«Ζεστοί» οι Δήμοι για την ηλεκτροκίνηση – 174 σημεία φόρτισης αναλογούν Δήμο Ηρακλείου

Ηράκλειο
«Ζεστοί» οι Δήμοι για την ηλεκτροκίνηση – 174 σημεία φόρτισης αναλογούν Δήμο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εντυπωσιακή ανταπόκριση στην πρόκληση για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, με 174 σημεία φόρτισης να αναλογούν στον Δήμο Ηρακλείου

«Ναι» από τους Δήμους στην ηλεκτροκίνηση! Θετικοί είναι σε πρώτη φάση οι οιωνοί για το φιλόδοξο εγχείρημα της δημιουργίας ενός ικανοποιητικού δικτύου σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην ελληνική επικράτεια, καθώς η Αυτοδιοίκηση φαίνεται ότι “αγκαλιάζει” από την αρχή την προσπάθεια!

Για του λόγου το αληθές, 259 Δήμοι - από τους συνολικά 270 που αφορούσε η πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου - ανταποκρίθηκαν θετικά, υποβάλλοντας πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκπόνηση Σχεδίων Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ) μέσα στο 2021.

Τα ΣΦΗΟ θα αποτελούν ουσιαστικά τον Οδικό Χάρτη χωροθέτησης των δημοσίως προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που αποτελεί και το προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στην Ελλάδα.

Κατά την κατάρτιση των ΣΦΗΟ, ο κάθε Δήμος (ή σύνδεσμος όμορων δήμων) καλείται να λάβει υπόψη του τα κυκλοφοριακά, χωροταξικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά της περιοχής ευθύνης του, καθώς και τυχόν υφιστάμενα σχέδια, όπως τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Στη συνέχεια και με βάση τις προβλέψεις για τη διείσδυση των ηλεκτρικών οχημάτων σε κάθε δήμο, θα υπολογίζεται ο αναγκαίος αριθμός δημοσίως προσβάσιμων υποδομών φόρτισης που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες φόρτισης των κατοίκων και επισκεπτών, και θα εκπονούνται εναλλακτικά σενάρια χωροθέτησης αυτών των υποδομών. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται υποχρεωτικά η χωροθέτηση ενός τουλάχιστον σημείου φόρτισης ανά 1.000 κατοίκους του δήμου.

Όπως προκύπτει λοιπόν από την ανταπόκριση στην πρόσκληση προϋπολογισμού 5,42 εκατομμυρίων ευρώ για το 2020-2021, που απηύθυνε το Πράσινο Ταμείο, ένα εντυπωσιακό ποσοστό 94% των Δήμων έσπευσαν να “αγκαλιάσουν” την ηλεκτροκίνηση, στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτός ο νέος πράσινος τρόπος μετακίνησης έχει δυναμική και μέλλον στη χώρα μας.

Με αυτές τις προτάσεις, οι μεγάλοι και μεσαίοι ηπειρωτικοί και νησιωτικοί Δήμοι, καθώς και οι πρωτεύουσες περιφερειακών ενοτήτων, διεκδικούν μέσα στο 2021 ποσό χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο, που ανέρχεται συνολικά σε 11,5 εκατ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία 10.291 σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε τις προάλλες στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Shaping the mobility of tomorrow” η γενική γραμματέας Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η πρώτη πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου προς τους Δήμους για τη χρηματοδότηση των σχεδίων χωροθέτησης των σημείων φόρτισης.

Η συμμετοχή των Δήμων, όπως επισήμανε η γ.γ. Ενέργειας, σημείωσε ρεκόρ, με 259 Δήμους να υποβάλουν αίτημα χρηματοδότησης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα έχουν χωροθετηθεί 10.000 σημεία για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων, η εγκατάσταση των οποίων εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει μια “αγορά” 100 εκατ. ευρώ.

Μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα ακολουθήσει και νέα πρόσκληση, προκειμένου και οι μικρότεροι Δήμοι - οι οποίοι με βάση τη σχετική Υπουργική Απόφαση έχουν υποχρέωση εκπόνησης ΣΦΗΟ μέσα στο 2022 - να διεκδικήσουν το σχετικό χρηματοδοτικό εργαλείο.

174 σημεία

Στην πρώτη γραμμή του εγχειρήματος τίθενται φυσικά οι μεγάλοι Δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ηρακλείου, που βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού μπορεί να χωροθετήσει 174 Σημεία Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων.

Ενδεικτικά, αναφέρονται οι 10 μεγαλύτεροι Δήμοι που μπορούν να χωροθετήσουν αναλογικά και τα περισσότερα ΣΦΗΟ:

Αθηναίων: 664 ΣΦΗΟ, Θεσσαλονίκης: 325, Πατρέων: 214, Ηρακλείου: 174, Πειραιώς: 164, Λαρισαίων: 163, Βόλου: 144, Περιστερίου: 139, Ρόδου: 115, Ιωαννιτών: 112.

Κωστής Χατζηδάκης

«Ενθαρρυντικά μηνύματα»

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μεγάλη ανταπόκριση των Δήμων.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό το καθολικό αίτημα των Δήμων να μπουν στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Μας δίνει αρχικά το μήνυμα ότι υπάρχει η θέληση να μπει η πράσινη μετακίνηση στη ζωή των πολιτών.

Εμείς από την πλευρά μας, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υλοποιούμε μεθοδικά το σχέδιό μας για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης. Το πρώτο βήμα ήταν η κατάρτιση του απαραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου με τον νόμο περί ηλεκτροκίνησης, το οποίο συνδυάστηκε με το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, που επιδοτεί την αγορά ηλεκτρικών Ι.Χ., ποδηλάτων και σκούτερ, και έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες, ιδίως τους νέους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός και σημείωσε ακόμα: «Το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών φόρτισης σε όλη τη χώρα, για την οποία έχουμε ζητήσει χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με αυτήν την πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου στους μεσαίους και μεγάλους Δήμους για τη χωροθέτηση των σταθμών φόρτισης, αλλά και με την επόμενη που θα ακολουθήσει για τους μικρότερους, κάνουμε ένα σημαντικό βήμα ώστε η ηλεκτροκίνηση να μπει στις γειτονιές, στην καθημερινότητα του πολίτη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News