Ο νέος «χάρτης» χρεώσεων για τραπεζοκαθίσματα στο Ηράκλειο - Δείτε τι θα ισχύει από το 2021

Ηράκλειο
Ο νέος «χάρτης» χρεώσεων για τραπεζοκαθίσματα στο Ηράκλειο - Δείτε τι θα ισχύει από το 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Ν.Κ.» παρουσίασε τις τιμές για τα τέλη χρήσης κοινόχρηστου χώρου του 2021 στο Ηράκλειο ανά περιοχή και δρόμο

Στα 84 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τιμή που θα ισχύσει για την πλατεία Λιονταριών και τους γύρω εμπορικούς δρόμους αιχμής όπως η Καντανολέων, η Αγίου Τίτου, η Δαιδάλου, η Κοραή κ.τ.λ.) διαμορφώνεται πλέον το... «ταβάνι» των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου στο Ηράκλειο για τη νέα χρονιά, ενώ η χαμηλότερη τιμή (που θα ισχύσει στις περιφερειακές δημοτικές ενότητες ) διαμορφώνεται πλέον στα 5 ευρώ ανά τ.μ.

Αυτό είναι το νέο πλαίσιο των δημοτικών χρεώσεων για τα τραπεζοκαθίσματα των επιχειρήσεων εστίασης όπως θα ισχύσει το 2021, με βάση την προχθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου. Όπως γράψαμε, με συντριπτική πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε μια γενναία οριζόντια μείωση ύψους 50% των τελών κοινοχρήστου χώρου σε όλο το φάσμα του δήμου Ηρακλείου. Ουσιαστικά το Σώμα ενέκρινε σχετική κοινή πρόταση που είχαν καταθέσει οι παρατάξεις “Ηράκλειο 3.7.5”, “Ενεργοί Πολίτες” και “Σύμπραξη Δημοτών”, πρόταση με την οποία συντάχθηκε τελικά και η πλευρά της δημοτικής Αρχής.

Τα νέα τέλη ανά δρόμο

Πώς διαμορφώνεται όμως το παζλ των νέων δημοτικών τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για το 2021 μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Η «Ν.Κ.» παρουσιάζει αναλυτικά σήμερα τις τιμές χρεώσεων ανά περιοχή και οδό, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

* Στο κέντρο του Ηρακλείου, έχουμε σήμερα σε ορισμένα σημεία την υψηλότερη χρέωση με 167 ευρώ ανά τ.μ. Η τιμή αυτή μετά τη μείωση 50% πέφτει στα 84 ευρώ ανά τ.μ.

Έτσι λοιπόν, οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν στην πλατεία των Λιονταριών, στην 25ης Αυγούστου και στους γύρω παράδρομους, στον πεζόδρομο της Αγίου Τίτου, στην οδό Ανδρόγεω, στην οδό Αρκολέων, στη Σοφοκλή Βενιζέλου (παραλιακή), στον πεζόδρομο της Βυζαντίου, στην Καντανολέων, στον πεζόδρομο της Δαιδάλου, στην πλατεία Καλλεργών, στη Μιλάτου, στον πεζόδρομο της Κοραή, στον πεζόδρομο της Περδικάρη, στην Ψαρομηλίγκων, στη Μινωταύρου (στο κομμάτι του πεζόδρομου), στη Μιχελιδάκη, στην πλατεία 18 Άγγλων και στην Ταγματάρχου Τζουλάκη θα επιβαρυνθούν για τα τραπεζοκαθίσματά τους την επόμενη χρονιά με 84 ευρώ/τ.μ. έναντι 167 ευρώ/τ.μ. που ισχύει σήμερα.

* Από 119 ευρώ μειώνεται στα 60 ευρώ ανά τ.μ. το τέλος κοινόχρηστου χώρου στις οδούς Ιδαίου Άντρου, Ιδομενέως, στον πεζόδρομο της Κυδωνίας, στο πάρκο Ιδομενέως-Μεραμβέλλου-Αρετούσης, στη Χάνδακος, στην πλατεία Νικηφόρου Φωκά και στον πεζόδρομο Παντελή Πρεβελάκη.

