βρίσκεται και ο υπέρηχος, όπου προσέρχονται όλα τα περιστατικά των εξωτερικών ιατρείων».

Ολόκληρη ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ-ΜΑΙΕΥΤΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ

Την ανησυχία τους εκφράζουν μαίες και νοσηλεύτριες της Γυναικολογικής-Μαιευτικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ για την υποβάθμιση του τμήματός τους, προκειμένου να προσαρμοστεί στις ανάγκες της πανδημίας.

Μέχρι πρόσφατα γίνονταν εισαγωγές στην εν λόγω κλινική χωρίς να έχει προηγηθεί τεστ COVID. Μετά την εμφάνιση δύο κρουσμάτων σε εγκύους σε νυχτερινή βάρδια (το ένα μάλιστα επιβεβαιώθηκε μετά τον τοκετό), πάρθηκε απόφαση να γίνονται τεστ για SARS-CoV-2 πριν τις εισαγωγές και να διαμορφωθεί χώρος για νοσηλεία κρουσμάτων.

Ο χώρος ανάπαυσης του προσωπικού μετατράπηκε σε χώρο δειγματοληψίας για τεστ πριν την εισαγωγή των περιστατικών, τα οποία θα πρέπει να διασχίσουν όλη τη γυναικολογική πτέρυγα για να φτάσουν στο χώρο αυτό. Στο τμήμα αυτό βρίσκεται και ο υπέρηχος, όπου προσέρχονται όλα τα περιστατικά των εξωτερικών ιατρείων.

Έχει διατεθεί ένας εξάκλινος θάλαμος για νοσηλεία περιστατικών COVID, με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι κλίνες για τα γυναικολογικά-ογκολογικά περιστατικά, για κυήσεις υψηλού κινδύνου και λεχωίδες. Ωστόσο, συχνά γίνονται εισαγωγές στους υπόλοιπους θαλάμους πριν βγουν τα αποτελέσματα του τεστ.

Ο χώρος παραμονής και προετοιμασίας του προσωπικού που παρέχει υπηρεσίες στα κρούσματα είναι κοινός με του υπόλοιπου προσωπικού, με κίνδυνο διασποράς του ιού. Παρόλο που έγινε προμήθεια εξοπλισμού υψηλής προστασίας για το προσωπικό που παίρνει δείγματα και που περιθάλπει τα κρούσματα, αυτός δεν είναι επαρκής, με αποτέλεσμα να επαναχρησιμοποιούνται τα προστατευτικά γυαλιά και να καλύπτονται οι FFP2 με απλές μάσκες προκειμένου να είναι διαθέσιμες για επόμενη χρήση.

Λόγω ανεπάρκειας προσωπικού, οι μαίες και οι νοσηλεύτριες της γυναικολογικής κλινικής κάνουν κάποιες βάρδιες on-call, πολλές από τις οποίες δεν τις έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες. Βάρδιες on-call δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία για το νοσηλευτικό προσωπικό. Εντάσσονται στη στρατηγική που προωθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το διαχωρισμό του σε ενεργό και ανενεργό.

Ο περιορισμός των non-COVID κλινών της γυναικολογικής κλινικής, ο ακατάλληλος χώρος δειγματοληψίας, η ανεπάρκεια μέσων υψηλής προστασίας και οι ελλείψεις προσωπικού έχουν σαν αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζονται συνθήκες ασφάλειας ούτε για τα νοσηλευόμενα γυναικολογικά περιστατικά ούτε για το προσωπικό.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες κλινικές. Οι non-COVID λειτουργίες έχουν περιοριστεί και πολλά τμήματα έχουν υποβαθμιστεί, προκειμένου το νοσοκομείο να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πανδημίας. Τα προβλήματα αυτά αποτελούν συνέπεια της κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας, που έχει ως συνέπεια να παραμένουν τα νοσοκομεία σοβαρά υποστελεχωμένα, με ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας, ακόμη και δέκα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας.

