Τη Δευτέρα «κληρώνει» η στέγη της λαϊκής στην Αλικαρνασσό - Που θα βρίσκεται

Ηράκλειο
Τη Δευτέρα «κληρώνει» η στέγη της λαϊκής στην Αλικαρνασσό - Που θα βρίσκεται

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφτασε η ώρα των… προσφορών για το έργο διαμόρφωσης του δημοτικού ακινήτου που θα φιλοξενεί την αγορά στην Αλικαρνασσό

Την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου “κληρώνει” για το σχέδιο δημιουργίας της μόνιμης στέγης της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Τρίτη στη Ν. Αλικαρνασσό. Την ημέρα αυτή λήγει η προθεσμία υποβολής προσφορών για την εργολαβία ύψους 565.000 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ) που αφορά στις εργασίες διαμόρφωσης των αναγκαίων υποδομών στη μόνιμη πια έδρα της λαϊκής, στο δημοτικό ακίνητο μπροστά από τις φυλακές...

Αντικείμενο του έργου, σύμφωνα με τον διαγωνισμό που προκηρύχθηκε, μετά από αρκετή αναμονή, από τον Δήμο Ηρακλείου, είναι η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για τη διαμόρφωση υπαίθριου δημοτικού χώρου εντός ακινήτου ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου, που βρίσκεται επί των οδών Σταδίου και Μικράς Ασίας, στο Δ.Δ. Νέας Αλικαρνασσού.

Η εκτιμώμενη συνολική αξία του έργου είναι 455.645 ευρώ χωρίς ΦΠΑ 24% και 565.000 ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ). Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου έχει οριστεί στους 6 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης της εργολαβίας.

Στόχος του έργου είναι να φτιαχτούν οι αναγκαίες υποδομές και να διαμορφωθεί καταλλήλως το δημοτικό ακίνητο μπροστά στο σωφρονιστικό κατάστημα, ώστε να μπορεί να φιλοξενεί μόνιμα και με σωστές συνθήκες για τους παραγωγούς-εμπόρους και για τους πολίτες τη λαϊκή αγορά στη Ν. Αλικαρνασσό, που τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί ένας δύσκολος γρίφος από πλευράς χωροθέτησης της λειτουργίας της.

Σύμφωνα με την προκήρυξη που έβγαλε ο Δήμος Ηρακλείου, ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών έχει οριστεί η 14η Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα, με ώρα λήξης της υποβολής προσφορών στις 2 μ.μ.

Ημερομηνία και ώρα ηλεκτρονικής αποσφράγισης των προσφορών έχει οριστεί αντίστοιχα η 18η Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή και ώρα 10 π.μ.

Ειδικά μέτρα λόγω φυλακών

Σύμφωνα με το τεχνικό αντικείμενο του έργου, όπως παρατίθεται στα τεύχη δημοπράτησης, θα ληφθούν ειδικά μέτρα λόγω της γειτνίασης της λαϊκής με τις φυλακές. Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται, για την εγκατάσταση της υπαίθριας λαϊκής αγοράς Νέας Αλικαρνασσού προτείνεται όπως στη βορειοδυτική πλευρά του σωφρονιστικού καταστήματος δημιουργηθούν δύο ζώνες με περιφράξεις από συρματόπλεγμα ύψους 4 μέτρων. Η πρώτη ζώνη, η οποία θα αποτελεί την Α ζώνη της λαϊκής αγοράς, θα δημιουργηθεί σε απόσταση 15 μέτρων περίπου από την υφιστάμενη εξωτερική περίμετρο του καταστήματος. Θα αποτελείται από σιδηρούς σωλήνες, που θα επιτρέπουν την τοποθέτηση συρματοπλέγματος 4 μέτρων ύψους. Εν συνεχεία, και σε απόσταση 10 μέτρων περίπου από την περίφραξη της Α ζώνης, θα δημιουργηθεί μια δεύτερη ζώνη, η οποία θα αποτελείται από σιδηρούς σωλήνες που θα επιτρέπουν την τοποθέτηση συρματοπλέγματος 4 μέτρων ύψους σε μέγιστη απόσταση μεταξύ τους έως 2,5 μ. Η Β ζώνη θα χρησιμοποιείται από το σωφρονιστικό ίδρυμα ως εναλλακτική είσοδος-έξοδος για την ασφάλεια των μεταγωγών, από την οδό Μικράς Ασίας, με τη δημιουργία ράμπας η οποία θα οδηγεί από την είσοδο των φυλακών απευθείας στην οδό Μικράς Ασίας. Παράλληλα της ως άνω ράμπας θα δημιουργηθεί δεύτερη ράμπα πλάτους 5 μέτρων, προκειμένου να χρησιμοποιείται από τη λαϊκή αγορά της Αλικαρνασσού, κάθε Τρίτη, ως έξοδος των οχημάτων των εμπόρων με τη λήξη της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς.

Επίσης, προβλέπεται ότι θα παραμείνει κύρια είσοδος και έξοδος των φυλακών η υφιστάμενη οδός, η επέκταση της οδού Διονυσίου, η οποία και θα φυλάσσεται, προκειμένου να μην μπλοκάρεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, αλλά και θα απομονωθεί πλήρως από τον χώρο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς με την τοποθέτηση περίφραξης. Με την εγκατάσταση της υπαίθριας λαϊκής αγοράς Νέας Αλικαρνασσού θα κατασκευαστούν και επιπρόσθετες υποδομές, όπως δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και δίκτυο απορροής ομβρίων, που θα εξυπηρετούν την εύρυθμη λειτουργία της. Το σύνολο της υπό διαμόρφωσης έκτασης θα διαστρωθεί με κατάλληλο ασφαλτοτάπητα για την ομαλή λειτουργία της λαϊκής αγοράς και θα διαγραμμιστούν οι θέσεις των εμπόρων-παραγωγών.

Προσωρινή μετακόμιση

Στις οδούς Αναπαύσεως και Αναγεννήσεως

Την ίδια ώρα, μέχρι να προκύψει ανάδοχος εργολάβος, να υπογραφεί η σύμβαση και να ετοιμαστούν οι αναγκαίες υποδομές στο δημοτικό ακίνητο μπροστά από τις φυλακές, μια διαδικασία που αναμένεται να πάρει 8-10 μήνες, επισφραγίστηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου η προσωρινή μεταφορά της λαϊκής αγοράς της Νέας Αλικαρνασσού από τις οδούς Αρτεμισίας και Διονυσίου, που λειτουργεί μέχρι τώρα, στις οδούς Αναπαύσεως και Αναγεννήσεως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση της Υπηρεσίας, την αριθμ. 78/2020 σε ορθή επανάληψη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αποφασίζει: «Τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Τρίτη στη Ν. Αλικαρνασσό από τις οδούς Αρτεμισίας και Διονυσίου στην οδό Αναπαύσεως, από τη λ. Ικάρου μέχρι και την οδό Αναγεννήσεως, και στην οδό Αναγεννήσεως, από την οδό Αναπαύσεως μέχρι την οδό Σταδίου, προσωρινά μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο δημοτικό ακίνητο έμπροσθεν του Καταστήματος Κράτησης Νέας Αλικαρνασσού, που θα στεγάσει τη λαϊκή αγορά οριστικά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News