* Στην πλατεία Δασκαλογιάννη η τιμή χρέωσης για τον κοινόχρηστο χώρο που χρησιμοποιούν τα μαγαζιά μειώνεται τη νέα χρονιά από τα 106 ευρώ στα 53 ευρώ ανά τ.μ. Ομοίως, στα 53 ευρώ/τ.μ. είναι η νέα τιμή για τις επιχειρήσεις στην πλατεία Ελευθερίας, στη Δικαιοσύνης, στην πλατεία Καλοκαιρινού Λυσιμάχου, στην πλατεία Κορνάρου και στον πεζόδρομο Σαρανταπόρου.

* Στην οδό Πεδιάδος, έως Τριφύτσου, η χρέωση από τα 95 ευρώ που είναι σήμερα μειώνεται τη νέα χρονιά στα 48 ευρώ ανά τ.μ.

* Στην οδό Αργυράκη, η τιμή χρέωσης για το 2021 μειώνεται από τα 93 ευρώ στα 47 ευρώ ανά τ.μ.

* Στη λεωφόρο Δημοκρατίας η νέα τιμή για τα τραπεζοκαθίσματα είναι 42 ευρώ, έναντι 84 ευρώ που ίσχυε μέχρι τώρα.

* Από τα 71 ευρώ που ήταν μέχρι τώρα, η τιμή για τα τέλη κοινόχρηστου χώρου μειώνεται στα 36 ευρώ στις οδούς: 1866, Αρετούσης, Βύρωνος, Έβανς (από Αφέρωφ ως Πύλη Ιησού), στη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, στον πεζόδρομο Θεοδοσάκη Φωτίου, στον πεζόδρομο Καγιαμπή, στην Κόσμων (από 1666 έως Θησέως), στον πεζόδρομο Λοχαγού Μαρινέλλη, στον πεζόδρομο Μεραμβέλλου, στην οδό Ξανθουδίδου, στην Πάπα Αλεξάνδρου, στη Γεωργίου Παπανδρέου, στην πλατεία Πειραιώς και στην Πύλη Ιησού.

* Από τα 59 ευρώ ανά τ.μ. μειώνεται στα 30 ευρώ/τ.μ. η χρέωση στις οδούς Κατεχάκη, Καρτερού, Θησέως, Ζαμπελίου, Μητσοτάκη, Μαυρολένης, στον πεζόδρομο Μπιζανίου, στο Μουσείο Καλοκαιρινού Λυσιμάχου και στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

* Από τα 48 πέφτει στα 24 ευρώ η χρέωση κοινόχρηστου χώρου σε: πλατεία Αγίας Αικατερίνης, πλατεία Αγίου Τίτου, πεζόδρομο Αγίων Δέκα, οδό Αιγαίου, πεζόδρομο Αρχοντοπούλων, λεωφόρο Ικάρου, λεωφόρο Ιωνίας, λεωφόρο Κνωσού, πεζόδρομο Κοσμά Ζώτου, πλατεία Κόρακα, πλατεία Κύπρου, οδό Μετεώρων, λ. Παπαναστασίου (μέχρι την εθνική οδό), λεωφόρο Πλαστήρα, ενετικά τείχη, Χαριλάου Τρικούπη και στον πεζόδρομο Τσικριτζή.

* Στη δημοτική ενότητα Νέας Αλικαρνασσού από τα 12 ευρώ η τιμή μειώνεται στα 6 ευρώ/τ.μ. τη νέα χρονιά σε Ηροδότου και Ικάρου, στις πλατείες Αγίου Νικολάου και Ελευθερίου Βενιζέλου, και στη Ζεφυρίας, ενώ στους υπόλοιπους δρόμους η χρέωση διαμορφώνεται πλέον στα 5 ευρώ ανά τ.μ., έναντι 9 ευρώ που είναι σήμερα.

* Στην πλατεία Κατσαμπά (Αγίου Δημητρίου) η τιμή σήμερα είναι στα 23 ευρώ ανά τ.μ. και πέφτει για το 2021 στα 12 ευρώ ανά τ.μ.

