Φονικό στο Αντισκάρι: «Χτυπούσαν με “ζωώδη ένστικτα” το θύμα, επί ένα τέταρτο»

Ηράκλειο
Φονικό στο Αντισκάρι: «Χτυπούσαν με “ζωώδη ένστικτα” το θύμα, επί ένα τέταρτο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο η συνέχεια της δίκης για το θάνατο του Κώστα Προβιδάκη

Και οι τρεις κατηγορούμενοι ευθύνονται για τον θάνατο του 51χρονου Κώστα Προβιδάκη, τον Μάρτιο του 2014, στο Αντισκάρι της Μεσαράς.

Αυτό επισήμανε χθες κατά την εκδίκαση της υπόθεσης - σε δεύτερο βαθμό - η εισαγγελέας της Έδρας, η οποία πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για την ανθρωποκτονία του αδικοχαμένου Κρητικού ναυτικού τόσο τα δύο αδέρφια που κάθονται στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, όσο και ο 33χρονος συγκατηγορούμενός τους. Η πολύκροτη δίκη συνεχίζεται αύριο με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ενώ κατά πάσα πιθανότητα την αυριανή ημέρα θα εκδοθεί η απόφαση.

Μεταξύ άλλων, η αντιεισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης είπε χθες κατά την αγόρευσή της ότι οι τρεις άνδρες είχαν «συγκλίνουσα δράση». Υποστήριξε ακόμη ότι ο θάνατος του αείμνηστου Προβιδάκη οφείλεται σε βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, καθώς από τα χτυπήματα που δέχτηκε επήλθε βλάβη του εγκεφαλικού του στελέχους. Η εισαγγελέας της Έδρας ανέφερε ότι το θύμα δεχόταν «ανελέητα χτυπήματα» για ένα τέταρτο της ώρας. Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι δράστες χτυπούσαν τον Προβιδάκη με «ζωώδη ένστικτα», ενώ η ίδια επισήμανε ότι και ο 39χρονος, αλλά και ο 33χρονος χτύπησαν το θύμα με κατσούνα.

Εξάλλου, η εισαγγελική λειτουργός είπε ότι θεωρεί εμπεριστατωμένη την ιατροδικαστική έκθεση που συνέταξε η ιατροδικαστής που προέβη στη νεκροψία-νεκροτομή της σορού του άτυχου Προβιδάκη.

Η εισαγγελέας δέχτηκε, πάντως, ότι το θύμα είχε προβλήματα καρδιάς, ωστόσο τόνισε ότι, σε περίπτωση που δε δεχόταν την επίθεση που δέχτηκε, δε θα είχε ξεψυχήσει. Πρόσθεσε επίσης ότι, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις δεν ήταν θανατηφόρες, η στρεσογόνα κατάσταση στην οποία περιήλθε το θύμα από τα «ανελέητα χτυπήματα» επηρέασε τη λειτουργία της καρδιάς του κι έτσι επήλθε ο θάνατός του. Επίσης, η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να κηρυχθούν ένοχοι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. Ειδικότερα, τόνισε ότι, όταν χτυπάς κάποιον στο κεφάλι για τόση ώρα, αποδέχεσαι το ενδεχόμενο ότι μπορεί να τον σκοτώσεις.

Εκτός από την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι (39χρονος και 33χρονος) κατηγορούνται, κατά περίπτωση, και για πλημμεληματικές πράξεις, όπως απόπειρα διακεκριμένης φθοράς, διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών, κακόβουλη βλασφημία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, εξύβριση και παράνομη οπλοφορία μαχαιριού. Η εισαγγελέας πρότεινε για αυτές τις πράξεις είτε την απαλλαγή των κατηγορουμένων, είτε να παυτούν υφ’ όρο από τις αντίστοιχες ποινικές διώξεις.

Αγορεύσεις συνηγόρων

Μετά το πέρας της αγόρευσης της εισαγγελέως, η δίκη συνεχίστηκε με τις αγορεύσεις των συνηγόρων. Αρχικά, αγόρευσαν οι δύο δικηγόροι της οικογένειας του θύματος, ενώ κατόπιν αγόρευσαν οι δύο από τους πέντε συνηγόρους υπεράσπισης. Οι αγορεύσεις των υπόλοιπων συνηγόρων υπεράσπισης θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη.

Η εκδοχή των τριών αδερφών για το περιστατικό

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες είχαν απολογηθεί ενώπιον της Έδρας οι τρεις άνδρες, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε ποινές ισόβιας κάθειρξης για την ανθρωποκτονία του Κώστα Προβιδάκη.

Την ευθύνη για το τραγικό συμβάν ανέλαβε ο ένας εξ αυτών. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο από τους δύο αδερφούς που είναι κατηγορούμενοι, ηλικίας 39 ετών. Τόσο ο 39χρονος, όσο κι ο 31χρονος αδερφός του, αλλά κι ο 33χρονος συγκατηγορούμενός τους ζήτησαν συγνώμη από την οικογένεια του αδικοχαμένου ναυτικού. Ωστόσο, ο 33χρονος κι ο 31χρονος ισχυρίστηκαν ότι σε καμία περίπτωση δε χτύπησαν το θύμα. Ο 39χρονος υποστήριξε ότι ουσιαστικά υπήρξε συμπλοκή μεταξύ του ίδιου και του Προβιδάκη. Σ’ αυτήν τη συμπλοκή, πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο δεν πήρε μέρος ούτε ο αδερφός του, ούτε ο 33χρονος. Ο 39χρονος υποστήριξε ακόμη ότι, κατά τη συμπλοκή, η κατσούνα του έσπασε κι ότι το θύμα άρπαξε το κομμάτι που έσπασε και το χρησιμοποίησε εναντίον του. Κάποια στιγμή είπε ότι έφτασε στο σημείο ο 31χρονος αδερφός του, ο οποίος έβαλε στο αυτοκίνητο τον ίδιο και τον 33χρονο κι εκείνοι έφυγαν από το σημείο. Όπως ανέφερε ο 39χρονος αποχώρησε από το σημείο επειδή φοβήθηκε. Όταν έφυγε, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Προβιδάκης ήταν ζωντανός.

Ο 33χρονος κατηγορούμενος ανέφερε με τη σειρά του ότι το λάθος του ήταν που δεν εμπόδισε τον 39χρονο να βγει από το αυτοκίνητο, πριν συμβεί το κακό. Είπε ότι ο ίδιος ασχολείτο με το κινητό του, ωστόσο κάποια στιγμή βγήκε από το αμάξι για να χωρίσει τον 39χρονο από το θύμα. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν κρατούσε κατσούνα.

Ο 31χρονος Μεσαρίτης είπε, μεταξύ άλλων, στην απολογία του ότι τον πήρε τηλέφωνο ένας χωριανός που του είπε «έλα να μαζέψεις τον αδερφό σου». Σύμφωνα με τον ίδιο, μετέβη στο σημείο με τα πόδια, όπου είδε το αυτοκίνητο του αδερφού του με ανοιχτή πόρτα, χωρίς ωστόσο να δει εκείνον και τον 33χρονο.

Ωστόσο, άκουγε φωνές και πήρε το αυτοκίνητο για να τους βρει. Υποστήριξε ότι δεν προσπάθησε να εμβολίσει το θύμα με το αμάξι. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι αφού βρήκε τον αδερφό του και τον 33χρονο τούς έβαλε στο αυτοκίνητο να φύγουν κι εκείνος επέστρεψε στο σπίτι του, όπου ζήτησε από την αρραβωνιαστικιά του να καλέσει ασθενοφόρο.

(Φωτoγραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News