«Δεν θίγεται στο παραμικρό η συγκρότηση του υπό ίδρυση αρχαιολογικού Μουσείου»

Κρήτη
«Δεν θίγεται στο παραμικρό η συγκρότηση του υπό ίδρυση αρχαιολογικού Μουσείου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών

Δεν θίγεται στο παραμικρό η συγκρότηση του υπό ίδρυση αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς, αναφέρεται σε ανακοίνωση από την "Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση γίνεται σαφές ότι  δεν αναιρείται η Υπουργική Απόφαση,  απόδοσης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία είκοσι ενός αντικειμένων, δηλαδή του συνόλου των αντικειμένων που ζητήθηκαν για το Μουσείο της Μεσαράς προκειμένου να εκτεθούν εκεί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση :

Η νομοθετική ρύθμιση για το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με προσθήκη στον Αρχαιολογικό Νόμο (3028/2002, αρ. 73, παρ. 8α), η οποία ψηφίστηκε χτες (10/12/2020) από τη Βουλή των Ελλήνων, κατοχυρώνει το αδιάσπαστο της μουσειακής συλλογής της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και αποκαθιστά το ιδρυτικό καθεστώς του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης στη βάση της Υπουργικής Απόφασης 131086/4472/162 του 1952.

Η ρύθμιση αυτή δεν θίγει στο παραμικρό τη συγκρότηση του υπό ίδρυση αρχαιολογικού Μουσείου Μεσαράς.

Ειδικότερα, δεν αναιρείται η Υπουργική Απόφαση (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜ/ΤΑΜΣ/194027/124759/4344/2793/25-5-2017) απόδοσης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία είκοσι ενός (21) αντικειμένων, δηλαδή του συνόλου των αντικειμένων που ζητήθηκαν για το Μουσείο της Μεσαράς προκειμένου να εκτεθούν εκεί.

Κοινή δήλωση δήμαρχων Γόρτυνας και Φαιστού 

«Με αφορμή το ζήτημα που έχει ανακύψει αναφορικά με το νέο Μουσείο της Μεσαράς, άμεσα επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να ενημερωθούμε για όλες τις πτυχές του θέματος, έγκυρα και αναλυτικά.  Τόσο από το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο όμως και μετά από επικοινωνία με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κ. Βασιλική Συθιακάκη, υπήρξε η άμεση διαβεβαίωση πως δεν τίθεται κανένα ζήτημα απώλειας εκθεμάτων ή αποψίλωσης του Μουσείου της Μεσαράς, καθώς και η διευκρίνιση πως 21 συνολικά εκθέματα από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης έχει ήδη αποφασιστεί να μεταφερθούν στο Μουσείο Μεσαράς, επειδή ακριβώς σχετίζονται άμεσα με την ιστορία της περιοχής».

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News