* Στις άλλες δημοτικές ενότητες, εκτός Νέας Αλικαρνασσού, ο συντελεστής για τη χρήση κοινόχρηστου χώρου μειώνεται από τα 8 ευρώ ανά τ.μ., που είναι σήμερα, στα 5 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, για ψυγεία αναψυκτικών και παγωτών μπροστά σε περίπτερα σε οδούς και πλατείες, οι τιμές μειώνονται επίσης κατά 50%.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

Ανακοίνωση της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5”

Με φόντο την υπερψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο τής κοινής πρότασης που είχε καταθέσει για τέλη κοινόχρηστων χώρων της νέας χρονιάς μαζί με τις παρατάξεις “Ηράκλειο-Ενεργοί Πολίτες” και “Συν+Πράξη Δημοτών”, η παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5” επισημαίνει:

«Στο Δημοτικό Συμβούλιο, που έλαβε χώρα χθες (σ.σ. προχθές) Δευτέρα 14/12/2020 με τηλεδιάσκεψη, μεταξύ άλλων ήρθε προς ψήφιση η εναλλακτική πρόταση οριζόντιας μείωσης 50% για τα τέλη κοινοχρήστων χώρων του 2021 που κατέθεσαν οι τρεις παρατάξεις, έναντι της πρότασης της δημοτικής Αρχής. Πέρασε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η εναλλακτική πρόταση των τριών παρατάξεων, προσχωρώντας σε αυτήν και η δημοτική Αρχή, πλην της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, που έδωσε λευκή ψήφο.

Η δημοτική αρχή επιβάλλεται να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη της ανθρώπινης ζωής αφενός, και αφετέρου στρατηγικό σχεδιασμό απέναντι στην τοπική οικονομία του δήμου συνολικά, μιας και τα δύο αυτά είναι αλληλένδετα και αλληλοεπηρεαζόμενα μεταξύ τους.

Οφείλει να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες, με όλα τα μέσα που διαθέτει απέναντι στις προκλήσεις της εποχής, και συγκεκριμένα απέναντι στην πρωτόγνωρη πανδημία από την οποία πλήττεται και ο δήμος μας και τα αποτυπώματα της οποίας βιώνουμε όλοι καθημερινά ,σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Οι δημοτικές παρατάξεις “Ηράκλειο 3.7.5”, “Ενεργοί Πολίτες” και “Συν+Πράξη Δημοτών Ηρακλείου”, προσανατολισμένες στις απαιτήσεις της κοινωνίας και στις πολιτικές, που ως βάση έχουν τη συνύπαρξη και τη συνεργασία, για τα σπουδαία και, όχι μόνο, δημοτικά θέματα…, δούλεψαν από κοινού μια σειρά από προτάσεις. Μέσα σε αυτές τις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται η εναλλακτική πρόταση για τους κοινοχρήστους χώρους του 2021, καθώς και η εναλλακτική πρόταση για το τεχνικό πρόγραμμα του 2021, δίνοντας πολιτικές λύσεις, υλοποιήσιμες, ρεαλιστικές, χρονικά προσδιορισμένες και απόλυτα κοστολογημένες».

«Είναι σαφές ότι ο φετινός χειμώνας και συνολικά το 2021 θα είναι για την κοινωνία, την τοπική οικονομία και τους επιχειρηματίες από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών. Υπέρτατο μέλημα της δημοτικής κίνησης “Ηράκλειο 3.7.5” είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και παράλληλα η καταβολή κάθε προσπάθειας (μέσα από τη σύνθεση και τη συνύπαρξη διαφορετικών δυνάμεων) για τη βοήθεια και την ελάφρυνση των δημοτών και επιχειρηματιών από “βάρη” που δεν μπορούν να σηκώσουν.

Είμαστε σίγουροι ότι, με τις δυνατότητες που διαθέτουμε, και με τις παρεμβάσεις μας, έχουμε ήδη δημιουργήσει την αξία που πρέπει και επιβάλλεται για την κοινωνία και τους πολίτες του Ηρακλείου», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News