Έργα αποκατάστασης στη Μονή Επανωσήφη - Οι βασικές επεμβάσεις

Ηράκλειο
Έργα αποκατάστασης στη Μονή Επανωσήφη - Οι βασικές επεμβάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρώτο σημαντικό βήμα για το έργο, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, γίνεται με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Μονής Επανωσήφη

Με τη σπουδαία Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη συνεχίζεται το μπαράζ έργων αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης ιστορικών μοναστηριών της Κρήτης με επίκεντρο τα ηγουμενεία τους, που προωθούνται προς υλοποίηση το τελευταίο διάστημα, υπό την «ομπρέλα» της Περιφέρειας Κρήτης.

Μετά το έργο αποκατάστασης του ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων στα Χανιά, ύψους 762.000 ευρώ, και το αντίστοιχο έργο για το ηγουμενείο της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα στο Φόδελε, ύψους 100.000 ευρώ, σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει τώρα η αποκατάσταση - συντήρηση του παλιού Ηγουμενείου της Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, στον δήμο Αρχανών - Αστερουσίων.

Το πρώτο σημαντικό βήμα για το έργο, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, γίνεται με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Μονής Επανωσήφη.

Ήδη η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης άναψε το “πράσινο φως” για τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, ενώ είχε προηγηθεί αντίστοιχη απόφαση της Μονής.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ενέκρινε ειδικότερα:

- Τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης και της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη, για την υλοποίηση του έργου «Συντήρηση και αποκατάσταση Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη».

  1. Το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης.
  2. Τον ορισμό των μελών της κοινής επιτροπής παρακολούθησης της προγραμματικής σύμβασης.

Παράλληλα, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη λήψη απόφασης για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης της πράξης “Συντήρηση και αποκατάσταση Ηγουμενείου Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη ” στο Ε.Π. “Κρήτη” και συγκεκριμένα στην πρόσκληση ΕΤΠΑ-15, με δικαιούχο την Περιφέρεια Κρήτης και την εξουσιοδότηση του περιφερειάρχη Κρήτης για την υπογραφή των σχετικών εγγράφων (αίτηση χρηματοδότησης, πίνακες).

Το έργο στη Μονή Επανωσήφη

Αντικείμενο της μελέτης είναι η στερέωση, η συντήρηση και η αποκατάσταση του παλαιού Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Αγ. Γεωργίου Επανωσήφη, στον νομό Ηρακλείου Κρήτης. Η Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη είναι ένα από τα πιο σπουδαία προσκυνήματα της Κρήτης, τόσο λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει ως αρχιτεκτονικό σύνολο, όσο και λόγω της σημαντικής ιστορικής του πορείας. Είναι ιδιόρρυθμη Μονή και υπάγεται στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης.

Το οικοδομικό συγκρότημα της Μονής καλύπτει έκταση 25.000 μ2. Η ίδρυσή της τοποθετείται στα χρόνια της Ενετοκρατίας (τέλη 16ου-αρχές 17ου αιώνα).

Το Ηγουμενείο βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της κεντρικής αυλής του μοναστηριού, απέναντι από την είσοδο του Καθολικού. Πρόκειται για ένα επιβλητικό διώροφο κτήριο των αρχών του 20ού αιώνα, με στοιχεία αστικής αρχιτεκτονικής. Το γενικό σχήμα της κάτοψής του είναι ορθογώνιο με μια μικρή ισόγεια, επίσης ορθογώνιου σχήματος, προεξοχή στο νότιο τμήμα της ανατολικής του όψης. Καλύπτεται με τετράριχτη ξύλινη στέγη. Τα εμβαδά του Ηγουμενείου είναι: ισόγειο 243,85 μ2, Α’ όροφος 225,04 μ2. Τα εμβαδά του προσκίσματος (βοηθητικό κτίσμα) είναι ισόγειο 66,10 μ2, Α’ όροφος 53,80 μ2. Συνολικό εμβαδόν κτισμάτων 588,79 μ2.

Οι στόχοι της επέμβασης συντήρησης και αποκατάστασης του Ηγουμενείου είναι:

α. Η αντιμετώπιση των οικοδομικών προβλημάτων του κτηρίου, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω φθορά τους.

β. Η λειτουργική αξιοποίηση του μνημείου μέσω της αναβάθμισης των Η/Μ εγκαταστάσεών του.

γ. Η αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη του κτηρίου και του αμέσου περιβάλλοντος χώρου του.

Σκοπός είναι η διατήρηση της υπάρχουσας γενικής μορφής του κτηρίου και της εσωτερικής του οργάνωσης, για την οποία προβλέπονται περιορισμένες, τοπικές μετασκευές, απαραίτητες για τη λειτουργική αναβάθμιση του κτηρίου.

Οι βασικές επεμβάσεις

Οι σημαντικότερες επεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του προωθούμενου έργου είναι:

- Η ενοποίηση των δύο αιθουσών που καταλαμβάνουν το βορειοανατολικό τμήμα του ισογείου μέσω της διάνοιξης ενός μεγάλου ανοίγματος στον μεταξύ τους λιθόκτιστο τοίχο.

- Η κατασκευή ενός επιπλέον μικρού χώρου υγιεινής στην ανατολική πλευρά του ορόφου.

- Η συντήρηση των τοιχοποιιών με καθαίρεση εξωτερικών και εσωτερικών επιχρισμάτων και κατασκευή νέων από υλικά συμβατά με την αρχική κατασκευή και, αν απαιτηθεί, ενίσχυση της φέρουσας ικανότητάς τους με εφαρμογή ενεμάτων.

- Ενίσχυση προβλέπεται επίσης για τους φορείς του πατώματος, που θα διατηρηθούν και θα συντηρηθούν.

- Στη στέγη θα γίνει αποξήλωση της επικαλύψεως από φύλλα αμιαντοτσιμέντου, συντήρηση των ξύλινων φορέων, κατασκευή νέας επικάλυψης από κεραμίδια βυζαντινού τύπου και κατασκευή υδρορροών για την απομάκρυνση των ομβρίων.

- Η συντήρηση της εσωτερικής ξύλινης σκάλας, των δαπέδων, των οροφών και των κουφωμάτων.

- Για την προστασία των εξωτερικών τοίχων από την ανερχόμενη υγρασία προτείνεται η κατασκευή αποστραγγιστικής τάφρου κατά τη βόρεια και τη δυτική πλευρά του κτηρίου.

- Ανακατασκευή του υφιστάμενου πατώματος ισογείου με νέο δάπεδο από μαρμάρινες πλάκες.

- Τα δάπεδα στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του κτηρίου, στη βόρεια και ανατολική πλευρά, θα επιστρωθούν με λίθινες πλάκες.

- Η/Μ εγκαταστάσεις: Προβλέπονται νέες εγκαταστάσεις Η/Μ (ηλεκτρολογικά ισχυρά, ηλεκτρολογικά ασθενή, δίκτυο DATA - VOICE, σύστημα ασφαλείας, πυρανίχνευση, μεγαφωνική εγκατάσταση), θέρμανση, κλιματισμός, αερισμός, ύδρευση, αποχέτευση, πυροπροστασία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News