Προκειμένου να πληροί η Γυναικολογική-Μαιευτική κλινική τις προϋποθέσεις για ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας, διεκδικούμε:

  • Ενίσχυση της Γυναικολογικής-Μαιευτικής κλινικής με προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών και μαιών.
  • Άμεση πληρωμή των χρωστούμενων βαρδιών, κατάργηση on-call βαρδιών, πλήρης ασφαλής κάλυψη του προγράμματος των βαρδιών με επαρκές νοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό.
  • Μεταφορά του γυναικολογικού υπερήχου στο χώρο των εξωτερικών ιατρείων.
  • Νοσηλεία γυναικολογικών περιστατικών με COVID-19 είτε στη ΜΑΚ (με κάλυψη αυτών των περιστατικών με χωριστό ιατρικό και μαιευτικό προσωπικό) είτε σε κατάλληλα διαμορφωμένο απομονωμένο θάλαμο στη Γυναικολογική-Μαιευτική κλινική με χωριστό ιατρονοσηλευτικό και μαιευτικό προσωπικό και εξασφάλιση επάρκειας σε μέσα υψηλής προστασίας.
  • Οι δειγματοληψίες για τεστ COVID να γίνονται σε όλα τα περιστατικά πριν την εισαγωγή, τον τοκετό ή το χειρουργείο στο χώρο του προεγχειρητικού ελέγχου ή σε άλλο κατάλληλο εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου.

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο κάνει λόγο και για περιστατικά «απαξιωτικής  συμπεριφοράς» της Διοίκησης απέναντι σε «εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ του ΠΑΓΝΗ (σε τακτική συνεδρίαση), καθώς και σε μέλος του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΝΗ και σε εκπροσώπους των γιατρών (κατά τη διάρκεια συνάντησης)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΓΝΗ

Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καταγγέλλει και καταδικάζει τη λεκτική επίθεση και την απαξιωτική συμπεριφορά της διοίκησης του νοσοκομείου απέναντι στους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ του ΠΑΓΝΗ (σε τακτική συνεδρίαση), καθώς και σε μέλος του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΝΗ και σε εκπροσώπους των γιατρών (κατά τη διάρκεια συνάντησης).

Οι επιθέσεις αυτές είναι συνέχεια της αυταρχικής τακτικής των διοικήσεων των νοσοκομείων και των ΥΠΕ που μπαλώνουν τα κενά με «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις προσωπικού, ενώ απειλούν τους εργαζόμενους με ποινές σε περίπτωση που δημοσιοποιούν τα προβλήματα ή ακόμα κι αν νοσήσουν με COVID-19 (όπως στον Άγιο Σάββα που κλήθηκαν 3 γιατροί σε ΕΔΕ επειδή νόσησαν).

Στην προσπάθειά της να εμφανίσει ένα νοσοκομείο πλήρως θωρακισμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διοίκηση θέλει να επιβάλλει τη σιωπή σε οποιονδήποτε που μπορεί να «χαλάσει» αυτή τη εικόνα. Ενοχλείται από τις φωνές που αναδεικνύουν τις ελλείψεις του νοσοκομείου και την πραγματική αιτία των προβλημάτων, η οποία δεν είναι άλλη από τη διαχρονική πολιτική υποχρηματοδότησης της υγείας, την πολιτική που προωθεί τη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ καταδικάζει κάθε προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης των εργαζομένων.

Στις συστάσεις της διοίκησης να ζητείται η έγκρισή της για ανακοινώσεις και δηλώσεις ακόμη και εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων στα ΜΜΕ απαντάμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να μας κλείσουν το στόμα, ούτε να ζητήσουμε την έγκρισή τους για να διαδηλώνουμε και να δηλώνουμε την αντίθεσή μας στη πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών.

Δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, που να καλύπτει καθολικά τις ανάγκες τόσο σε «συνήθεις» όσο και σε έκτακτες συνθήκες.

(Φωτογραφία Rawpixel)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News